Ciasto z kremem

Ciasto z kremem ma dodatek orzechów i kokosa, a krem jest brzoskwiniowy. Na rozmaitych forach w necie jego odmiany noszą nazwę „kora orzechowa”. Dlaczego – zupełnie nie wiem. Myślę, że ta sama wersja ciasta z ananasem jest podobnie dobra. Z lenistwa nie piekłam dwóch oddzielnych placków i nieco zmodyfikowałam przepis. Zrobiłam jeden i przekroiłam na pół, w dodatku  okrągłej formie, przez co kremu na jeden kawałek ciasta przypada więcej.

Ciasto z kremem
Ciasto z kremem

składniki:
na ciasto (tortownica 23 cm) :

-100 g orzechów włoskich
-100 g wiórków kokosowych
-100 g cukru
-6 białek
-3 żółtka
– trzy łyżki przesianej mąki pszennej
– pół łyżki mąki ziemniaczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia

na krem: 

– duża puszka brzoskwiń
– 2 opakowania  budyniu śmietankowego z cukrem
– 250 ml mleka
– 250 ml soku z brzoskwiń ( jeśli jest mniej, należy uzupełnić wodą)
– pół szklanki cukru
– 1 łyżeczka mąki pszennej
– dwie łyżki mąki ziemniaczanej
– kostka miękkiego masła
– 3 żółtka

na polewę: 

– pół tabliczki gorzkiej czekolady
–  dwie łyżeczki masła
– dwie łyżki gorącego mleka
– łyżka cukru

Polewę można pominąc i posypać ciasto cukrem pudrem.

Piekarnik ustawić na 170 st. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną masę. Partiami dodawać cukier. Łyżką delikatnie wmieszać żółtka i porcjami kolejne składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Piec ciasto ok. 25- 30 minut. Po ostudzeniu okroić brzegi cienkim nożem i przekroić poziomo na dwie części.

Zimne mleko zmieszać z sokiem z brzoskwiń, przelać do garnka, zostawić nieco więcej niż pół szklanki.
W tym pozostawionym rozmieszać dobrze proszek budyniowy, żółtka i mąki. Resztę zagotować z cukrem. Kiedy się zagotuje, wlać budynie z mąką i mocno mieszać, by nie powstały grudki. Gotować dalej intensywnie mieszając ok. minuty. Powstanie gęsty budyń. Kiedy ostygnie, dodać pokrojone, miękkie masło i utrzeć płaską końcówką miksera na krem. Na końcu dorzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać łyżką. Na dno tortownicy w której piekło się ciasto wyłożyć pierwszy placek (ewentualnie nasączyć osłodzoną herbatą z cytryną, jeśli ktoś lubi mokre ciasta, ja nasączyłam, ok. pół szklanki na jeden placek), wyłożyć krem, przykryć drugim blatem (nasączyć) docisnąć lekko i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed wyjęciem z formy okroić brzegi cienkim nożem, by łatwiej je było wyjąć.

Składniki polewy umieścić w rondelku nad parującą wodą, zamieszać i podgrzewać aż masa się połączy.
Wylać na schłodzone, wyjęte z formy ciasto, wyrównać nożem powierzchnię.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aguś kulinarnie
    11 grudnia, 2013, 9:22 am

    To połączenie smaków świetnie się komponuje.Ciasto pyszne i bardzo ładne zdjęcia:)

  2. Justyna Żak
    11 grudnia, 2013, 1:59 pm

    wygląda świetnie, aż ślinka cieknie:)

  3. ugotujmyto.pl
    11 grudnia, 2013, 6:28 pm

    o matulu… ale obłędne :)!

  4. gin
    11 grudnia, 2013, 7:59 pm

    Krem z ciastem 🙂 Pycha 🙂

  5. ola in the kitchen
    11 grudnia, 2013, 8:35 pm

    Wygląda bardzo smakowicie 😀

  6. Urszula – Proste potrawy
    11 grudnia, 2013, 8:48 pm

    Dostałam kiedyś podobny przepis na ciasto o nazwie -kora- ale jakoś nie mogłam sie zmobilizować by je upiec.
    A widzę, że warto 🙂 pozdrawiam!

  7. EcoVitalRewolucjeNaTalerzu
    12 grudnia, 2013, 8:42 am

    Krem wygląda bardzo zachęcająco 🙂

  8. Who needs Chanel?
    12 grudnia, 2013, 4:10 pm

    Mmm pyszności! 🙂

  9. skoraq cooks
    12 grudnia, 2013, 9:19 pm

    Ty z lenistwa pozmieniałaś przepis a ja z lenistwa wprosiłabym się do Ciebie na kawałek, bo nie chce mi się piec 😉

  10. opalanka
    12 grudnia, 2013, 9:32 pm

    To już zjedzone. Zapraszam na następne, zdaje się, że nie masz daleko:)

  11. skoraq cooks
    12 grudnia, 2013, 9:50 pm

    Ale mnie wytropiłaś. Zaiste województwo to samo, to może i miasto to samo 😉 w każdym razie moje centrum dowodzenia światem jest zlokalizowane w naprawdę wielkim mieście 😉 A Twoje…?

  12. opalanka
    13 grudnia, 2013, 7:24 pm

    Na południe od Wielkiego miasta,zupełnie niedaleko- Piotrków. Przybywaj:)

  13. skoraq cooks
    15 grudnia, 2013, 10:11 pm

    O rzeczywiście, blisko 🙂

  14. AnP
    17 marca, 2014, 9:37 am

    Ciasto świetne, Rodzinie bardzo smakowało. 🙂
    Do kremu dałam połowę kostki masła w nieśmiałej próbie zrobienia go odrobinę bardziej "light" i wyszło idealnie.

  15. opalanka
    25 marca, 2014, 10:00 pm

    Też już przeszłam na tę wersję:)

  16. Jola Błaszczyk
    19 kwietnia, 2014, 9:10 pm

    Właśnie zrobiłam ciasto z kremem brzoskwiniowym, które upichciłam zgodnie z Twoim przepisem. PYCHOTKA – polecam. Łatwo się robi – a efekt i smak fantastyczny. Pozdrawiam

  17. opalanka
    20 kwietnia, 2014, 6:57 am

    Cieszę się bardzo. Pozdrowionka świąteczne:)

  18. Anonimowy
    15 kwietnia, 2017, 2:08 pm

    a mi nie smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)