Bardzo dobry biszkopt z kremem

… a nawet dwoma rodzajami kremu. Czekoladowy tort nasączony kawą z dodatkiem bananów w środku. Biszkopt zrobiła Olcia. Posty na blogu będę przez kilka tygodni wstawiać rzadziej, bo mam rękę w gipsie. Nabyłam go w okolicznościach sportowych:) Utrudnia mi teraz trochę życie, ale przy pomocy rodziny ciasto powstało jednak i smakuje bardzo dobrze, tadaaam !

składniki: 
na biszkopt (ok.22 cm) :

– 5 jajek 
– 3/4 szklanki (szklanka 250 ml) mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1/3 szklanki kakao
– pół tabliczki startej, gorzkiej czekolady

na poncz: 

półtorej szklanki lekko osłodzonej, rozpuszczalnej kawy z kieliszkiem wódki lub spirytusu

na krem:

– dwa budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym
– 3/4 l mleka
– pół kostki masła
– laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
– dwa banany

na wierzch: 

– 200 ml zimnej śmietanki 30 – 36%
– 200 g serka mascarpone
– pół szklanki cukru
– ew. łyżka kawy zaparzona w 1/5 szklanki wrzątku (tort będzie miał bardziej kawowy smak i beżowy kolor, na zdjęciu krem bez tego  dodatku)

Dno tortownicy trzeba wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Oddzielić żółtka od białek. W większej
misce ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie prawie sztywna, nie
przestając miksować, po łyżce dodawać cukier, aż piana zrobi się błyszcząca. Odłożyć mikser i łyżką wmieszać kolejno po jednym żółtku.
Delikatnie, małymi porcjami, by piana nie opadła, wmieszać również mąkę
przesianą z kakao i czekoladę. Przelać masę do tortownicy i piec ok. 30 minut.
Wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki
temu biszkopt będzie równiejszy (jak u Dorotus). Po całkowitym ostudzeniu okroić brzegi ciasta nożykiem i ułożyć biszkopt na paterze, spodem do góry, by wierzch był równy, zdjąć papier, przekroić ciasto na dwa blaty.

Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu, z nieco mniejszej ilości mleka z dodatkiem wyskrobanego nożem środka laski wanilii, ostudzić. Masło rozetrzeć na puch, dodać ostudzony budyń i miksować do połączenia składników.

Połową ponczu nasączyć pierwszy blat, ułożyć na nim pokrojone wzdłuż na połówki banany. Przykryć je budyniowym kremem a następnie drugą warstwą biszkoptu. Nasączyć go resztą ponczu. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Osobno ubić krótko ser mascarpone i połączyć ze śmietanką. Powstałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta.

Mówię Wam, niebo na talerzu:)

     



  1. gin
    27 października, 2013, 4:45 pm

    Ciacho wygląda bosko 🙂
    Ręki w gipsie współczuję i życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia 🙂

  2. opalanka
    27 października, 2013, 7:56 pm

    Dziękuję:)

  3. Salvador Dali
    27 października, 2013, 8:34 pm

    ale cudowny! Wyglądem powala, a smakiem zapewne również!
    Podoba mi się nadzienie i to bardzo ^^

  4. opalanka
    28 października, 2013, 7:52 am

    Dziękuję:) Jak na gipsowe wyczyny – jest sukces:)

  5. Karola Smyk
    29 października, 2013, 8:44 am

    ale pięknie wygląda ;-)) super aż slinka cieknie hihiih

  6. skoraq cooks
    29 października, 2013, 8:55 pm

    Niebo na talerzu to złe niebo. Niebo w gębie to dobre niebo 😉

  7. opalanka
    29 października, 2013, 10:09 pm

    🙂

  8. Anna
    4 kwietnia, 2018, 7:02 pm

    Placek przepyszny polecam
    Niebo w ustach. Niestety tak szybko znikł że nie zdążyłam zdjęcia zrobić ?

    1. Beata Królikiewicz
      5 kwietnia, 2018, 10:08 am

      No to się bardzo cieszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)