Lizaki z ciastek,Cake pops

Lizaki z ciastek to jest niezły sposób  na zabawę z dzieciakami. Może też być to droga do uratowania kiepskiego samopoczucia po wykonaniu nieudanego wypieku. Kiedy opadnie biszkopt, albo przypali się spód czy wierzch i nie wiadomo co zrobić z ciastem, które nieźle smakuje (kiedy odkroić spaleniznę) ale jego wygląd pozostawia wiele do życzenia. Albo kiedy zostaje nam po imprezie wyschnięta resztka piernika, murzynka czy muffinek. Cake pops – czyli coś w rodzaju polskiej bajaderki na patyku, to coś dla osób, które nie lubią piec, a chcą przyjemnie i pożytecznie spędzić czas z dziećmi czy przyjaciółmi i ulepić taki rodzaj ciastek z herbatników lub biszkoptów. Można użyć patyczków do szaszłyków przekrojonych na pół lub kupić w internetowych sklepach plastikowe.

lizaki z ciastek
lizaki z ciastek

 

Lizaki z ciastek – składniki: 

– ok. 0,5 kg biszkoptów, herbatników lub ciasta typu biszkopt, murzynek, piernik (bez galaretki)
– 1-2 łyżki serka mascarpone lub homogenizowanego
– 1-2 łyżki powideł lub dżemu
– dwie garście posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
– łyżka masła

na polewę: 

– tabliczka gorzkiej czekolady
– 1/4 szklanki mleka
– posiekane orzechy lub kolorowe posypki czy wiórki kokosowe na wierzch

Herbatniki lub ciasto drobno pokruszyć. Dodać ser i powidła, ugnieść rekami jak ciasto. Konsystencję można zagęścić dodatkiem herbatników, orzechów, kakao, lub tartej bułki lub mleka w proszku lub rozluźnić dodając np. śmietany czy powideł. Wszystko zależy od rodzaju ciasta użytego do masy. Musi się dać ulepić w kulki. Formujemy dłonią kształt wielkości włoskiego orzecha. Najlepiej układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia by łatwo było wsadzić je do zastygnięcia w lodówce. Można zwilżyć wodą dłonie, by masa się do nich nie przyklejała. W naczyniu nad parująca woda rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Ciepłą, smarujemy kulki przy pomocy pędzelka, posypujemy orzechami lub obtaczamy w posypkach. W każdy wierzchołek kulki należy wetknąć patyczek zanurzony na chwilę w czekoladzie (by powstał odwrócony lizak) i „najeżoną” patyczkami blaszkę wstawić do lodówki, by masy zastygły. Jako podstawki , w które można wetknąć cake popsy można użyć przekrojonych na pół jabłek, twardych gruszek włożonych w słoiki lub szklanki.

lizaki z ciastek


Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Salvador Dali
    14 października, 2013, 6:07 pm

    aaa… znam je jako cake pops-są super! Trochę takie bajaderki na patyku:d
    Ładnie je przyozdobiłaś 🙂

  2. Kam cia
    14 października, 2013, 7:11 pm

    dla mnie obłęd ! Zajadałabym się nimi bez pamięci… bajaderki bardzo lubię – ale tylko te domowe 🙂

  3. opalanka
    14 października, 2013, 7:14 pm

    Dzięki dziewczyny:)

  4. Karola Smyk
    15 października, 2013, 5:04 pm

    fajny pomysł, wygląda bardzo smacznie, myślę że super pomysł na przyjęcie czy dla dzieci, ;-))) smacznego życze 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)