Pishinger z masą z mleka w proszku

Uwielbiam smak mleka w proszku. Kojarzy mi się z obozami, na których z braku innych słodyczy w wiejskim sklepie, ktoś kupował paczkę mleka i rozsypywał biały, klejący proszek do nadstawionych garści. Mimo wątpliwej czystości buszujących po lesie dłoni mytych w jeziorze, nikt się nie zatruł i wszyscy wracali szczęśliwi i zadowoleni do domów. Krem do wafli, zwłaszcza ten bez dodatku kakao przypomniał mi te obozowe smaki. Pycha.

pishingier

pishinger z masą z mleka w proszku – składniki: 

– paczka wafli lub wafelki na wagę (ok. 20 dkg)
– 1/2 kostki masła
– pół szklanki cukru
– szklanka mleka w proszku
– szklanka mleka zwykłego
– dwie łyżki kakao
– posiekana garść orzechów
– kieliszek spirytusu
– powidła lub dżem

Masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier, mleko w proszku i w płynie, zagotować do rozpuszczenia składników. Gdyby masa była bardzo gęsta – dodać mleka w płynie, bardzo rzadka – mleka w proszku.
Do 1/3 masy dodać kakao i spirytus, wymieszać. Do masy białej dorzucić posiekane orzechy. Przekładać wafle zaczynając od warstwy z powidłami, masa biała, masa ciemna, masa biała. Obciążyć wafle np. książkami i zaczekać do następnego dnia, by lekko zmiękły pod wpływem kremów. Kroić na trójkąty.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Salvador Dali
    8 października, 2013, 8:48 am

    robimy strasznie podobnie tą masę! U mnie bez alkoholu, orzechów i powideł 🙂
    Ale super, nie pomyślałam, żeby tak na zmianę przekładać 🙂
    A mleko w proszku-uwielbiam jego smak, ale właśnie w tej masie! I nawet mi trochę orzechami smakuje.. haha 😀

  2. Nashelly
    8 października, 2013, 2:51 pm

    Smak dzieciństwa, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  3. Klaudia – chochlikikuchenne
    8 października, 2013, 3:40 pm

    Kilka dni temu robilam ciasto z masa z mleka w proszku. Uwielbiam ten smak! 😀
    Myslalam, ze nic nie zostanie do przelozenia ciacha, bo 1/4 masy wyjadlam lyzka haha 😛
    Mi tez kojarzy sie z dziecinstwem 🙂
    Taki wafel to czysta poezja <3

  4. Aguś kulinarnie
    8 października, 2013, 4:52 pm

    Mleko w proszku kojarzy mi sie z domowej roboty czekoladą,którą przygotowywałyśmy z Mamą jak byłam małą dziewczynką:)a wafelków takich nie znam,ale smacznie się zapowiadają:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)