Sałatka z brokułów i cukinii

Sałatka z brokułów i cukinii- najlepiej do niej wybrać młodą, czyli małą cukinię z miękką skórką. Takie nie mają jeszcze wyrośniętej części z nasionami i wystarczy pokroić je w plasterki. Te większe sztuki z twardą skórą należy obrać i usunąć ich miękki środek, a pozostałe części pokroić na mniej więcej równe kawałki.
Brokuły trzeba zblanszować, czyli wrzucić na minutę, dwie do osolonego wrzątku. Półtwarde, nie całkowicie miękkie są najlepsze. Tym razem użyłam dodatku sera feta i posypałam całość prażonym słonecznikiem. Rokpol, błękitny lazur, czy inny ser z niebieską pleśnią byłby równie odpowiedni z posypką z siekanych, włoskich orzechów.

 

sałatka z brokułów i cukinii

 

sałatka z brokułów i cukinii

sałatka z brokułów i cukinii – składniki: 

brokuł
mała cukinia
– 10 dkg sera typu rokpol, błękitny lazur itp , na zdjęciach feta
– garść posiekanych orzechów włoskich lub słonecznika
– pół małego opakowania jogurtu naturalnego
– trzy łyżki ketchupu
– łyżka majonezu
sól

Brokuł podzielić na nieduże różyczki, wrzucić na minutę, dwie do osolonego wrzątku, wyjąć łyżką cedzakową na duży talerz. Cukinię pokroić w centymetrowe plastry, osolić lekko i zgrillować na patelni. Jeśli ktoś nie ma patelni grillowej, może użyć zwykłej z bardzo małą ilością rozgrzanego masła. Cukinia ma być półtwarda, zatem wystarczy krótki czas smażenia.Wyłożyć ją na brokuły, na wierzch pokruszyć ser. Jogurt, ketchup i majonez wymieszać. Powstałym sosem polać sałatkę, posypać posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami lub słonecznikiem.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)








  1. Aguś kulinarnie
    7 października, 2013, 5:41 pm

    Zielono i optymistycznie w sam raz na mój dzisiejszy nastrój:)

    1. opalanka
      7 października, 2013, 5:43 pm

      Miłego wieczoru zatem chociaż:)

  2. Salvador Dali
    7 października, 2013, 7:36 pm

    oooo ja! A ja dziś kombinowałam co z tą brokuła.. Chyba będzie jutro na obiad ;D

  3. kuchcikOla
    8 października, 2013, 5:28 am

    sałatka w moim ulubionym kolorze – podwójna przyjemność w jedzeniu 🙂

  4. AnP
    17 marca, 2014, 9:43 am

    Rewelacyjna sałatka w smaku, a kolorystycznie wygląda tak ładnie, że samo to zachęca do jedzenia.

    Cukinię smażyłam na maśle tak jak opisane w przepisie i wyszła bardzo dobrze, fajny patent. 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie