Lizaki z ciastek,Cake pops

Lizaki z ciastek to jest niezły sposób  na zabawę z dzieciakami. Może też być to droga do uratowania kiepskiego samopoczucia po wykonaniu nieudanego wypieku. Kiedy opadnie biszkopt, albo przypali się spód czy wierzch i nie wiadomo co zrobić z ciastem, które nieźle smakuje (kiedy odkroić spaleniznę) ale jego wygląd pozostawia wiele do życzenia. Albo kiedy zostaje nam po imprezie wyschnięta resztka piernika, murzynka czy muffinek. Cake pops – czyli coś w rodzaju polskiej bajaderki na patyku, to coś dla osób, które nie lubią piec, a chcą przyjemnie i pożytecznie spędzić czas z dziećmi czy przyjaciółmi i ulepić taki rodzaj ciastek z herbatników lub biszkoptów. Można użyć patyczków do szaszłyków przekrojonych na pół lub kupić w internetowych sklepach plastikowe.

lizaki z ciastek
lizaki z ciastek

 

Lizaki z ciastek – składniki: 

– ok. 0,5 kg biszkoptów, herbatników lub ciasta typu biszkopt, murzynek, piernik (bez galaretki)
– 1-2 łyżki serka mascarpone lub homogenizowanego
– 1-2 łyżki powideł lub dżemu
– dwie garście posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
– łyżka masła

na polewę: 

– tabliczka gorzkiej czekolady
– 1/4 szklanki mleka
– posiekane orzechy lub kolorowe posypki czy wiórki kokosowe na wierzch

Herbatniki lub ciasto drobno pokruszyć. Dodać ser i powidła, ugnieść rekami jak ciasto. Konsystencję można zagęścić dodatkiem herbatników, orzechów, kakao, lub tartej bułki lub mleka w proszku lub rozluźnić dodając np. śmietany czy powideł. Wszystko zależy od rodzaju ciasta użytego do masy. Musi się dać ulepić w kulki. Formujemy dłonią kształt wielkości włoskiego orzecha. Najlepiej układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia by łatwo było wsadzić je do zastygnięcia w lodówce. Można zwilżyć wodą dłonie, by masa się do nich nie przyklejała. W naczyniu nad parująca woda rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Ciepłą, smarujemy kulki przy pomocy pędzelka, posypujemy orzechami lub obtaczamy w posypkach. W każdy wierzchołek kulki należy wetknąć patyczek zanurzony na chwilę w czekoladzie (by powstał odwrócony lizak) i „najeżoną” patyczkami blaszkę wstawić do lodówki, by masy zastygły. Jako podstawki , w które można wetknąć cake popsy można użyć przekrojonych na pół jabłek, twardych gruszek włożonych w słoiki lub szklanki.

lizaki z ciastek


Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Salvador Dali
    14 października, 2013, 6:07 pm

    aaa… znam je jako cake pops-są super! Trochę takie bajaderki na patyku:d
    Ładnie je przyozdobiłaś 🙂

  2. Kam cia
    14 października, 2013, 7:11 pm

    dla mnie obłęd ! Zajadałabym się nimi bez pamięci… bajaderki bardzo lubię – ale tylko te domowe 🙂

  3. opalanka
    14 października, 2013, 7:14 pm

    Dzięki dziewczyny:)

  4. Karola Smyk
    15 października, 2013, 5:04 pm

    fajny pomysł, wygląda bardzo smacznie, myślę że super pomysł na przyjęcie czy dla dzieci, ;-))) smacznego życze 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)