Tatar, befsztyk tatarski

Do zrobienia tatara potrzebne jest najlepsze, wołowe mięso, najlepiej najładniejszy kawał polędwicy. Skrobanie czy siekanie go do pożądanej, smarownej konsystencji, to nie jest robota dla leniwców takich jak ja. Choć ortodoksyjnym zwolennikom polecam. Jednokrotne zmielenie, w naszym domu uznaje się za wystarczające, by tatara w tej wersji nazwać bardzo dobrym.

Tatar

tatar składniki: 

– pół kg najładniejszej polędwicy wołowej
– łyżka oleju lub oliwy
– żółtko do każdej porcji
– mała cebula
– 2- 3 małe ogórki kiszone
– kilka grzybków marynowanych
– sól (ok. pół-jednej łyżeczki, należy spróbować), świeżo zmielony pieprz, drobno posiekana gałązka lubczyku

Mięso drobno posiekać lub zmielić. Posolić, dodać pieprz i olej. Drobno posiekać cebulę, ogórki i grzybki. Mięso włożyć do leciutko przesmarowanych olejem filiżanek i przekładać mięso na talerzyki odwracając filiżanki do góry dnem. Przy pomocy np. stopki małego kieliszka zrobić wgłębienie, do którego włożyć żółtko. Przy porcjach układać posiekane ogórki, cebulę i grzyby.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. ugotujmyto.pl
    11 listopada, 2013, 4:11 pm

    Aż ślinka cieknie…:)!

  2. Salvador Dali
    12 listopada, 2013, 5:33 am

    nie wiem czy bym się skusiła, ładnie wygląda ale mam opory 😀

  3. opalanka
    12 listopada, 2013, 8:23 am

    To jakoś przychodzi z czasem:)

  4. tu-tusia
    12 listopada, 2013, 1:30 pm

    Ja się dopiero przekonuję do tatara – faktycznie przychodzi z czasem 😉 Wygląda apetycznie!

  5. Aguś kulinarnie
    12 listopada, 2013, 5:45 pm

    Nigdy,przenigdy nie jadlam tatara!chyba czas wreszcie sprobowac,co? 🙂

  6. opalanka
    12 listopada, 2013, 7:30 pm

    Śmiało:)

  7. Kamila Kim
    28 listopada, 2013, 1:01 pm

    w życiu nie zjadłabym surowego miesa, jak dla mnie obrzydlistwo i jeszcze to surowe jajko,

  8. opalanka
    28 listopada, 2013, 3:45 pm

    🙂

  9. Agatej
    3 października, 2015, 9:14 pm

    Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

  10. IB
    29 grudnia, 2016, 10:26 pm

    O,5 kg wołowiny na ile porcji wystarczy?

    1. opalanka
      30 grudnia, 2016, 9:40 am

      ok. 3.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)