Ciasto z kremem

Ciasto z kremem ma dodatek orzechów i kokosa, a krem jest brzoskwiniowy. Na rozmaitych forach w necie jego odmiany noszą nazwę „kora orzechowa”. Dlaczego – zupełnie nie wiem. Myślę, że ta sama wersja ciasta z ananasem jest podobnie dobra. Z lenistwa nie piekłam dwóch oddzielnych placków i nieco zmodyfikowałam przepis. Zrobiłam jeden i przekroiłam na pół, w dodatku  okrągłej formie, przez co kremu na jeden kawałek ciasta przypada więcej.

Ciasto z kremem
Ciasto z kremem

składniki:
na ciasto (tortownica 23 cm) :

-100 g orzechów włoskich
-100 g wiórków kokosowych
-100 g cukru
-6 białek
-3 żółtka
– trzy łyżki przesianej mąki pszennej
– pół łyżki mąki ziemniaczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia

na krem: 

– duża puszka brzoskwiń
– 2 opakowania  budyniu śmietankowego z cukrem
– 250 ml mleka
– 250 ml soku z brzoskwiń ( jeśli jest mniej, należy uzupełnić wodą)
– pół szklanki cukru
– 1 łyżeczka mąki pszennej
– dwie łyżki mąki ziemniaczanej
– kostka miękkiego masła
– 3 żółtka

na polewę: 

– pół tabliczki gorzkiej czekolady
–  dwie łyżeczki masła
– dwie łyżki gorącego mleka
– łyżka cukru

Polewę można pominąc i posypać ciasto cukrem pudrem.

Piekarnik ustawić na 170 st. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną masę. Partiami dodawać cukier. Łyżką delikatnie wmieszać żółtka i porcjami kolejne składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Piec ciasto ok. 25- 30 minut. Po ostudzeniu okroić brzegi cienkim nożem i przekroić poziomo na dwie części.

Zimne mleko zmieszać z sokiem z brzoskwiń, przelać do garnka, zostawić nieco więcej niż pół szklanki.
W tym pozostawionym rozmieszać dobrze proszek budyniowy, żółtka i mąki. Resztę zagotować z cukrem. Kiedy się zagotuje, wlać budynie z mąką i mocno mieszać, by nie powstały grudki. Gotować dalej intensywnie mieszając ok. minuty. Powstanie gęsty budyń. Kiedy ostygnie, dodać pokrojone, miękkie masło i utrzeć płaską końcówką miksera na krem. Na końcu dorzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać łyżką. Na dno tortownicy w której piekło się ciasto wyłożyć pierwszy placek (ewentualnie nasączyć osłodzoną herbatą z cytryną, jeśli ktoś lubi mokre ciasta, ja nasączyłam, ok. pół szklanki na jeden placek), wyłożyć krem, przykryć drugim blatem (nasączyć) docisnąć lekko i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed wyjęciem z formy okroić brzegi cienkim nożem, by łatwiej je było wyjąć.

Składniki polewy umieścić w rondelku nad parującą wodą, zamieszać i podgrzewać aż masa się połączy.
Wylać na schłodzone, wyjęte z formy ciasto, wyrównać nożem powierzchnię.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aguś kulinarnie
    11 grudnia, 2013, 9:22 am

    To połączenie smaków świetnie się komponuje.Ciasto pyszne i bardzo ładne zdjęcia:)

  2. Justyna Żak
    11 grudnia, 2013, 1:59 pm

    wygląda świetnie, aż ślinka cieknie:)

  3. ugotujmyto.pl
    11 grudnia, 2013, 6:28 pm

    o matulu… ale obłędne :)!

  4. gin
    11 grudnia, 2013, 7:59 pm

    Krem z ciastem 🙂 Pycha 🙂

  5. ola in the kitchen
    11 grudnia, 2013, 8:35 pm

    Wygląda bardzo smakowicie 😀

  6. Urszula – Proste potrawy
    11 grudnia, 2013, 8:48 pm

    Dostałam kiedyś podobny przepis na ciasto o nazwie -kora- ale jakoś nie mogłam sie zmobilizować by je upiec.
    A widzę, że warto 🙂 pozdrawiam!

  7. EcoVitalRewolucjeNaTalerzu
    12 grudnia, 2013, 8:42 am

    Krem wygląda bardzo zachęcająco 🙂

  8. Who needs Chanel?
    12 grudnia, 2013, 4:10 pm

    Mmm pyszności! 🙂

  9. skoraq cooks
    12 grudnia, 2013, 9:19 pm

    Ty z lenistwa pozmieniałaś przepis a ja z lenistwa wprosiłabym się do Ciebie na kawałek, bo nie chce mi się piec 😉

  10. opalanka
    12 grudnia, 2013, 9:32 pm

    To już zjedzone. Zapraszam na następne, zdaje się, że nie masz daleko:)

  11. skoraq cooks
    12 grudnia, 2013, 9:50 pm

    Ale mnie wytropiłaś. Zaiste województwo to samo, to może i miasto to samo 😉 w każdym razie moje centrum dowodzenia światem jest zlokalizowane w naprawdę wielkim mieście 😉 A Twoje…?

  12. opalanka
    13 grudnia, 2013, 7:24 pm

    Na południe od Wielkiego miasta,zupełnie niedaleko- Piotrków. Przybywaj:)

  13. skoraq cooks
    15 grudnia, 2013, 10:11 pm

    O rzeczywiście, blisko 🙂

  14. AnP
    17 marca, 2014, 9:37 am

    Ciasto świetne, Rodzinie bardzo smakowało. 🙂
    Do kremu dałam połowę kostki masła w nieśmiałej próbie zrobienia go odrobinę bardziej "light" i wyszło idealnie.

  15. opalanka
    25 marca, 2014, 10:00 pm

    Też już przeszłam na tę wersję:)

  16. Jola Błaszczyk
    19 kwietnia, 2014, 9:10 pm

    Właśnie zrobiłam ciasto z kremem brzoskwiniowym, które upichciłam zgodnie z Twoim przepisem. PYCHOTKA – polecam. Łatwo się robi – a efekt i smak fantastyczny. Pozdrawiam

  17. opalanka
    20 kwietnia, 2014, 6:57 am

    Cieszę się bardzo. Pozdrowionka świąteczne:)

  18. Anonimowy
    15 kwietnia, 2017, 2:08 pm

    a mi nie smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)