Grochówka

Prawdziwa grochówka, wojskowa, zawiesista, musi być gęsta od ziemniaków i rozgotowanego grochu, z kawałkami wędzonki. Tak sobie tę prawdziwość wyobrażam, bo o wojskowej kuchni pojęcia nie mam. Moja mama przecierała zupę przez metalowe sito razem z ziemniakami na krem i taka wtedy najbardziej mi smakowała. Koniecznie musi pachnieć czymś wędzonym, czyli należy użyć do jej przygotowania wędzonych żeberek albo kości, boczku czy przynajmniej pachnącej kiełbasy. Niektórzy dodają czosnek i cebulę, zwykle lubię, ale w grochówce nie brakuje mi tych smaków. By uniknąć znanych wszystkim perypetii żołądkowych wystarczy przepłukać groch po namoczeniu i po kłopocie:). Grochówka.

 

Grochówka

Grochówka- składniki ( na ok. 3 l. zupy): 

– 50 dkg łupanego (połówek), żółtego grochu
– 50 dkg chudych żeberek wieprzowych lub duży korpus drobiu okrojony z kupra i tłuszczu,
– 30 dkg chudego boczku wędzonego nieparzonego lub wędzonych kości z okrawkami mięsa,
– 3 – 4 marchewki
– 2 – 3 pietruszki
– kawałek selera
– ok. 15 cm pora
– pół cebuli opalonej na czarno od strony przekrojenia nad płomieniem gazu lub na suchej patelni
– dwa, trzy listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, sól, majeranek, czarny zmielony pieprz
– 5-6 ziemniaków

Grochówka – przepis

Groch namoczyć w wodzie (ok. 4 cm wody nad poziom grochu), najlepiej na noc.
Żeberka czy korpus kurczaka i wędzonkę zalać zimną wodą (ok. 3 cm nad ich powierzchnię mięsa) i gotować z łyżeczką soli, zielem, listkami laurowymi i pieprzem ok. 40 minut.
Dorzucić obrane warzywa (jedną marchewkę zostawić).
Odlać wodę z grochu, przepłukać go lekko, dodać do wywaru, osolić wszystko i gotować aż warzywa będą całkiem miękkie (ok. 40 minut). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce pozostawioną marchewkę. Gotować wszystko jeszcze do miękkości ziemniaków. Wyjąć z zupy warzywa i mięso. Wędzone kawałki i mięso pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Doprawić do smaku pokruszonym w dłoniach majerankiem i czarnym pieprzem.

Grochówka

Mówię Wam – niebo na talerzu 😉

 

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    8 stycznia, 2014, 9:12 am

    Gdyby mój M.widział tą zupę,już biegł do sklepu po groszek:)))

  2. Marzena
    8 stycznia, 2014, 10:38 am

    Oj lubimy i robimy…:-)

  3. Malwinka
    8 stycznia, 2014, 11:03 am

    Wczoraj miałam na obiad 🙂 to chyba najbardziej treściwa zupa jaką znam 🙂

  4. monika jall
    8 stycznia, 2014, 11:46 am

    Wyglada, ze palce lizac! Nie pamietam kiedy jadlam grochowke ostatnio, ale musi byc liczone juz w dziesiecioleciach! Pozdrawiam noworocznie!

    1. opalanka
      8 stycznia, 2014, 6:32 pm

      Noworocznie dziękuję:)

  5. Urszula – Proste potrawy
    8 stycznia, 2014, 7:45 pm

    W porze zimowej często gotuje taką zupę, jest pyszna, Twoja wygląda zachęcająco 🙂

  6. Kamila
    11 stycznia, 2014, 4:00 pm

    Dawno nie miałam okazji gotować i smakować ,,grochówki,,. Zapisana w planach przyszłotygodniowych 😉

  7. Karol Stepniak
    15 marca, 2014, 7:46 am

    właśnie zaczynam gotować grochóweczkę i szukam ciekawych pomysłów.
    Po ugotowaniu napiszę coś o tym jak wyszła 🙂

  8. opalanka
    15 marca, 2014, 2:06 pm

    Powodzenia:)

  9. Anonimowy
    20 grudnia, 2014, 4:01 pm

    Najlepsza grochówka na świecie, moja rodzina jest zachwycona, a są to podniebienia wybredne. Stokrotnie dziękuję. Genialny blog!!!

  10. Anonimowy
    1 lutego, 2015, 10:29 am

    Ja grochówkę przyrządzam na boczku smażonym na klarowanym maśle z jarzynami (marchewka, pietruszka, seler + kawałek pora). Po usmażeniu dodaję wodę i ugotowany osobno groch. Dodaję przyprawy ( majeranek i kolendrę). Całość gotuję jeszcze przez 1/2 godziny (sprawdzam czy groch jest miękki). Na koniec posypuję koperkiem,

    1. opalanka
      1 lutego, 2015, 11:57 am

      Też dobry sposób:)

  11. kamila hoderna
    28 lutego, 2015, 9:56 am

    dzisiaj robię,zobaczymy jaka wyjdzie ??

  12. kamila hoderna
    28 lutego, 2015, 2:00 pm

    no i własnie zajadam się tą pyszniutką grochówką jest rewelacyjna

  13. Karol Simonow
    20 kwietnia, 2015, 8:35 am

    Właśnie ładnie pyrka w garnku,pierwszy raz sam gotuję. Po konsumpcji opiszę wrażenia 😉

    1. opalanka
      20 kwietnia, 2015, 2:14 pm

      Czekamy!

  14. Zalewajka
    25 września, 2015, 9:24 am

    Ja tym razem mam taką "nowoczesną" grochówkę, z soczewicą – http://zalewajka.com.pl/zupy/grochowka-z-soczewica-i-chorizo/.
    Przyznam, że nawet niezła, oczywiście wojskowi by za nią podziękowali 😉 , ale tym eksperymentującym polecam jako alternatywę. Zapraszam do mnie po inspiracje na zupy

  15. F&B
    21 stycznia, 2017, 6:18 pm

    te czasy gotowania są zdecydowanie za krótkie

    1. opalanka
      22 stycznia, 2017, 9:38 am

      zdecydowanie to nie. Ale nieco skorygowałam przepis, dzięki:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)