Najlepszy sernik z malinami z serka homogenizowanego

Sernik najlepszy jest dla mnie na śniadanie. Piszę to prawie przy każdym przepisie na to ciasto. Mogę go jeść bez specjalnych wyrzutów sumienia, jest białko, wapń i takie tam okoliczności łagodzące. Ten sernik z malinami jest delikatny, lekki i puszysty. Maliny można wymienić na jagody czy brzoskwinie, w zależności od upodobania, kruche ciasto z dodatkiem kakao jako spód bardzo dobrze się tu komponuje. Bardzo dobry i łatwy w przygotowaniu sernik.

 

sernik z malinami
sernik z malinami

Składniki ( na tortownicę 20 cm) :

na spód (można pominąć i wysypać wysmarowaną masłem tortownicę tartą bułką) :  
 
– 1/3 kostki masła
– 3/4 szklanki mąki
– dwa żółtka
– 4 łyżki cukru
– dwie łyżki kakao

na masę serową: 

– 400 g naturalnego serka homogenizowanego
– 200 g sera mascarpone
– dwa białka
– jedno całe jajko
– pół szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego
– 1/4 kostki stopionego masła

na wierzch: 

– ok. 30 dkg malin
– opakowanie galaretki malinowej (dałam półtora, lubię grubszą warstwę)

Składniki ciasto na spód zmieszać w misce i szybko zagnieść (ostatnio używam do tego tłuczka do ziemniaków). Gdyby było zbyt suche, można dodać dwie – trzy łyżki zimnej wody. Spód tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć lekko mąką. Wykleić ciastem ( można je też rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i schować do lodówki. Nastawić piekarnik na 160 st.

Wszystkie składniki masy dokładnie, ale niezbyt długo zmiksować. Wylać na wyklejony ciastem spód tortownicy. Na dół piekarnika włożyć garnek lub blaszkę wypełnioną gorącą wodą. Włożyć ciasto na środkową półkę na ok. godzinę, pozostawić w nim po upieczeniu do całkowitego ostygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Na wierzchu ciasta ułożyć maliny. Kiedy galaretka zacznie tężeć, zalać owoce. Gdyby ścięła się zbyt szybko, można ją bardzo krótko podgrzać mieszając lub wstawić na kilka sekund do mikrofalówki.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)




Zapisz



  1. panimagoga
    11 września, 2013, 7:28 am

    Mam ochotę na ten serniczek;)

  2. Aguś kulinarnie
    11 września, 2013, 9:23 am

    Ja też,gdy mam ciasto własnej roboty,to często jem je zamiast śniadania.Serniczek fantastyczny z tą owocową warstwą:)

  3. Angie
    11 września, 2013, 2:23 pm

    Piękny! I te maliny<3

  4. opalanka
    11 września, 2013, 3:47 pm

    Dziękulski:)

  5. anna wegner
    11 września, 2013, 4:17 pm

    wygląda pięknie:) pozdrawiam

  6. Olga Balcewicz
    30 lipca, 2014, 1:19 pm

    Pieczemy w termoobiegu?

    1. opalanka
      30 lipca, 2014, 3:01 pm

      Można, wtedy pięć minut krócej można piec. I przykryć wierzch folią po jakimś czasie, gdyby się rumienił.

    2. Olga Balcewicz
      31 lipca, 2014, 7:33 am

      Nigdy nie piekłam sternika �� to może lepiej góra dół? Doradź proszę coś nowicjuszce

    3. opalanka
      31 lipca, 2014, 10:02 am

      może być tak albo tak:) Najlepiej upiec kilka kolejnych, nic się nie bój, rodzina i tak się rzuci łakomie, jak tylko poczuje zapach:) Przeczytaj sobie w wolnym czasie ten link i piecz sobie spokojnie. Po pierwszym będziesz ekspertką:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/poradnik-kulinarny.html

    4. Olga Balcewicz
      31 lipca, 2014, 4:41 pm

      Super dziękuję bardzo za pomoc

  7. Anonimowy
    25 maja, 2015, 5:40 pm

    Dzis zrobilam ten sernik i to jest pierwszy moj kompletnie nieudany wyrob. Sernik wyrosl, nastepnie kompletnie padł, a potem okazalo sie ze w ogole w srodku sie nie sciął. Wszystko bylo bryją. Zmarnowalam pieniadze na składniki, prąd i nerwy. Piekłam nawet 10 min dłuzej niz w opisie. Ręce opadaja. Nie mam nic na Dzien Matki. Zygac mi się chce

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)