Bardzo dobry biszkopt z kremem

… a nawet dwoma rodzajami kremu. Czekoladowy tort nasączony kawą z dodatkiem bananów w środku. Biszkopt zrobiła Olcia. Posty na blogu będę przez kilka tygodni wstawiać rzadziej, bo mam rękę w gipsie. Nabyłam go w okolicznościach sportowych:) Utrudnia mi teraz trochę życie, ale przy pomocy rodziny ciasto powstało jednak i smakuje bardzo dobrze, tadaaam !

składniki: 
na biszkopt (ok.22 cm) :

– 5 jajek 
– 3/4 szklanki (szklanka 250 ml) mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1/3 szklanki kakao
– pół tabliczki startej, gorzkiej czekolady

na poncz: 

półtorej szklanki lekko osłodzonej, rozpuszczalnej kawy z kieliszkiem wódki lub spirytusu

na krem:

– dwa budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym
– 3/4 l mleka
– pół kostki masła
– laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
– dwa banany

na wierzch: 

– 200 ml zimnej śmietanki 30 – 36%
– 200 g serka mascarpone
– pół szklanki cukru
– ew. łyżka kawy zaparzona w 1/5 szklanki wrzątku (tort będzie miał bardziej kawowy smak i beżowy kolor, na zdjęciu krem bez tego  dodatku)

Dno tortownicy trzeba wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Oddzielić żółtka od białek. W większej
misce ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie prawie sztywna, nie
przestając miksować, po łyżce dodawać cukier, aż piana zrobi się błyszcząca. Odłożyć mikser i łyżką wmieszać kolejno po jednym żółtku.
Delikatnie, małymi porcjami, by piana nie opadła, wmieszać również mąkę
przesianą z kakao i czekoladę. Przelać masę do tortownicy i piec ok. 30 minut.
Wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki
temu biszkopt będzie równiejszy (jak u Dorotus). Po całkowitym ostudzeniu okroić brzegi ciasta nożykiem i ułożyć biszkopt na paterze, spodem do góry, by wierzch był równy, zdjąć papier, przekroić ciasto na dwa blaty.

Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu, z nieco mniejszej ilości mleka z dodatkiem wyskrobanego nożem środka laski wanilii, ostudzić. Masło rozetrzeć na puch, dodać ostudzony budyń i miksować do połączenia składników.

Połową ponczu nasączyć pierwszy blat, ułożyć na nim pokrojone wzdłuż na połówki banany. Przykryć je budyniowym kremem a następnie drugą warstwą biszkoptu. Nasączyć go resztą ponczu. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Osobno ubić krótko ser mascarpone i połączyć ze śmietanką. Powstałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta.

Mówię Wam, niebo na talerzu:)

     



  1. gin
    27 października, 2013, 4:45 pm

    Ciacho wygląda bosko 🙂
    Ręki w gipsie współczuję i życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia 🙂

  2. opalanka
    27 października, 2013, 7:56 pm

    Dziękuję:)

  3. Salvador Dali
    27 października, 2013, 8:34 pm

    ale cudowny! Wyglądem powala, a smakiem zapewne również!
    Podoba mi się nadzienie i to bardzo ^^

  4. opalanka
    28 października, 2013, 7:52 am

    Dziękuję:) Jak na gipsowe wyczyny – jest sukces:)

  5. Karola Smyk
    29 października, 2013, 8:44 am

    ale pięknie wygląda ;-)) super aż slinka cieknie hihiih

  6. skoraq cooks
    29 października, 2013, 8:55 pm

    Niebo na talerzu to złe niebo. Niebo w gębie to dobre niebo 😉

  7. opalanka
    29 października, 2013, 10:09 pm

    🙂

  8. Anna
    4 kwietnia, 2018, 7:02 pm

    Placek przepyszny polecam
    Niebo w ustach. Niestety tak szybko znikł że nie zdążyłam zdjęcia zrobić ?

    1. Beata Królikiewicz
      5 kwietnia, 2018, 10:08 am

      No to się bardzo cieszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)