Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli, choć  wcześniej nie lubiłam rukoli zupełnie i całkowicie. Aż kiedyś na pewnym babskim wyjeździe BeElusia podała tę zieleninę w jakimś takim sosie i w takiej kombinacji smaków, że jak jeden mąż spisałyśmy przepis. Powtarzałam ją na rozmaitych imprezach, zawsze z sukcesem. Zdarza mi się przygotowywać ją kilka razy w tygodniu, do znudzenia. Potem zapominam na kilka tygodni i wracam. Najlepiej wykonać ją bezpośrednio przed podaniem. Sałatka z rukoli.

 

Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli-  składniki: 

– opakowanie rukoli
– 10 dkg dowolnej szynki długodojrzewającej (w typie parmeńskiej)
– garść startego w grube wióry ( np. nożykiem do warzyw) parmezanu
– 6-8 suszonych pomidorów w oleju
– oliwki (nie lubię, nie ma na zdjęciu)
– garść pestek słonecznika

sos:

– 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
– 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju
– płaska łyżeczka miodu
– 2 ząbki czosnku
– spora szczypta soli

Sałatka z rukoli- przepis

Rukolę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty, szynkę pokroić w paski, pomidory w grubą kostkę. Słonecznik wrzucić na chwilę na gorącą, suchą patelnię by stał się chrupiący (mieszać, bo się przypala). Czosnek przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Składniki sosu zmieszać potrząsając w zakręconym słoiku. W dużej misce wymieszać delikatnie sałatę, szynkę, pomidory i parmezan, zalać sosem, jeszcze raz lekko przemieszać i posypać wszystko ziarnami słonecznika.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    24 stycznia, 2014, 10:42 pm

    Już ją lubię:)

  2. olapoproszedokladke
    27 stycznia, 2014, 1:57 pm

    bardzo lubię rukolę, a ta sałatka brzmi pysznie!

  3. Madeleine
    5 lutego, 2014, 2:40 pm

    Właśnie spróbowałam tego przepisu. Muszę przyznać, że było pysznie! 🙂 Dodałam jeszcze pokrojony camembert… niebo w gębie 🙂

  4. opalanka
    5 lutego, 2014, 5:37 pm

    Cieszę się:)

  5. Blondii
    26 sierpnia, 2014, 7:14 pm

    Robię podobną:)
    uwielbiam rukolę !

  6. Anonimowy
    3 listopada, 2014, 8:03 pm

    Właśnie ją zrobiłam, jest przepyszna. Nazwa sałatki adekwatna do jej smaku. Palce lizać…

  7. Anonimowy
    25 listopada, 2014, 6:23 pm

    Palce lizac. ..dziekuje.

  8. Gabi
    6 grudnia, 2014, 4:40 am

    Twój przepis mam zapisany w zakładkach i chyba czas przepisać go w końcu do swojego zeszytu z przepisami, bo często po niego sięgam!
    Co prawda, wykorzystuję go jako inspirację głównie na dressing, ale dzięki Tobie nauczyłam się jeść rukolę i ją polubiłam! Zmieniam proporcje, bo wydaje mi się, że przy 7 łyżkach oleju standardowa porcja rukoli opływałaby w tłuszczu. Daję chyba 1-2 a resztą według uznania, tyle że trzymam się składników.
    Dzisiaj też będę robić! Ja daję świeżą żółtą i czerwoną paprykę, pomidora pokrojonego w cząstki, czerwoną cebulę i dressing ze składników z Twojego przepisu 🙂 Czasem dodam koziego sera :*

  9. gooralka
    22 stycznia, 2015, 4:45 pm

    Uwielbiam rukolę!
    Mam tylko problem, bo trzeba ją przygotowywać tuż przed podaniem więc do pracy nie można wziąć ale na kolację w sam raz 🙂

    1. Beata Leszczynska
      31 lipca, 2015, 6:17 pm

      Można wziąć i do pracy, i do znajomych na imprezę, tylko dressing trzeba spakować w osobny pojemniczek 🙂

  10. Anonimowy
    24 stycznia, 2015, 6:01 pm

    Do pracy: wrzucam wszystkie składniki do plastikowego pudełka i nie mieszam. Sos do osobnego słoiczka lub pudełka. Mieszam wszystko przed jedzeniem. Pozdrawiam
    Ja też dodaję mniej oliwy.

    1. opalanka
      25 stycznia, 2015, 12:58 am

      zmniejszam ilość w przepisie.

  11. Anonimowy
    29 stycznia, 2015, 8:46 pm

    Cud miód! Jest pyszna i zaraziłam nią już 4 osoby…

  12. Anonimowy
    21 lutego, 2015, 7:14 pm

    Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale sałatka nadawała się tylko do wyrzucenia, nikt jej nie chciał. Może dlatego, że nie przepadamy za czosnkiem w miodzie.

  13. Anonimowy
    31 lipca, 2015, 5:15 pm

    Pyszna salatka! Zamiast szynki mozna dodac podsmazony boczek a zamiast slonecznika, podprazone orzeszki pini;) Do sosou dodaje czasem musztarde francuska, z grubymi ziarnami. To tak dla urozmaicenia 😉 Dzieki za przepis!

  14. Anonimowy
    19 stycznia, 2016, 7:18 pm

    Pyszna sałatka. Fajne połączenie smaków. Na pewno będę ją robiła częściej. Polecam!

  15. Anonimowy
    4 kwietnia, 2016, 9:17 am

    Naprawdę niebo. Jedna z lepszych sałatek jakie jadłem ostatnio. Czasem ją robię po 2 dni pod rząd 🙂

  16. iwi 2002
    15 maja, 2016, 4:53 pm

    Przepis ciekawy, ale kosztowy 🙂 Niestety szynka parmeńska nie należy do najtańszych. Warto też zerknąć sobie tutaj http://www.natural.pl/news/salatka-z-rukoli-z-jajkiem-na-twardo/ . Jest tam przepis na tańszą wersję. Spróbowałam już obu i każda ma w sobie to coś!

    1. opalanka
      15 maja, 2016, 5:40 pm

      Napisałam w przepisie, że szynka może być w "typie parmeńskiej" i miałam na myśli wszelkie wędliny dlugodojrzewające, nada się nawet schab suszony domowym sposobem http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/domowy-schab-bez-pieczenia-schab.html. W marketach teraz zatrzęsienie tego rodzaju wędlin po kilka złotych, nie trzeba szukać dokładnie parmeńsko, choć kto bogatemu zabroni:)

  17. Magdula
    18 października, 2016, 6:23 pm

    Pierwszy raz zrobił ja dla mnie mój chłopak. Była pyszna. Później podesłał mi przepis jednak w sklepie zamiast rukoli musiałam kupić szpinak. Muszę przyznać, że też wyszła bardzo smaczna.

  18. Beata
    10 lutego, 2018, 9:45 am

    Niebo w gębie ! Po prostu poezja …

  19. jonahh2
    4 czerwca, 2020, 10:04 am

    Composition notebook in a binder? Some notebooks have the same binding as the regular composition, but they have the holes punched in them to be inserted into a 3-prong binder. You can purchase them at any school supplier:) good luck!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)