Łatwy chleb na zakwasie

Łatwy chleb na zakwasie. Mam niezbyt silny jeszcze, otrzymany w prezencie zakwas, zdarza mi się o nim zapomnieć, nie dokarmiam go bardzo regularnie:) Można zrobić go samemu, wg. tego przepisu. Potrwa to dzień, dwa lub dłużej, musi trochę popracować. Dzień lub przynajmniej trzy, cztery godziny przed pieczeniem, trzeba zakwas wyjąć z lodówki i dokarmić dwiema łyżkami mąki, dolać trochę letniej wody, dobrze wymieszać, postawić w ciepłym miejscu. Powinien urosnąć, a przynajmniej bąbelkować i się lekko napuszyć. Mój nie był zbyt wylewny, ruszył troszkę i już. Malutki dodatek drożdży jest na taką właśnie okoliczność.

Do chleba można dodać ulubione ziarna – słonecznik, dynię, siemię lniane, podsmażoną cebulkę albo pokrojone oliwki czy suszone pomidory z zalewy. Skórkę posypałam lekko mąką. Do wypieku tego chleba nie jest potrzebny szczególny rodzaj mąki, ale znalazłam ładnie przygotowany spis miejsc (tutaj) , gdzie mąkę chlebową rozmaitą można zakupić. Ta od wypieków chlebowych najczęściej ma numer 720- 850, jeśli ktoś ma możliwość nabycia takiej właśnie, będzie najlepiej, ale nie jest to w tym przypadku konieczne. Przepis na łatwy chleb na zakwasie pod zdjęciami pochodzi ze strony Pracownia Wypieków.

 

Łatwy chleb na zakwasie

 

Łatwy chleb na zakwasie

Łatwy chleb na zakwasie-  składniki: 

– 0,5 kg mąki pszennej (dowolnej, albo chlebowej)
– 1 płaska łyżeczka soli
– 300 g wody
– 8 g świeżych drożdży
– 150 g zakwasu żytniego

Łatwy chleb na zakwasie – przepis

Zakwas dokarmić kilka godzin lub dzień wcześniej, dwiema łyżkami mąki i niewielką ilością letniej wody. Odmierzyć 150 ml, dolać do mąki. Dodać pokruszone drożdże, wodę i sól. Wszystkie składniki wymieszać mikserem (końcówki haki) albo ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Keksówkę (o pojemności ok. 1kg, ok. 25 cm) posmarować olejem lub oliwą, oprószyć mąką. Wylać do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 – 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 210 st, piec chleb ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika, podważyć lekko nożem, chleb powinien wyjść z formy. Gdyby był wilgotny od spodu, wsadzić do piekarnika, już bez formy na 5- 7 minut.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. ola in the kitchen
    7 grudnia, 2013, 9:40 pm

    Uwielbiam domowy chleb! 😀

  2. Anonimowy
    20 marca, 2015, 8:14 pm

    Chleb na zakwasie czy z dodatkiem zakwasu?
    Dodawanie drożdży do chleba, to jak dodawanie proszku do pieczenia do biszkoptu 😉

    1. opalanka
      20 marca, 2015, 9:27 pm

      Masz dobry zakwas, nie dodawaj, po kłopocie.

  3. Agnieszka
    14 października, 2018, 4:24 pm

    Piekłam dzis ten chleb, nie dodałam drożdży bo zakwas mam dobry:) Pięknie wyrośnięty:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)