Bardzo dobre ciasto makowe z kremem bananowym

W zależności od użytego kształtu formy, można zrobić z niego tort lub zwykłe, przekładane, prostokątne ciasto do porcjowania w kostkę. Jest mokre, dobrze się kroi, bardzo nam smakowało. Przełożyłam je śmietanowo-serowym kremem z dodatkiem mocno dojrzałych bananów. Pycha.

ciasto makowe
ciasto makowe

ciasto makowe składniki (na tortownicę 22 cm):

na biszkopt:
– 6 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 5 łyżek kaszy manny
– 2 łyżki tartej bułki
– 100 g zmielonego maku ( można kupić w Piotrze i Pawle)

do nasączenia:
– 1.5 szklanki mocnej, słodzonej herbaty z cytryną

krem:
– 300 ml zimnej śmietanki 30 – 36%
– 200 g białego, zblendowanego sera
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżeczki żelatyny
– 3 dojrzałe banany

Piekarnik ustawić na 160 st. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, pod koniec dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Dodawać powoli żółtka do białek, mieszając masę łyżką. Porcjami, delikatnie, by piana nie opadła, dosypywać mannę, tartą bułkę i zmielony mak. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec biszkopt ok.45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu, boki ciasta okroić nożem i przełożyć ciasto na talerz lub paterę. Przekroić na pół , nasączyć pierwszy blat połową herbaty i ułożyć na nim pokrojone na ok. centymetrowe plastry banany.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukru. Dodać zblendowany ser, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę masy śmietanowej, wymieszać i wlać do ubitego kremu. Krem wyłożyć na nasączony blat ciasta z bananami. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć pozostałym ponczem z herbaty. Schłodzić przed podaniem.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. gin
    15 listopada, 2013, 2:39 pm

    Śliczne są ciasta makowe 🙂 Z bananami musiało smakować bosko 🙂

  2. whiness
    15 listopada, 2013, 3:53 pm

    Wygląda przepięknie. Swoją drogą, to bardzo niebanalna wersja ciasta makowego! Ja znam je tylko otulone polewą z czekolady… 🙂

  3. Salvador Dali
    15 listopada, 2013, 4:58 pm

    wygląda cudownie 🙂 prezentuje się super, spokojnie może robić za tort! 🙂
    i jakież intrygujące połączenie-banan i mak!

  4. Angie
    15 listopada, 2013, 7:20 pm

    I te makowe blaty<3

    1. opalanka
      15 listopada, 2013, 8:56 pm

      🙂

  5. Olimpia Davies
    17 listopada, 2013, 11:29 am

    Jestem fanką maku, więc to ciacho jest zdecydowanie dla mnie:-), poza tym bardzo pieknie się prezentuje, podziwiam:-)
    ps. dziekuję za odwiedziny i pozdrawiam

  6. Basia Po Prostu Basia
    17 listopada, 2013, 7:46 pm

    Ależ się prezentuje. Ciekawa propozycja
    http://www.basinepichcenie.blox.pl

  7. Anonimowy
    6 marca, 2015, 7:35 am

    NIECH KTOŚ WRESZCIE NAPISZE CZY TE CIASTO KOMUS UDAŁO SIE UPIEC

    1. opalanka
      6 marca, 2015, 9:28 am

      Powiem Ci – mnie się udało:)

  8. Anonimowy
    14 grudnia, 2015, 2:13 pm

    Witam. Wczoraj zrobiłam to ciasto i jest PYCHA 😀 Polecam…..

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)