Pishinger z masą z mleka w proszku

Uwielbiam smak mleka w proszku. Kojarzy mi się z obozami, na których z braku innych słodyczy w wiejskim sklepie, ktoś kupował paczkę mleka i rozsypywał biały, klejący proszek do nadstawionych garści. Mimo wątpliwej czystości buszujących po lesie dłoni mytych w jeziorze, nikt się nie zatruł i wszyscy wracali szczęśliwi i zadowoleni do domów. Krem do wafli, zwłaszcza ten bez dodatku kakao przypomniał mi te obozowe smaki. Pycha.

pishingier

pishinger z masą z mleka w proszku – składniki: 

– paczka wafli lub wafelki na wagę (ok. 20 dkg)
– 1/2 kostki masła
– pół szklanki cukru
– szklanka mleka w proszku
– szklanka mleka zwykłego
– dwie łyżki kakao
– posiekana garść orzechów
– kieliszek spirytusu
– powidła lub dżem

Masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier, mleko w proszku i w płynie, zagotować do rozpuszczenia składników. Gdyby masa była bardzo gęsta – dodać mleka w płynie, bardzo rzadka – mleka w proszku.
Do 1/3 masy dodać kakao i spirytus, wymieszać. Do masy białej dorzucić posiekane orzechy. Przekładać wafle zaczynając od warstwy z powidłami, masa biała, masa ciemna, masa biała. Obciążyć wafle np. książkami i zaczekać do następnego dnia, by lekko zmiękły pod wpływem kremów. Kroić na trójkąty.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Salvador Dali
    8 października, 2013, 8:48 am

    robimy strasznie podobnie tą masę! U mnie bez alkoholu, orzechów i powideł 🙂
    Ale super, nie pomyślałam, żeby tak na zmianę przekładać 🙂
    A mleko w proszku-uwielbiam jego smak, ale właśnie w tej masie! I nawet mi trochę orzechami smakuje.. haha 😀

  2. Nashelly
    8 października, 2013, 2:51 pm

    Smak dzieciństwa, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  3. Klaudia – chochlikikuchenne
    8 października, 2013, 3:40 pm

    Kilka dni temu robilam ciasto z masa z mleka w proszku. Uwielbiam ten smak! 😀
    Myslalam, ze nic nie zostanie do przelozenia ciacha, bo 1/4 masy wyjadlam lyzka haha 😛
    Mi tez kojarzy sie z dziecinstwem 🙂
    Taki wafel to czysta poezja <3

  4. Aguś kulinarnie
    8 października, 2013, 4:52 pm

    Mleko w proszku kojarzy mi sie z domowej roboty czekoladą,którą przygotowywałyśmy z Mamą jak byłam małą dziewczynką:)a wafelków takich nie znam,ale smacznie się zapowiadają:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)