Kurczak smażony z warzywami

Do smażonego kurczaka wybieram podudzia zamiast piersi, mięso jest bardziej soczyste, smaczniejsze. Wyciągam kości, okrawając je bez wielkiej staranności. Cienkie płaty szybciej się usmażą. Każdy kawałek kroję o ile to możliwe w poprzek na pół, by filety były jeszcze cieńsze. Zwykle wychodzi mniejszy i większy plaster, nie udaje się ukroić takich samych. Nic nie szkodzi. Bardzo smaczny, lekki i szybki obiad.

kurczak smażony

kurczak smażony z warzywami – składniki ( na 2-3 osoby) : 

– 4-6 podudzi z kurczaka
– dwie cebule
-1 marchewka
– ok. 15 cm pora z białą i zieloną częścią
– dwa nieduże pomidory
– sól, pieprz, curry, słodka, czerwona papryka
– łyżka, dwie oleju lub klarowanego masła do smażenia
– natka pietruszki

Mięso ostrym nożem pozbawić kości. Przeciąć wzdłuż na pół, by powstały dwa cienkie plastry. Nie szkodzi, że nie są równe, albo nieregularnych kształtów, tak ma być. Osolić, posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wykładać na patelnię kurczaka (skórką do dołu), obsmażyć na złoto z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz i na tą samą patelnię wrzucić pokrojone warzywa ( marchewka w cienkie plastry, por i cebula w cienkie półkrążki). Kiedy złapią lekko złotawy kolor, dodać mięso i dusić chwilę pod przykryciem by cebula była miękka i dodać pomidory bez skóry, pokrojone w cząstki. dusić jeszcze chwilę by nieco się rozpadły. Jeśli ktoś lubi więcej sosu, może dodać nieco wody. Dosolić do smaku, posypać posiekaną natką pietruszki.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. piotej
    13 października, 2013, 8:52 am

    ooo, pomysł zapisuję:)

  2. kuchcikOla
    13 października, 2013, 11:09 am

    w takim wydaniu kurczak właśnie mi najbardziej smakuje 🙂 z przyjemnością wypróbuję Twój pomysł 🙂

  3. Olka
    14 października, 2013, 2:12 pm

    Lubię tego typu dania, od razu mięso i warzywa i większość obiadu gotowa.

  4. Unknown
    12 kwietnia, 2016, 12:00 pm

    niema nic w przepisie kiedy dodac i w jakiej formie te dwa pomidory :/

    1. opalanka
      12 kwietnia, 2016, 12:27 pm

      z warzywami. Pokrojone na dowolne kawałki.

  5. dara
    16 października, 2018, 3:44 pm

    a z czym podawać?

    1. Beata Królikiewicz
      16 października, 2018, 5:36 pm

      Z ziemniakami, ryżem albo kładzionymi kluskami.

  6. dara
    22 października, 2018, 3:19 pm

    mięsko pokroiłam w paski i na koniec dodalam pokrojonego ananasa w syropie i trochę podlałam syropem. Pyszności! Dziękuję za inspirację! 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      23 października, 2018, 8:51 pm

      Proszszsz:) Cała przyjemność po mojej stronie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)