Łatwa wieprzowina z warzywami z garnka rzymskiego

Wieprzowina z warzywami, prosty, dobry, pożywny obiad. Pieczenie w garnku rzymskim lubię. Ładnie wygląda. Tak jakoś rustykalnie i cieplutko. Można w nim podać mięso bez przekładania na półmisek. Gliniane naczynie namacza się w wodzie, wkłada z zawartością do zimnego piekarnika i zapomina o nim na półtorej godziny. Mięso wychodzi miękkie i bardzo aromatyczne.W naczyniu żaroodpornym też się uda, ale aromatów będzie nieco mniej. Lubię takie nieskomplikowane rozwiązania. Łatwe i proste, zupełnie odwrotnie niż w moim odkurzaczu. Nie macie wrażenia, że elektrycznego sprzętu domowego nie daje się do testowania kobietom? No za nic w świecie nie jestem w stanie samodzielnie odpiąć od niego rury, muszę wołać faceta na pomoc. Jak nic jakiś projektant z wielką łapą to robił i może on nie miał  z tym żadnych problemów. I jakby nie dało się skonstruować  miejsca do wymiany worka z metodą – włóż- wyjmij? Nad moim trzeba spędzić pół godziny jak nad jakąś skomplikowaną układanką „dopasuj 100 pasujących do siebie elementów”. Jesssu.
Prosta i łatwa wieprzowina z warzywami, tadaaam.

wieprzowina z warzywami

wieprzowina z warzywami  – składniki: 

–  1 kg łopatki wieprzowej
– 1 małe żółte cebule
– 1 cebula biała
– 1 cebula czerwona
– dwie marchewki
– 5 dużych pieczarek
– biała końcówka pora
– 5 ząbków czosnku
– po łyżeczce- pieprz, wędzona papryka mielona, czubryca, majeranek, lubczyk
– ok. dwie łyżeczki soli
– pół łyżeczki ostrej papryki (jeśli ktoś lubi ostrzej – więcej, jeśli nie – mniej)

wieprzowina z warzywami  – przepis

Wszystkie przyprawy zmieszać w miseczce. Mięso i warzywa pokroić w grubą kostkę, marchewkę można pociąć na plasterki, czosnek obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Dodać przyprawy i wszystko dobrze wymieszać. Zostawić pod przykryciem w lodówce na godzinę a najlepiej na całą noc.
Garnek namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut. Włożyć do niego mieszankę, przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 190 stopni.  Piec ok. półtorej godziny.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. skoraq cooks
    28 stycznia, 2014, 10:54 am

    Strasznie mnie ten garnek rzymski fascynuje, ale z drugiej strony ja raczej bezmięsna, a tofu dość szybko poddaje się obróbce termicznej, więc popatrzę sobie na Twoje z nim poczynania 😉

  2. Urszula – Proste potrawy
    28 stycznia, 2014, 3:08 pm

    Uwielbiam gotowanie w garnku rzymskim, choć ja najczęściej piekę w nim mięsa boczek, schab itp.Tez sobie go chwalę, pozdrawiam 🙂

  3. ugotujmyto.pl
    28 stycznia, 2014, 7:18 pm

    Ja właśnie jakiś czas temu zostałam szczęśliwą właścicielką garnka rzymskiego i zaczynam eksperymenty…;) Ostatnio robiłam karkówkę z warzywami ale mięso w jednym kawałku….. i potwierdzam, że rewelacyjnie smakuje :)!

  4. Anonimowy
    11 marca, 2016, 1:52 pm

    witam-namawiam na pieczenie w garnku rzymskim-choc na ten garneczek trzeba uwazac,odplaci sie wam,dobrym smakiem,zapachem,zadowoleniem ze strony najblizszych,pisze oczywiscie o potrawie,osobiscie kupuje garnki u polskich garncarzy,z prostego powodu nie dodaja chemii do produkcji garnkow,nie robia hurtu i masowek,MARIUSZ BIEGUN,robi fantastyczne wyroby,moze nie sa zdobione wyrafinowanie,ale funkcje spelniaja wysmienicie.

  5. Anonimowy
    24 marca, 2016, 9:34 am

    jaka temperatura?

    1. opalanka
      24 marca, 2016, 12:37 pm

      190 stopni, już dopisałam.

  6. Kasia
    28 listopada, 2018, 1:00 pm

    Czy ta potrawa uda się w zwykłym naczyniu żaroodpornym?

    1. Beata Królikiewicz
      28 listopada, 2018, 8:38 pm

      tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)