Bardzo dobre i łatwe ciasto bez jajek

Mokre, miękkie i pyszne ciasto bez jajek. Przygotowanie go zajmuje ok.10 minut. Jest lżejsze niż brownie, ale lepkie, bardzo czekoladowe. No i bardzo łatwe. Zaglądam do lodówki a tam nie ma ani jednego jajka. Niedziela, mokro, buro, nikt się nie palił by iść do sklepu. Przepis na ciasto bez jajek znalazłam tu. Można wykorzystać ulubione, mrożone albo świeże owoce, u mnie w roli głównej wystąpił z braku laku ananas z puszki. Ten zwykły uniemożliwiłby ścięcie się galaretki. W przypływie fantazji dorzuciłam trochę przyprawy do pierników, ale nie jest to konieczny dodatek, choć mi bardzo smakował. Udana próba, polecam.

ciasto bez jajek

 

ciasto bez jajek


składniki (na małą blaszkę, 20×20 cm, użyłam nieco większej, przez co ciasto jest dość niskie)

– 230 g mąki pszennej
– 25 g kakao
– łyżeczka sody
– 1/2 łyżeczka soli

– 225 ml gorącej wody
– 170 g cukru
– 75 g oleju
– łyżka octu
– łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– łyżka cukru waniliowego

na wierzch:

– owoce (mogą być też mrożone lub z puszki)
– 2 galaretki w różnych kolorach

Piekarnik ustawić na 180 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (przypinam go do blaszki spinaczem do bielizny do czasu wylania na niego ciasta). Mąkę zmieszać z kakao, sodą i solą. W osobnym naczyniu rozpuścić w wodzie cukier, zmieszać mikserem z olejem, octem, kawą i cukrem waniliowym. Dodać płynną mieszankę do mąki, dobrze zmiksować. Wylać na blaszkę, piec ok. 30 – 40 minut ( patyczek wyjęty z ciasta musi być suchy). Kiedy ciasto się piecze, każdą galaretkę rozpuścić w osobnym naczyniu, w trochę mniejszej ilości wody niż zaleca przepis na opakowaniu (zwykle ok. 400 ml). Odstawić do lekkiego stężenia (do lodówki lub zostawić na blacie, zimą wystarczy wystawić za okno). Ciasto przestudzić, wyłożyć na wierzch owoce, zalać tworząc ukośne paski z tężejącej galaretki. Wyjdzie nierówno, tak ma być:)
Gdyby galaretka za mocno się ścięła, można ją lekko podgrzać nad rondelkiem z gotująca wodą, albo wstawić na kilka sekund do mikrofali.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 



  1. Poezja Smaku
    16 grudnia, 2013, 1:57 pm

    Ja też znam je w wersji z ananasem – jest pyszne! 🙂

  2. Salvador Dali
    16 grudnia, 2013, 8:24 pm

    oo.. podoba mi się taka wersja, jestem na tak! ;D

  3. EcoVitalRewolucjeNaTalerzu
    17 grudnia, 2013, 9:18 am

    jadłam coś podobnego u koleżanki ostatnio i coś czuję, że to przeznaczenie, skoro znowu na nie trafiłam ;).

  4. opalanka
    17 grudnia, 2013, 10:37 am

    No jeśli Ci smakowało – nie może być inaczej:)

  5. pollyzeczki
    17 grudnia, 2013, 7:06 pm

    bardzi fajny przepis zrobie na Nowy Rok pozdrawiam z Opola 🙂

  6. Edi
    25 stycznia, 2014, 10:46 am

    Zrobiłem w wersji z wiśniami jest super – palce lizać wszystkim bardzo smakowało ,pozdrawiam

    1. opalanka
      25 stycznia, 2014, 6:52 pm

      Cieszę się, pozdrawiam również:)

  7. inwentaryzacja
    2 marca, 2014, 3:15 pm

    180 stopni, ale na termoobiegu czy klasycznie?

  8. opalanka
    2 marca, 2014, 4:25 pm

    Klasycznie:)

  9. Iwona Wojsław
    15 marca, 2014, 3:29 pm

    jaka duża blaszka?

  10. opalanka
    15 marca, 2014, 3:57 pm

    Ok. 20 x 20 lub nieco większa, napisałam przy składnikach:)

  11. Anonimowy
    30 września, 2014, 8:36 pm

    Super sprawa POLECAM!!! Mimo, że wyszedł mi zakalec jak w większości prób z wypiekami, to i tak pyszne 🙂 i znikło w jeden wieczór. Lukas

  12. Anonimowy
    10 października, 2014, 9:53 am

    A można zamiast oleju dodać oliwę z oliwek?

    1. opalanka
      10 października, 2014, 1:08 pm

      Oliwa z oliwek jest przede wszystkim zalecana do przygotowywania sosów sałatkowych i innych zastosowań, gdzie nie stosuje się ogrzewania. Lepszy bezsmakowy olej albo roztopione masło. Oliwa może dawać też charakterystyczny zapach. A konsystencji ciasta z oliwą nie sprawdzałam.

  13. Anonimowy
    23 października, 2014, 3:50 pm

    Ja dałam oliwę i jest ok 🙂

  14. Anonimowy
    10 listopada, 2014, 6:13 pm

    właściwie bez nadziei wstukałam hasło "ciasto bez jajek"- a tu proszę! już zaczynam przygotowania. No ciekawe jak wyjdzie 🙂
    graszka

    1. opalanka
      10 listopada, 2014, 6:55 pm

      Jajka w różnych przepisach, tam gdzie ich nie trzeba ubijać, często zastąpić można zmielonym siemieniem lnianym zalanym wrzątkiem. Łyżeczka zmielonego siemienia i dwie łyżki wrzątku – to jedno jajko.

  15. Anonimowy
    10 listopada, 2014, 10:07 pm

    upieczone:) "Z niejednego pieca ciasto jadłam/piekłam" ale bałam się braku jajek i octu (!). Wyszło ok- dodałam odmrożone wiśnie, które wcześniej używałam do zrobienia nalewki. Dziś tylko delikatna degustacja, a jutro będzie do kawy 🙂 Dzięki za przepis! FAJNY! smacznego! 🙂
    graszka

  16. Anonimowy
    10 listopada, 2014, 10:35 pm

    za szybko wysłałam, a chciałam zapytać o ten ocet- po co on w tym cieście? Jaką ma funkcję?
    graszka

    1. opalanka
      12 listopada, 2014, 2:20 pm

      Zdaje się, że chyba ma wejść w reakcję z sodą i wywołać więcej bąbelków i napuszenia, ale chemik wypowiedzieć musiałby się fachowo:)

  17. Marzenia Teregryski
    25 marca, 2015, 7:29 am

    Cześć, chciałam Ci podziękować za ten przepis. Sytuacja mnie "zmusiła" 😉 bo zabrakło jajek w lodówce. Z pewną obawą upiekłam i sama nie wierzyłam… ale wyszło pyszne! Polecam wszystkim…, którym zabraknie jajek. Pozdrawiam i zapraszam na swojego bloga.

    1. opalanka
      25 marca, 2015, 1:35 pm

      Pozdrowionka 🙂

  18. Piotr O
    11 grudnia, 2015, 1:27 pm

    Zeczywiście pycha:) ja zrobiłam z mrozonymi jagodami, bananem i kiwi:) chodz ciasto po pupiczeniu samo w sobie nie jest takie dobre jak juz z owocami i galaretkami:P

  19. Monina
    12 grudnia, 2015, 11:03 pm

    Nie mogłabyś podawać tych składników na szklanki nie na gramy? Próbowałam to poprzeliczać na szklanki z pomocą internetu, ale chyba coś nie gra, bo ciasto w ogole nie chce rosnąć ;/

    1. opalanka
      13 grudnia, 2015, 1:04 pm

      Może mogłabym. Czasem podaję. Poczytaj komentarze powyżej, może coś wniosą? Albo tu znajdziesz rozwiązanie http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

  20. Monina
    12 grudnia, 2015, 11:19 pm

    Btw ocet musi być żeby zaszła reakcja z sodą oczyszczoną i ciasto urosło. Ja niestety mam zakalec 🙁 Nastepnym razem dodam do tego przepisu proszku do pieczenia to może będzie lepiej.

  21. Paulina Paula
    13 sierpnia, 2017, 5:31 pm

    Nie urosło :/

    1. opalanka
      16 sierpnia, 2017, 1:16 pm

      http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html – może tu znajdziesz którąś z możliwych przyczyn:)

  22. Ania
    30 maja, 2018, 10:44 am

    Wyszło pyszne! Dałam truskawki na wierzch i trochę do ciasta.

  23. Ania
    19 lipca, 2018, 3:06 pm

    Tak się złożyło że w sobotę wieczorem dostałam jagody od teściowej, w niedzielę niedziela niechandlowa a od poniedziałku praca.. W domu ani jednego jajka.. I znalazlam ten oto przepis który robiłam pierwszy raz i wyszedł bardzo pyszny placuszek.. Podczas robienia przypadkiem wlałam wodę do mieszanki suchych skladnikow i myslalam ze to juz koniec, ale podjelam ryzyko miksujac wszystkie skladniki razem i wyszlo super.

  24. Gosia
    21 lipca, 2019, 6:02 am

    Czy ciasto trzeba trzymać w lodówce, żeby galaretka stężała??

    1. Beata Królikiewicz
      22 lipca, 2019, 2:38 pm

      Można zostawić na kuchennym blacie, wtedy trwa to trochę dłużej. Lodówka przyśpiesza tężenie.

  25. Agata
    24 sierpnia, 2019, 11:58 am

    Niestety, zakalec mimo octu i sody ;(

  26. Beata
    15 marca, 2020, 12:02 pm

    W sam raz na dziś, bo na śniadanie zjedliśmy wszystkie jajka 😉

  27. Iwona Maria
    14 grudnia, 2020, 10:05 pm

    Świetny przepis. Ciasto właśnie się studzi, pachnie pięknie i pięknie się upiekło. Zamiast galaretki użyję sosu z owoców leśnych, który zrobiłam wczoraj. Dodam po prostu żelatyny. Zastanawia mnie jedna kwestia, a mianowicie ułożenie owoców na wierzch. Na zdjęciach wygląda jakby ciasto piekło się z owocami już. Chyba, że te owoce na wierzchu są po prostu docisniete przed wydaniem galaretki? ,🤔. Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      15 grudnia, 2020, 8:56 am

      Ciasto piekło się z owocami.
      Pozdrawiam serdecznie

  28. Maria
    13 stycznia, 2021, 12:42 pm

    Super przepis! Właśnie wypróbowany w okrągłej tortownicy, ciasto mięciutkie i aromatyczne, polecam!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)