Łatwy chleb na zakwasie

Łatwy chleb na zakwasie. Mam niezbyt silny jeszcze, otrzymany w prezencie zakwas, zdarza mi się o nim zapomnieć, nie dokarmiam go bardzo regularnie:) Można zrobić go samemu, wg. tego przepisu. Potrwa to dzień, dwa lub dłużej, musi trochę popracować. Dzień lub przynajmniej trzy, cztery godziny przed pieczeniem, trzeba zakwas wyjąć z lodówki i dokarmić dwiema łyżkami mąki, dolać trochę letniej wody, dobrze wymieszać, postawić w ciepłym miejscu. Powinien urosnąć, a przynajmniej bąbelkować i się lekko napuszyć. Mój nie był zbyt wylewny, ruszył troszkę i już. Malutki dodatek drożdży jest na taką właśnie okoliczność.

Do chleba można dodać ulubione ziarna – słonecznik, dynię, siemię lniane, podsmażoną cebulkę albo pokrojone oliwki czy suszone pomidory z zalewy. Skórkę posypałam lekko mąką. Do wypieku tego chleba nie jest potrzebny szczególny rodzaj mąki, ale znalazłam ładnie przygotowany spis miejsc (tutaj) , gdzie mąkę chlebową rozmaitą można zakupić. Ta od wypieków chlebowych najczęściej ma numer 720- 850, jeśli ktoś ma możliwość nabycia takiej właśnie, będzie najlepiej, ale nie jest to w tym przypadku konieczne. Przepis na łatwy chleb na zakwasie pod zdjęciami pochodzi ze strony Pracownia Wypieków.

 

Łatwy chleb na zakwasie

 

Łatwy chleb na zakwasie

Łatwy chleb na zakwasie-  składniki: 

– 0,5 kg mąki pszennej (dowolnej, albo chlebowej)
– 1 płaska łyżeczka soli
– 300 g wody
– 8 g świeżych drożdży
– 150 g zakwasu żytniego

Łatwy chleb na zakwasie – przepis

Zakwas dokarmić kilka godzin lub dzień wcześniej, dwiema łyżkami mąki i niewielką ilością letniej wody. Odmierzyć 150 ml, dolać do mąki. Dodać pokruszone drożdże, wodę i sól. Wszystkie składniki wymieszać mikserem (końcówki haki) albo ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Keksówkę (o pojemności ok. 1kg, ok. 25 cm) posmarować olejem lub oliwą, oprószyć mąką. Wylać do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 – 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 210 st, piec chleb ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika, podważyć lekko nożem, chleb powinien wyjść z formy. Gdyby był wilgotny od spodu, wsadzić do piekarnika, już bez formy na 5- 7 minut.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. ola in the kitchen
    7 grudnia, 2013, 9:40 pm

    Uwielbiam domowy chleb! 😀

  2. Anonimowy
    20 marca, 2015, 8:14 pm

    Chleb na zakwasie czy z dodatkiem zakwasu?
    Dodawanie drożdży do chleba, to jak dodawanie proszku do pieczenia do biszkoptu 😉

    1. opalanka
      20 marca, 2015, 9:27 pm

      Masz dobry zakwas, nie dodawaj, po kłopocie.

  3. Agnieszka
    14 października, 2018, 4:24 pm

    Piekłam dzis ten chleb, nie dodałam drożdży bo zakwas mam dobry:) Pięknie wyrośnięty:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)