Grochówka
Prawdziwa grochówka, wojskowa, zawiesista, musi być gęsta od ziemniaków i rozgotowanego grochu, z kawałkami wędzonki. Tak sobie tę prawdziwość wyobrażam, bo o wojskowej kuchni pojęcia nie mam. Moja mama przecierała zupę przez metalowe sito razem z ziemniakami na krem i taka wtedy najbardziej mi smakowała. Koniecznie musi pachnieć czymś wędzonym, czyli należy użyć do jej przygotowania wędzonych żeberek albo kości, boczku czy przynajmniej pachnącej kiełbasy. Niektórzy dodają czosnek i cebulę, zwykle lubię, ale w grochówce nie brakuje mi tych smaków. By uniknąć znanych wszystkim perypetii żołądkowych wystarczy przepłukać groch po namoczeniu i po kłopocie:). Grochówka.
Grochówka- składniki ( na ok. 3 l. zupy):
– 50 dkg łupanego (połówek), żółtego grochu
– 50 dkg chudych żeberek wieprzowych lub duży korpus drobiu okrojony z kupra i tłuszczu,
– 30 dkg chudego boczku wędzonego nieparzonego lub wędzonych kości z okrawkami mięsa,
– 3 – 4 marchewki
– 2 – 3 pietruszki
– kawałek selera
– ok. 15 cm pora
– pół cebuli opalonej na czarno od strony przekrojenia nad płomieniem gazu lub na suchej patelni
– dwa, trzy listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, sól, majeranek, czarny zmielony pieprz
– 5-6 ziemniaków
Grochówka – przepis
Groch namoczyć w wodzie (ok. 4 cm wody nad poziom grochu), najlepiej na noc.
Żeberka czy korpus kurczaka i wędzonkę zalać zimną wodą (ok. 3 cm nad ich powierzchnię mięsa) i gotować z łyżeczką soli, zielem, listkami laurowymi i pieprzem ok. 40 minut.
Dorzucić obrane warzywa (jedną marchewkę zostawić).
Odlać wodę z grochu, przepłukać go lekko, dodać do wywaru, osolić wszystko i gotować aż warzywa będą całkiem miękkie (ok. 40 minut). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce pozostawioną marchewkę. Gotować wszystko jeszcze do miękkości ziemniaków. Wyjąć z zupy warzywa i mięso. Wędzone kawałki i mięso pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Doprawić do smaku pokruszonym w dłoniach majerankiem i czarnym pieprzem.
Mówię Wam – niebo na talerzu 😉
Gdyby mój M.widział tą zupę,już biegł do sklepu po groszek:)))
Oj lubimy i robimy…:-)
Wczoraj miałam na obiad 🙂 to chyba najbardziej treściwa zupa jaką znam 🙂
Wyglada, ze palce lizac! Nie pamietam kiedy jadlam grochowke ostatnio, ale musi byc liczone juz w dziesiecioleciach! Pozdrawiam noworocznie!
Noworocznie dziękuję:)
W porze zimowej często gotuje taką zupę, jest pyszna, Twoja wygląda zachęcająco 🙂
Dawno nie miałam okazji gotować i smakować ,,grochówki,,. Zapisana w planach przyszłotygodniowych 😉
właśnie zaczynam gotować grochóweczkę i szukam ciekawych pomysłów.
Po ugotowaniu napiszę coś o tym jak wyszła 🙂
Powodzenia:)
Najlepsza grochówka na świecie, moja rodzina jest zachwycona, a są to podniebienia wybredne. Stokrotnie dziękuję. Genialny blog!!!
Ja grochówkę przyrządzam na boczku smażonym na klarowanym maśle z jarzynami (marchewka, pietruszka, seler + kawałek pora). Po usmażeniu dodaję wodę i ugotowany osobno groch. Dodaję przyprawy ( majeranek i kolendrę). Całość gotuję jeszcze przez 1/2 godziny (sprawdzam czy groch jest miękki). Na koniec posypuję koperkiem,
Też dobry sposób:)
dzisiaj robię,zobaczymy jaka wyjdzie ??
no i własnie zajadam się tą pyszniutką grochówką jest rewelacyjna
Właśnie ładnie pyrka w garnku,pierwszy raz sam gotuję. Po konsumpcji opiszę wrażenia 😉
Czekamy!
Ja tym razem mam taką "nowoczesną" grochówkę, z soczewicą – http://zalewajka.com.pl/zupy/grochowka-z-soczewica-i-chorizo/.
Przyznam, że nawet niezła, oczywiście wojskowi by za nią podziękowali 😉 , ale tym eksperymentującym polecam jako alternatywę. Zapraszam do mnie po inspiracje na zupy
te czasy gotowania są zdecydowanie za krótkie
zdecydowanie to nie. Ale nieco skorygowałam przepis, dzięki:)