Łatwa wieprzowina z warzywami z garnka rzymskiego

Wieprzowina z warzywami, prosty, dobry, pożywny obiad. Pieczenie w garnku rzymskim lubię. Ładnie wygląda. Tak jakoś rustykalnie i cieplutko. Można w nim podać mięso bez przekładania na półmisek. Gliniane naczynie namacza się w wodzie, wkłada z zawartością do zimnego piekarnika i zapomina o nim na półtorej godziny. Mięso wychodzi miękkie i bardzo aromatyczne.W naczyniu żaroodpornym też się uda, ale aromatów będzie nieco mniej. Lubię takie nieskomplikowane rozwiązania. Łatwe i proste, zupełnie odwrotnie niż w moim odkurzaczu. Nie macie wrażenia, że elektrycznego sprzętu domowego nie daje się do testowania kobietom? No za nic w świecie nie jestem w stanie samodzielnie odpiąć od niego rury, muszę wołać faceta na pomoc. Jak nic jakiś projektant z wielką łapą to robił i może on nie miał  z tym żadnych problemów. I jakby nie dało się skonstruować  miejsca do wymiany worka z metodą – włóż- wyjmij? Nad moim trzeba spędzić pół godziny jak nad jakąś skomplikowaną układanką „dopasuj 100 pasujących do siebie elementów”. Jesssu.
Prosta i łatwa wieprzowina z warzywami, tadaaam.

wieprzowina z warzywami

wieprzowina z warzywami  – składniki: 

–  1 kg łopatki wieprzowej
– 1 małe żółte cebule
– 1 cebula biała
– 1 cebula czerwona
– dwie marchewki
– 5 dużych pieczarek
– biała końcówka pora
– 5 ząbków czosnku
– po łyżeczce- pieprz, wędzona papryka mielona, czubryca, majeranek, lubczyk
– ok. dwie łyżeczki soli
– pół łyżeczki ostrej papryki (jeśli ktoś lubi ostrzej – więcej, jeśli nie – mniej)

wieprzowina z warzywami  – przepis

Wszystkie przyprawy zmieszać w miseczce. Mięso i warzywa pokroić w grubą kostkę, marchewkę można pociąć na plasterki, czosnek obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Dodać przyprawy i wszystko dobrze wymieszać. Zostawić pod przykryciem w lodówce na godzinę a najlepiej na całą noc.
Garnek namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut. Włożyć do niego mieszankę, przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 190 stopni.  Piec ok. półtorej godziny.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. skoraq cooks
    28 stycznia, 2014, 10:54 am

    Strasznie mnie ten garnek rzymski fascynuje, ale z drugiej strony ja raczej bezmięsna, a tofu dość szybko poddaje się obróbce termicznej, więc popatrzę sobie na Twoje z nim poczynania 😉

  2. Urszula – Proste potrawy
    28 stycznia, 2014, 3:08 pm

    Uwielbiam gotowanie w garnku rzymskim, choć ja najczęściej piekę w nim mięsa boczek, schab itp.Tez sobie go chwalę, pozdrawiam 🙂

  3. ugotujmyto.pl
    28 stycznia, 2014, 7:18 pm

    Ja właśnie jakiś czas temu zostałam szczęśliwą właścicielką garnka rzymskiego i zaczynam eksperymenty…;) Ostatnio robiłam karkówkę z warzywami ale mięso w jednym kawałku….. i potwierdzam, że rewelacyjnie smakuje :)!

  4. Anonimowy
    11 marca, 2016, 1:52 pm

    witam-namawiam na pieczenie w garnku rzymskim-choc na ten garneczek trzeba uwazac,odplaci sie wam,dobrym smakiem,zapachem,zadowoleniem ze strony najblizszych,pisze oczywiscie o potrawie,osobiscie kupuje garnki u polskich garncarzy,z prostego powodu nie dodaja chemii do produkcji garnkow,nie robia hurtu i masowek,MARIUSZ BIEGUN,robi fantastyczne wyroby,moze nie sa zdobione wyrafinowanie,ale funkcje spelniaja wysmienicie.

  5. Anonimowy
    24 marca, 2016, 9:34 am

    jaka temperatura?

    1. opalanka
      24 marca, 2016, 12:37 pm

      190 stopni, już dopisałam.

  6. Kasia
    28 listopada, 2018, 1:00 pm

    Czy ta potrawa uda się w zwykłym naczyniu żaroodpornym?

    1. Beata Królikiewicz
      28 listopada, 2018, 8:38 pm

      tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)