Bardzo dobre ciasto makowe z kremem bananowym

W zależności od użytego kształtu formy, można zrobić z niego tort lub zwykłe, przekładane, prostokątne ciasto do porcjowania w kostkę. Jest mokre, dobrze się kroi, bardzo nam smakowało. Przełożyłam je śmietanowo-serowym kremem z dodatkiem mocno dojrzałych bananów. Pycha.

ciasto makowe
ciasto makowe

ciasto makowe składniki (na tortownicę 22 cm):

na biszkopt:
– 6 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 5 łyżek kaszy manny
– 2 łyżki tartej bułki
– 100 g zmielonego maku ( można kupić w Piotrze i Pawle)

do nasączenia:
– 1.5 szklanki mocnej, słodzonej herbaty z cytryną

krem:
– 300 ml zimnej śmietanki 30 – 36%
– 200 g białego, zblendowanego sera
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżeczki żelatyny
– 3 dojrzałe banany

Piekarnik ustawić na 160 st. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, pod koniec dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Dodawać powoli żółtka do białek, mieszając masę łyżką. Porcjami, delikatnie, by piana nie opadła, dosypywać mannę, tartą bułkę i zmielony mak. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec biszkopt ok.45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu, boki ciasta okroić nożem i przełożyć ciasto na talerz lub paterę. Przekroić na pół , nasączyć pierwszy blat połową herbaty i ułożyć na nim pokrojone na ok. centymetrowe plastry banany.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukru. Dodać zblendowany ser, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę masy śmietanowej, wymieszać i wlać do ubitego kremu. Krem wyłożyć na nasączony blat ciasta z bananami. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć pozostałym ponczem z herbaty. Schłodzić przed podaniem.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. gin
    15 listopada, 2013, 2:39 pm

    Śliczne są ciasta makowe 🙂 Z bananami musiało smakować bosko 🙂

  2. whiness
    15 listopada, 2013, 3:53 pm

    Wygląda przepięknie. Swoją drogą, to bardzo niebanalna wersja ciasta makowego! Ja znam je tylko otulone polewą z czekolady… 🙂

  3. Salvador Dali
    15 listopada, 2013, 4:58 pm

    wygląda cudownie 🙂 prezentuje się super, spokojnie może robić za tort! 🙂
    i jakież intrygujące połączenie-banan i mak!

  4. Angie
    15 listopada, 2013, 7:20 pm

    I te makowe blaty<3

    1. opalanka
      15 listopada, 2013, 8:56 pm

      🙂

  5. Olimpia Davies
    17 listopada, 2013, 11:29 am

    Jestem fanką maku, więc to ciacho jest zdecydowanie dla mnie:-), poza tym bardzo pieknie się prezentuje, podziwiam:-)
    ps. dziekuję za odwiedziny i pozdrawiam

  6. Basia Po Prostu Basia
    17 listopada, 2013, 7:46 pm

    Ależ się prezentuje. Ciekawa propozycja
    http://www.basinepichcenie.blox.pl

  7. Anonimowy
    6 marca, 2015, 7:35 am

    NIECH KTOŚ WRESZCIE NAPISZE CZY TE CIASTO KOMUS UDAŁO SIE UPIEC

    1. opalanka
      6 marca, 2015, 9:28 am

      Powiem Ci – mnie się udało:)

  8. Anonimowy
    14 grudnia, 2015, 2:13 pm

    Witam. Wczoraj zrobiłam to ciasto i jest PYCHA 😀 Polecam…..

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)