Najlepsze ogórki konserwowe

Nie mogę się powstrzymać od używania określeń „najlepszy”,”najłatwiejszy” itp. To zupełnie subiektywne, moje całkowicie prywatne zdanie i wcale nie trzeba się z nim zgadzać. Najbardziej odpowiada mi  smak ogórków w occie kupowanych w sklepie. I ten właśnie, przy pomocy podanych w przepisie proporcji uzyskałam. Ilość zalewy zależy od wielkości słoików, ilości ogórków. Łatwo ją dorobić w każdej chwili, po zrobieniu pierwszej porcji będzie już mniej więcej wiadomo ile trzeba przygotować. Słoiki wybieram półlitrowe, a ogórki małe, twarde z jasnym końcem. Ważne jest by dobrze je umyć, można namoczyć je przez godzinę, dwie w zimnej wodzie i wyszorować później szczoteczką.

 

ogórki konserwowe
ogórki konserwowe

ogórki konserwowe składniki : 

– na ok.2 kg ogórków

zalewa: 

-5 szklanek wody
– szklanka octu 10 %
– 8 łyżek cukru
– 2 łyżki soli

do każdego słoika :

gałązka kopru (tego długiego, z baldachami i ziarenkami, może być nieco wysuszony), kilka ziaren pieprzu, 2-3 kulki ziela angielskiego ,listek laurowy, 2-3 plasterki marchewki, 2 cm korzenia chrzanu, łyżeczka gorczycy

Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Może być ciepła, wtedy wodę do pasteryzowania podgrzewam do podobnej temperatury, by słoiki nie popękały. W słoikach z przyprawami układać ciasno ogórki, wlać zalewę. Zakręcić słoiki i zapakować do garnków z wodą. Powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika. Gotować ok. 6-7 minut od zabulgotania wody. Można też ominąć pasteryzację, doprowadzić zalewę do wrzenia i zalać ogórki. Sprawdzić po wystygnięciu, czy wszystkie się pozamykały (te niezamknięte wydają po puknięciu w wieczko inny odgłos i blaszka ugina się pod naciskiem palca). Jeśli któryś się nie zamknął, trzeba wymienić pokrywkę i pasteryzować jeszcze raz.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Angie
    21 września, 2013, 3:04 pm

    Uwielbiam ogórki konserwowe, ale u mnie w domu ogórkami zajmuje się moja babcia; D Stwierdziłam, że ona robi je najlepiej, to po co wchodzić jej w paradę?; D

    1. Anonimowy
      18 lipca, 2017, 9:03 am

      ale kogo to interesuje,zyciorys babci nikt nie potrzebuje!!!

    2. Anonimowy
      23 sierpnia, 2017, 7:31 am

      ja bym się nauczyła bo zostanie ci tylko smak dzieciństwa w pamięci kiedy Babcia odejdzie

  2. opalanka
    21 września, 2013, 9:01 pm

    Zupełnie nie ma powodu:)

  3. Veggie
    21 września, 2013, 9:31 pm

    Dla mnie takie domowe ogórki to mistrzostwo świata, chyba jeszcze długo nie będę miała odwagi sama ich zrobić 🙂

    1. Anonimowy
      6 maja, 2017, 3:10 pm

      Od lat to robię a tym bardziej teraz gdy jestem na emeryturze, lubię działać w kuchni i eksperymentować, trochę podpatrzyłem od mamy a teraz robię przetwory sam.

  4. opalanka
    22 września, 2013, 6:57 am

    Veggie, zagrzewam Cie do boju, ogórkowe pola czekają:)

  5. Anonimowy
    24 lipca, 2015, 10:30 am

    Mam pytanko, a czosnku nie dajemy?

    1. opalanka
      26 lipca, 2015, 10:00 am

      Można. Choć w occie jest słabo wyczuwalny, dlatego często odpuszczam.

  6. Anonimowy
    3 sierpnia, 2015, 2:19 pm

    czy w słoiku to białe to cebula?

    1. opalanka
      3 sierpnia, 2015, 7:21 pm

      Tak, można ją dodać, jeśli ktoś lubi marynowaną. Nie zmienia zbytni smaku ogórków ale lubię ja osobno, przy okazji. Dobra np. do sałatek.

  7. opalanka
    13 sierpnia, 2015, 9:40 pm

    Można.

  8. Monika Kłos
    14 sierpnia, 2015, 9:04 am

    A nie zmieni to smaku?

    1. opalanka
      14 sierpnia, 2015, 10:21 am

      Odrobinę.

  9. Monika Kedzierski
    26 września, 2015, 7:17 pm

    Po ilu dniach sa gotowe do spożycia?

    1. opalanka
      26 września, 2015, 7:34 pm

      Myślę, że po dwóch tygodniach już powinny być dobre. A może trochę wcześniej.

  10. Monika Kedzierski
    26 września, 2015, 8:41 pm

    Dziekuje za odpowiedź! Dzisiaj wlasnie zrobilam ogorki w/g przepisu powyzej i mam nadzieje ze beda dobre!

    1. opalanka
      27 września, 2015, 8:12 am

      Daj znać czy smakowały:)

  11. Monika Kedzierski
    27 września, 2015, 4:34 pm

    Oczywiscie! Jesli beda udane to bede sie czuc jak "w niebie" bo mieszkam za granica I nie mam polskiego sklepu w poblizu a ogorki uwielbiam! Kiszone mam opanowane ale tak wlasnie mi sie marza konserwowe:))

  12. Monika Kedzierski
    10 października, 2015, 12:12 am

    Ogorki wyszly SUPER!!! Bardzo smaczne I przepis zachowany na stale??

    1. opalanka
      10 października, 2015, 8:27 am

      Bardzo się cieszę:)

  13. Anonimowy
    9 czerwca, 2016, 7:53 am

    My, z moim ukochanym lubimy gotować, mamy działkę, a na niej ogórki.Kiedyś spróbowaliśmy kupnych ogórków z papryczką chili i tak nam zasmakowały, że też zaczęliśmy takie robić. Ile tej papryczki ? To zależy jak "palący" smak lubimy i zniesiemy. My lubimy dość ostre, ale nie aż takie, żeby przy ich spożywaniu trzeba było wypijać morze wody. Na słoik o poj. 0,5 – 0,6 l. (bo my w takich słoikach zaprawiamy), to dajemy pół papryczki. I są pyyyycha !

    1. opalanka
      9 czerwca, 2016, 8:49 pm

      Też czasem dodaję, nawet do kiszonych:)

  14. Anonimowy
    12 lipca, 2016, 7:53 am

    A do kiszonych też dodajemy paprykę, ale wtedy słodką, nie ostrą. Ale muszę wypróbować kiszone właśnie z chili.

  15. Anonimowy
    2 sierpnia, 2016, 6:45 am

    Ile słików wyjdzie z 2kg ogórków, w słoikach 0,5l? 🙂

  16. opalanka
    2 sierpnia, 2016, 2:15 pm

    Nie pamiętam. Stawiam na 6:)

  17. Anonimowy
    11 sierpnia, 2016, 1:34 pm

    a moje korniszony wyszły kiszone nie wiem dlaczego ale smak jest ciekawy 🙂
    z czymś musiałem przedodżyć

    1. opalanka
      11 sierpnia, 2016, 5:14 pm

      A ocet dałaś? 🙂 I nie od razu są konserwowe, trzeba czasu::)

  18. Anonimowy
    12 sierpnia, 2016, 2:46 pm

    dałem dałem może dlatego, że zalane gorąca zalewą i nie pasteryzowane standardowo ale mniejsa z tym tak jak piszę smak jest ciekawy:)

    1. opalanka
      12 sierpnia, 2016, 4:09 pm

      Sorki, za żeńską formę 🙂 Jeśli zalewę czuć octem to po jakimś czasie i ogórki dojrzeją:)

  19. Anonimowy
    14 sierpnia, 2016, 9:10 am

    Spoko:)
    Właśnie czuć poczekamy zobaczymy 🙂

  20. Anonimowy
    23 grudnia, 2016, 9:12 am

    Wyszły mi w tym roku rewelacyjnie, jak zresztą zawsze 😉 Jeżeli ktoś nie ma czasu, to polecam ogórki od firmy frykas, bo jak na te ze sklepów jest to zdecydowanie opcja najlepsza! A czasemi można trafić na naprawdę coś strasznego u innych!

  21. Anonimowy
    6 lipca, 2017, 6:21 pm

    Jakiej soli używamy ogólnie do kiszenia? Jodowana czy nie, ma to jakiś wpływ . Pozdrawiam

  22. opalanka
    8 lipca, 2017, 12:05 pm

    DO kiszenia lepsza jest sól niejodowana. Można dostać ją w marketach.

  23. Joanna Urbańska
    4 sierpnia, 2017, 2:10 pm

    Ogórki wyszły pyszne

  24. Katarzyna Jaśko
    18 sierpnia, 2017, 7:15 pm

    Zrobiłam wg tego przepisu opcją drugą- bez pasteryzacji ale niestety jestem zawiedziona. Mnie na 19 słoików -8 się zepsuło. Zastanawiam się tylko czy coś można jeszcze z nimi zrobić?

    1. opalanka
      21 sierpnia, 2017, 7:50 pm

      Pojęcia nie mam. A ocet był 10%? To mocny konserwant, nie powinno się z nim nic dziać. Może ogórasy czymś sypane?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)