Tatar, befsztyk tatarski
Do zrobienia tatara potrzebne jest najlepsze, wołowe mięso, najlepiej najładniejszy kawał polędwicy. Skrobanie czy siekanie go do pożądanej, smarownej konsystencji, to nie jest robota dla leniwców takich jak ja. Choć ortodoksyjnym zwolennikom polecam. Jednokrotne zmielenie, w naszym domu uznaje się za wystarczające, by tatara w tej wersji nazwać bardzo dobrym.
tatar składniki:
– pół kg najładniejszej polędwicy wołowej
– łyżka oleju lub oliwy
– żółtko do każdej porcji
– mała cebula
– 2- 3 małe ogórki kiszone
– kilka grzybków marynowanych
– sól (ok. pół-jednej łyżeczki, należy spróbować), świeżo zmielony pieprz, drobno posiekana gałązka lubczyku
Mięso drobno posiekać lub zmielić. Posolić, dodać pieprz i olej. Drobno posiekać cebulę, ogórki i grzybki. Mięso włożyć do leciutko przesmarowanych olejem filiżanek i przekładać mięso na talerzyki odwracając filiżanki do góry dnem. Przy pomocy np. stopki małego kieliszka zrobić wgłębienie, do którego włożyć żółtko. Przy porcjach układać posiekane ogórki, cebulę i grzyby.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Aż ślinka cieknie…:)!
nie wiem czy bym się skusiła, ładnie wygląda ale mam opory 😀
To jakoś przychodzi z czasem:)
Ja się dopiero przekonuję do tatara – faktycznie przychodzi z czasem 😉 Wygląda apetycznie!
Nigdy,przenigdy nie jadlam tatara!chyba czas wreszcie sprobowac,co? 🙂
Śmiało:)
w życiu nie zjadłabym surowego miesa, jak dla mnie obrzydlistwo i jeszcze to surowe jajko,
🙂
Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.
O,5 kg wołowiny na ile porcji wystarczy?
ok. 3.