Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie

Nie znalazłam w necie źródła ich pochodzenia.W cukierniach w środkowej Polsce występują z tabliczką „pączki wiedeńskie”. Robiłam je pierwszy raz, co widać na zdjęciach – następnym razem popracuję nad kształtem i zrobię dodatkowy zawijas, by były wyższe. Na jedną sztukę wykonałam dwa kółka, chyba lepiej, by zrobić nawet trzy. Z ciasta parzonego, jak na karpatkę czy ptysie, usmażonego na dużej ilości bardzo gorącego oleju – wyszły lepsze niż te sklepowe. Efekt przeszedł moje oczekiwania, pączki są naprawdę bardzo smaczne i nietrudne w wykonaniu o ile ma się porządny dekorator z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.

Pączki wiedeńskie
Pączki wiedeńskie

składniki: 

– szklanka wody (250 ml)
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 4 jajka
– szczypta soli
– olej do smażenia ( ok. 4-5 cm na dnie szerokiego garnka)

na lukier: 
– szklanka cukru pudru
– trzy łyżki soku z cytryny
– nieco zimnej wody

Zagotować wodę z masłem i energicznie mieszając, na wrzątek wsypać przesianą mąkę. Ucierać do momentu aż ciasto zbije się w kulę i będzie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić. Dodać jajka i mieszać ciasto do połączenia składników. Przełożyć do dekoratora z końcówką w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia wyciskać nałożone na siebie zwoje ( 2-3) ok. 7 cm średnicy. W rondlu rozgrzać olej do ok. 180 st. Pociąć papier na kwadraty na każdym zostawiając po ciastku. Wrzucać ciastka na olej papierem do góry, po chwili łatwo będzie go zdjąć. Smażyć do zrumienienia, po każdej ze stron ok. 3-4 minuty. Wyłożyć na talerze pokryte papierowym ręcznikiem do odsączenia z tłuszczu.
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i po łyżeczce dodawać wody, mieszając aż do uzyskania wolno lejącej się emulsji. Zanurzać w lukrze wierzch pączków lub polewać je przy pomocy łyżeczki lub pędzelka.

Pączki wiedeńskie

Mówię Wam – niebo na talerzu!

Zapisz



  1. Izaa
    12 września, 2013, 7:11 am

    uwielbiam je 🙂

  2. Angie
    12 września, 2013, 3:17 pm

    I tak wyglądają bardzo ładnie!

    1. opalanka
      12 września, 2013, 3:29 pm

      Dzięki:)

  3. Aguś kulinarnie
    12 września, 2013, 4:04 pm

    Wiedeńskie pączusie ulubione mojego męża:)

  4. opalanka
    12 września, 2013, 5:08 pm

    Znaczy się – robić będziesz? 🙂

  5. ugotujmyto.pl
    15 września, 2013, 3:52 pm

    Oj…bardzo lubię 🙂

  6. Anonimowy
    11 lutego, 2015, 9:47 pm

    a kiedy dodać masło?

  7. Anonimowy
    13 lutego, 2015, 7:07 pm

    no właśnie, co z masłem?

  8. Anonimowy
    13 lutego, 2015, 7:34 pm

    już wiem, masło do gara z wodą

    1. opalanka
      13 lutego, 2015, 8:39 pm

      już dopisuję, rany.

  9. Refael72
    29 stycznia, 2017, 7:37 pm

    Zrobiłem. Wyszły. Pyszne.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)