Najlepsze ogórki konserwowe

Nie mogę się powstrzymać od używania określeń „najlepszy”,”najłatwiejszy” itp. To zupełnie subiektywne, moje całkowicie prywatne zdanie i wcale nie trzeba się z nim zgadzać. Najbardziej odpowiada mi  smak ogórków w occie kupowanych w sklepie. I ten właśnie, przy pomocy podanych w przepisie proporcji uzyskałam. Ilość zalewy zależy od wielkości słoików, ilości ogórków. Łatwo ją dorobić w każdej chwili, po zrobieniu pierwszej porcji będzie już mniej więcej wiadomo ile trzeba przygotować. Słoiki wybieram półlitrowe, a ogórki małe, twarde z jasnym końcem. Ważne jest by dobrze je umyć, można namoczyć je przez godzinę, dwie w zimnej wodzie i wyszorować później szczoteczką.

 

ogórki konserwowe
ogórki konserwowe

ogórki konserwowe składniki : 

– na ok.2 kg ogórków

zalewa: 

-5 szklanek wody
– szklanka octu 10 %
– 8 łyżek cukru
– 2 łyżki soli

do każdego słoika :

gałązka kopru (tego długiego, z baldachami i ziarenkami, może być nieco wysuszony), kilka ziaren pieprzu, 2-3 kulki ziela angielskiego ,listek laurowy, 2-3 plasterki marchewki, 2 cm korzenia chrzanu, łyżeczka gorczycy

Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Może być ciepła, wtedy wodę do pasteryzowania podgrzewam do podobnej temperatury, by słoiki nie popękały. W słoikach z przyprawami układać ciasno ogórki, wlać zalewę. Zakręcić słoiki i zapakować do garnków z wodą. Powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika. Gotować ok. 6-7 minut od zabulgotania wody. Można też ominąć pasteryzację, doprowadzić zalewę do wrzenia i zalać ogórki. Sprawdzić po wystygnięciu, czy wszystkie się pozamykały (te niezamknięte wydają po puknięciu w wieczko inny odgłos i blaszka ugina się pod naciskiem palca). Jeśli któryś się nie zamknął, trzeba wymienić pokrywkę i pasteryzować jeszcze raz.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Angie
    21 września, 2013, 3:04 pm

    Uwielbiam ogórki konserwowe, ale u mnie w domu ogórkami zajmuje się moja babcia; D Stwierdziłam, że ona robi je najlepiej, to po co wchodzić jej w paradę?; D

    1. Anonimowy
      18 lipca, 2017, 9:03 am

      ale kogo to interesuje,zyciorys babci nikt nie potrzebuje!!!

    2. Anonimowy
      23 sierpnia, 2017, 7:31 am

      ja bym się nauczyła bo zostanie ci tylko smak dzieciństwa w pamięci kiedy Babcia odejdzie

  2. opalanka
    21 września, 2013, 9:01 pm

    Zupełnie nie ma powodu:)

  3. Veggie
    21 września, 2013, 9:31 pm

    Dla mnie takie domowe ogórki to mistrzostwo świata, chyba jeszcze długo nie będę miała odwagi sama ich zrobić 🙂

    1. Anonimowy
      6 maja, 2017, 3:10 pm

      Od lat to robię a tym bardziej teraz gdy jestem na emeryturze, lubię działać w kuchni i eksperymentować, trochę podpatrzyłem od mamy a teraz robię przetwory sam.

  4. opalanka
    22 września, 2013, 6:57 am

    Veggie, zagrzewam Cie do boju, ogórkowe pola czekają:)

  5. Anonimowy
    24 lipca, 2015, 10:30 am

    Mam pytanko, a czosnku nie dajemy?

    1. opalanka
      26 lipca, 2015, 10:00 am

      Można. Choć w occie jest słabo wyczuwalny, dlatego często odpuszczam.

  6. Anonimowy
    3 sierpnia, 2015, 2:19 pm

    czy w słoiku to białe to cebula?

    1. opalanka
      3 sierpnia, 2015, 7:21 pm

      Tak, można ją dodać, jeśli ktoś lubi marynowaną. Nie zmienia zbytni smaku ogórków ale lubię ja osobno, przy okazji. Dobra np. do sałatek.

  7. opalanka
    13 sierpnia, 2015, 9:40 pm

    Można.

  8. Monika Kłos
    14 sierpnia, 2015, 9:04 am

    A nie zmieni to smaku?

    1. opalanka
      14 sierpnia, 2015, 10:21 am

      Odrobinę.

  9. Monika Kedzierski
    26 września, 2015, 7:17 pm

    Po ilu dniach sa gotowe do spożycia?

    1. opalanka
      26 września, 2015, 7:34 pm

      Myślę, że po dwóch tygodniach już powinny być dobre. A może trochę wcześniej.

  10. Monika Kedzierski
    26 września, 2015, 8:41 pm

    Dziekuje za odpowiedź! Dzisiaj wlasnie zrobilam ogorki w/g przepisu powyzej i mam nadzieje ze beda dobre!

    1. opalanka
      27 września, 2015, 8:12 am

      Daj znać czy smakowały:)

  11. Monika Kedzierski
    27 września, 2015, 4:34 pm

    Oczywiscie! Jesli beda udane to bede sie czuc jak "w niebie" bo mieszkam za granica I nie mam polskiego sklepu w poblizu a ogorki uwielbiam! Kiszone mam opanowane ale tak wlasnie mi sie marza konserwowe:))

  12. Monika Kedzierski
    10 października, 2015, 12:12 am

    Ogorki wyszly SUPER!!! Bardzo smaczne I przepis zachowany na stale??

    1. opalanka
      10 października, 2015, 8:27 am

      Bardzo się cieszę:)

  13. Anonimowy
    9 czerwca, 2016, 7:53 am

    My, z moim ukochanym lubimy gotować, mamy działkę, a na niej ogórki.Kiedyś spróbowaliśmy kupnych ogórków z papryczką chili i tak nam zasmakowały, że też zaczęliśmy takie robić. Ile tej papryczki ? To zależy jak "palący" smak lubimy i zniesiemy. My lubimy dość ostre, ale nie aż takie, żeby przy ich spożywaniu trzeba było wypijać morze wody. Na słoik o poj. 0,5 – 0,6 l. (bo my w takich słoikach zaprawiamy), to dajemy pół papryczki. I są pyyyycha !

    1. opalanka
      9 czerwca, 2016, 8:49 pm

      Też czasem dodaję, nawet do kiszonych:)

  14. Anonimowy
    12 lipca, 2016, 7:53 am

    A do kiszonych też dodajemy paprykę, ale wtedy słodką, nie ostrą. Ale muszę wypróbować kiszone właśnie z chili.

  15. Anonimowy
    2 sierpnia, 2016, 6:45 am

    Ile słików wyjdzie z 2kg ogórków, w słoikach 0,5l? 🙂

  16. opalanka
    2 sierpnia, 2016, 2:15 pm

    Nie pamiętam. Stawiam na 6:)

  17. Anonimowy
    11 sierpnia, 2016, 1:34 pm

    a moje korniszony wyszły kiszone nie wiem dlaczego ale smak jest ciekawy 🙂
    z czymś musiałem przedodżyć

    1. opalanka
      11 sierpnia, 2016, 5:14 pm

      A ocet dałaś? 🙂 I nie od razu są konserwowe, trzeba czasu::)

  18. Anonimowy
    12 sierpnia, 2016, 2:46 pm

    dałem dałem może dlatego, że zalane gorąca zalewą i nie pasteryzowane standardowo ale mniejsa z tym tak jak piszę smak jest ciekawy:)

    1. opalanka
      12 sierpnia, 2016, 4:09 pm

      Sorki, za żeńską formę 🙂 Jeśli zalewę czuć octem to po jakimś czasie i ogórki dojrzeją:)

  19. Anonimowy
    14 sierpnia, 2016, 9:10 am

    Spoko:)
    Właśnie czuć poczekamy zobaczymy 🙂

  20. Anonimowy
    23 grudnia, 2016, 9:12 am

    Wyszły mi w tym roku rewelacyjnie, jak zresztą zawsze 😉 Jeżeli ktoś nie ma czasu, to polecam ogórki od firmy frykas, bo jak na te ze sklepów jest to zdecydowanie opcja najlepsza! A czasemi można trafić na naprawdę coś strasznego u innych!

  21. Anonimowy
    6 lipca, 2017, 6:21 pm

    Jakiej soli używamy ogólnie do kiszenia? Jodowana czy nie, ma to jakiś wpływ . Pozdrawiam

  22. opalanka
    8 lipca, 2017, 12:05 pm

    DO kiszenia lepsza jest sól niejodowana. Można dostać ją w marketach.

  23. Joanna Urbańska
    4 sierpnia, 2017, 2:10 pm

    Ogórki wyszły pyszne

  24. Katarzyna Jaśko
    18 sierpnia, 2017, 7:15 pm

    Zrobiłam wg tego przepisu opcją drugą- bez pasteryzacji ale niestety jestem zawiedziona. Mnie na 19 słoików -8 się zepsuło. Zastanawiam się tylko czy coś można jeszcze z nimi zrobić?

    1. opalanka
      21 sierpnia, 2017, 7:50 pm

      Pojęcia nie mam. A ocet był 10%? To mocny konserwant, nie powinno się z nim nic dziać. Może ogórasy czymś sypane?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)