Kokosowa rolada z kremem sernikowym

Rolada z kremem , bo potrzebowałam sernikowego ciasta „na już”, od ręki, no może za dwie godziny. Wiadomo, że sernik powinien zaczekać do następnego dnia w lodówce, by nabrał odpowiedniej konsystencji. Ale serowy krem to inna sprawa, tu nie było to konieczne. Do wypełnienia rolady użyłam wiaderkowego sera „na serniki”, zmielonego gotowca. Przygotowałam go podobnie jak kawowy sernik na zimno. Samo pieczenie biszkoptu i wykonanie kremu to dwadzieścia minut. Wystarczy godzina w lodówce (zimą, bo podczas upałów dłużej) by rolada dała się pokroić w ładne plastry. I to zupełnie wszystko. Nic już więcej. Często zapominam, że trzeba szybko zwinąć gorący jeszcze biszkopt przed nałożeniem kremu, by rolada złapała kształt. Ale co tam. Nie musi być idealnie równiutko by było smacznie. Rolada z kremem

rolada z kremem

 

rolada z kremem

rolada z kremem – składniki: 

– 4 jajka
– 3 łyżki mąki
– 2 łyżki zblendowanych lub zmielonych wiórków kokosowych
– 3 łyżki cukru
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ściereczka kuchenna wysypana cukrem pudrem

na krem: 

– 700 g zmielonego sera „wiaderkowego” na serniki w temperaturze pokojowej
– 2/3 szklanki cukru pudru
– trzy łyżeczki żelatyny
– ew. napar z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej z możliwie najmniejszej ilości wody (mniej niż 1/4 szklanki)

rolada z kremem – przepis

Piekarnik ustawić na 160 st. W tym czasie żółtka oddzielić od białek uważając, by żółtko nie dostało się do białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Delikatnie, przy pomocy łyżki wmieszać po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na końcu porcjami – wiórki kokosowe. Na dużej, płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika, rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, rozsmarować na nim w miarę równo ciasto. Piec około 15-20 minut.
Kiedy biszkopt się piecze, zmiksować ser z cukrem pudrem. Żelatynę zalać gorącą wodą lub kawą, dobrze wymieszać i ostudzić. Wymieszać z serem.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, przełożyć na ściereczkę papierem do góry, papier szybko usunąć. Od razu zwinąć ściereczkę razem z ciastem w rulon, zostawić na chwilę, by ciasto złapało kształt. Rozwinąć delikatnie, posmarować biszkopt kremem, zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką, całość oprószyć cukrem pudrem.

rolada z kremem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. claudine
    25 stycznia, 2014, 10:52 am

    Pięknie wygląda. Nigdy nie robiłam rolady, przeraża mnie zwijanie.

  2. opalanka
    25 stycznia, 2014, 12:21 pm

    Nic się nie bój, łatwizna. Trzeba zwinąć (bez kremu) biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika, żeby zapamiętał kształt:)

  3. Koperek :)
    25 stycznia, 2014, 2:37 pm

    Piękne zdjecie głowne 🙂

  4. myladylaura
    25 stycznia, 2014, 7:36 pm

    Cudna i to ekspresowe wykonanie tylko zachęca do zrobienia.

  5. Aguś kulinarnie
    25 stycznia, 2014, 7:55 pm

    A gdyby jej nie rolować?Bo bardzo się tego boję…ale tak poza tym to mi wszystko pasuje:)

    1. opalanka
      26 stycznia, 2014, 9:04 am

      Aguś, roluj, nic się nie bój, to szybsza wersja biszkoptowa od tradycyjnej, dam Ci tel. i zrobimy to razem ! :

    2. Aguś kulinarnie
      26 stycznia, 2014, 10:43 am

      Kochana dziękuję bardzo,umówmy się,że spróbuję sama w wolnej chwili,a jak będzie problem,to się skontaktuję:)buziak

  6. ola in the kitchen
    25 stycznia, 2014, 9:26 pm

    Wygląda fantastycznie a smakuje jeszcze lepiej 😀

  7. fitdevangel
    26 stycznia, 2014, 8:04 am

    Da takich zdjęć bede to zaglądać częściej ! Nawet nie wyobrażam sobie jak taka rolada musi byc slodziunia ! 🙂

  8. skoraq cooks
    26 stycznia, 2014, 2:37 pm

    Przy niedzieli oblizuję się z wielkim smakiem 🙂 Rewelacyjna ta rolada 🙂

  9. Aurora
    28 stycznia, 2014, 7:20 am

    Ooo jakie fajne porady biszkoptowe i sernikowe :))

    No i ta nęcąca rolada, która mnie tu przygnała 😀

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)