Bardzo dobre i łatwe ciasto bez jajek
Mokre, miękkie i pyszne ciasto bez jajek. Przygotowanie go zajmuje ok.10 minut. Jest lżejsze niż brownie, ale lepkie, bardzo czekoladowe. No i bardzo łatwe. Zaglądam do lodówki a tam nie ma ani jednego jajka. Niedziela, mokro, buro, nikt się nie palił by iść do sklepu. Przepis na ciasto bez jajek znalazłam tu. Można wykorzystać ulubione, mrożone albo świeże owoce, u mnie w roli głównej wystąpił z braku laku ananas z puszki. Ten zwykły uniemożliwiłby ścięcie się galaretki. W przypływie fantazji dorzuciłam trochę przyprawy do pierników, ale nie jest to konieczny dodatek, choć mi bardzo smakował. Udana próba, polecam.
składniki (na małą blaszkę, 20×20 cm, użyłam nieco większej, przez co ciasto jest dość niskie) :
– 230 g mąki pszennej
– 25 g kakao
– łyżeczka sody
– 1/2 łyżeczka soli
– 225 ml gorącej wody
– 170 g cukru
– 75 g oleju
– łyżka octu
– łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– łyżka cukru waniliowego
na wierzch:
– owoce (mogą być też mrożone lub z puszki)
– 2 galaretki w różnych kolorach
Piekarnik ustawić na 180 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (przypinam go do blaszki spinaczem do bielizny do czasu wylania na niego ciasta). Mąkę zmieszać z kakao, sodą i solą. W osobnym naczyniu rozpuścić w wodzie cukier, zmieszać mikserem z olejem, octem, kawą i cukrem waniliowym. Dodać płynną mieszankę do mąki, dobrze zmiksować. Wylać na blaszkę, piec ok. 30 – 40 minut ( patyczek wyjęty z ciasta musi być suchy). Kiedy ciasto się piecze, każdą galaretkę rozpuścić w osobnym naczyniu, w trochę mniejszej ilości wody niż zaleca przepis na opakowaniu (zwykle ok. 400 ml). Odstawić do lekkiego stężenia (do lodówki lub zostawić na blacie, zimą wystarczy wystawić za okno). Ciasto przestudzić, wyłożyć na wierzch owoce, zalać tworząc ukośne paski z tężejącej galaretki. Wyjdzie nierówno, tak ma być:)
Gdyby galaretka za mocno się ścięła, można ją lekko podgrzać nad rondelkiem z gotująca wodą, albo wstawić na kilka sekund do mikrofali.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ja też znam je w wersji z ananasem – jest pyszne! 🙂
oo.. podoba mi się taka wersja, jestem na tak! ;D
jadłam coś podobnego u koleżanki ostatnio i coś czuję, że to przeznaczenie, skoro znowu na nie trafiłam ;).
No jeśli Ci smakowało – nie może być inaczej:)
bardzi fajny przepis zrobie na Nowy Rok pozdrawiam z Opola 🙂
Zrobiłem w wersji z wiśniami jest super – palce lizać wszystkim bardzo smakowało ,pozdrawiam
Cieszę się, pozdrawiam również:)
180 stopni, ale na termoobiegu czy klasycznie?
Klasycznie:)
jaka duża blaszka?
Ok. 20 x 20 lub nieco większa, napisałam przy składnikach:)
Super sprawa POLECAM!!! Mimo, że wyszedł mi zakalec jak w większości prób z wypiekami, to i tak pyszne 🙂 i znikło w jeden wieczór. Lukas
A można zamiast oleju dodać oliwę z oliwek?
Oliwa z oliwek jest przede wszystkim zalecana do przygotowywania sosów sałatkowych i innych zastosowań, gdzie nie stosuje się ogrzewania. Lepszy bezsmakowy olej albo roztopione masło. Oliwa może dawać też charakterystyczny zapach. A konsystencji ciasta z oliwą nie sprawdzałam.
Ja dałam oliwę i jest ok 🙂
właściwie bez nadziei wstukałam hasło "ciasto bez jajek"- a tu proszę! już zaczynam przygotowania. No ciekawe jak wyjdzie 🙂
graszka
Jajka w różnych przepisach, tam gdzie ich nie trzeba ubijać, często zastąpić można zmielonym siemieniem lnianym zalanym wrzątkiem. Łyżeczka zmielonego siemienia i dwie łyżki wrzątku – to jedno jajko.
upieczone:) "Z niejednego pieca ciasto jadłam/piekłam" ale bałam się braku jajek i octu (!). Wyszło ok- dodałam odmrożone wiśnie, które wcześniej używałam do zrobienia nalewki. Dziś tylko delikatna degustacja, a jutro będzie do kawy 🙂 Dzięki za przepis! FAJNY! smacznego! 🙂
graszka
za szybko wysłałam, a chciałam zapytać o ten ocet- po co on w tym cieście? Jaką ma funkcję?
graszka
Zdaje się, że chyba ma wejść w reakcję z sodą i wywołać więcej bąbelków i napuszenia, ale chemik wypowiedzieć musiałby się fachowo:)
Cześć, chciałam Ci podziękować za ten przepis. Sytuacja mnie "zmusiła" 😉 bo zabrakło jajek w lodówce. Z pewną obawą upiekłam i sama nie wierzyłam… ale wyszło pyszne! Polecam wszystkim…, którym zabraknie jajek. Pozdrawiam i zapraszam na swojego bloga.
Pozdrowionka 🙂
Zeczywiście pycha:) ja zrobiłam z mrozonymi jagodami, bananem i kiwi:) chodz ciasto po pupiczeniu samo w sobie nie jest takie dobre jak juz z owocami i galaretkami:P
Nie mogłabyś podawać tych składników na szklanki nie na gramy? Próbowałam to poprzeliczać na szklanki z pomocą internetu, ale chyba coś nie gra, bo ciasto w ogole nie chce rosnąć ;/
Może mogłabym. Czasem podaję. Poczytaj komentarze powyżej, może coś wniosą? Albo tu znajdziesz rozwiązanie http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html
Btw ocet musi być żeby zaszła reakcja z sodą oczyszczoną i ciasto urosło. Ja niestety mam zakalec 🙁 Nastepnym razem dodam do tego przepisu proszku do pieczenia to może będzie lepiej.
Nie urosło :/
http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html – może tu znajdziesz którąś z możliwych przyczyn:)
Wyszło pyszne! Dałam truskawki na wierzch i trochę do ciasta.
Tak się złożyło że w sobotę wieczorem dostałam jagody od teściowej, w niedzielę niedziela niechandlowa a od poniedziałku praca.. W domu ani jednego jajka.. I znalazlam ten oto przepis który robiłam pierwszy raz i wyszedł bardzo pyszny placuszek.. Podczas robienia przypadkiem wlałam wodę do mieszanki suchych skladnikow i myslalam ze to juz koniec, ale podjelam ryzyko miksujac wszystkie skladniki razem i wyszlo super.
Czy ciasto trzeba trzymać w lodówce, żeby galaretka stężała??
Można zostawić na kuchennym blacie, wtedy trwa to trochę dłużej. Lodówka przyśpiesza tężenie.
Niestety, zakalec mimo octu i sody ;(
W sam raz na dziś, bo na śniadanie zjedliśmy wszystkie jajka 😉
Świetny przepis. Ciasto właśnie się studzi, pachnie pięknie i pięknie się upiekło. Zamiast galaretki użyję sosu z owoców leśnych, który zrobiłam wczoraj. Dodam po prostu żelatyny. Zastanawia mnie jedna kwestia, a mianowicie ułożenie owoców na wierzch. Na zdjęciach wygląda jakby ciasto piekło się z owocami już. Chyba, że te owoce na wierzchu są po prostu docisniete przed wydaniem galaretki? ,?. Pozdrawiam
Ciasto piekło się z owocami.
Pozdrawiam serdecznie
Super przepis! Właśnie wypróbowany w okrągłej tortownicy, ciasto mięciutkie i aromatyczne, polecam!