Najlepsze ogórki konserwowe
Nie mogę się powstrzymać od używania określeń “najlepszy”,”najłatwiejszy” itp. To zupełnie subiektywne, moje całkowicie prywatne zdanie i wcale nie trzeba się z nim zgadzać. Najbardziej odpowiada mi smak ogórków w occie kupowanych w sklepie. I ten właśnie, przy pomocy podanych w przepisie proporcji uzyskałam. Ilość zalewy zależy od wielkości słoików, ilości ogórków. Łatwo ją dorobić w każdej chwili, po zrobieniu pierwszej porcji będzie już mniej więcej wiadomo ile trzeba przygotować. Słoiki wybieram półlitrowe, a ogórki małe, twarde z jasnym końcem. Ważne jest by dobrze je umyć, można namoczyć je przez godzinę, dwie w zimnej wodzie i wyszorować później szczoteczką.
ogórki konserwowe składniki :
– na ok.2 kg ogórków
zalewa:
-5 szklanek wody
– szklanka octu 10 %
– 8 łyżek cukru
– 2 łyżki soli
do każdego słoika :
gałązka kopru (tego długiego, z baldachami i ziarenkami, może być nieco wysuszony), kilka ziaren pieprzu, 2-3 kulki ziela angielskiego ,listek laurowy, 2-3 plasterki marchewki, 2 cm korzenia chrzanu, łyżeczka gorczycy
Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Może być ciepła, wtedy wodę do pasteryzowania podgrzewam do podobnej temperatury, by słoiki nie popękały. W słoikach z przyprawami układać ciasno ogórki, wlać zalewę. Zakręcić słoiki i zapakować do garnków z wodą. Powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika. Gotować ok. 6-7 minut od zabulgotania wody. Można też ominąć pasteryzację, doprowadzić zalewę do wrzenia i zalać ogórki. Sprawdzić po wystygnięciu, czy wszystkie się pozamykały (te niezamknięte wydają po puknięciu w wieczko inny odgłos i blaszka ugina się pod naciskiem palca). Jeśli któryś się nie zamknął, trzeba wymienić pokrywkę i pasteryzować jeszcze raz.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Uwielbiam ogórki konserwowe, ale u mnie w domu ogórkami zajmuje się moja babcia; D Stwierdziłam, że ona robi je najlepiej, to po co wchodzić jej w paradę?; D
ale kogo to interesuje,zyciorys babci nikt nie potrzebuje!!!
Mnie interesuje, ludzie i ich opowieści, nie tylko żarcie
ja bym się nauczyła bo zostanie ci tylko smak dzieciństwa w pamięci kiedy Babcia odejdzie
Zupełnie nie ma powodu:)
Dla mnie takie domowe ogórki to mistrzostwo świata, chyba jeszcze długo nie będę miała odwagi sama ich zrobić 🙂
Od lat to robię a tym bardziej teraz gdy jestem na emeryturze, lubię działać w kuchni i eksperymentować, trochę podpatrzyłem od mamy a teraz robię przetwory sam.
Veggie, zagrzewam Cie do boju, ogórkowe pola czekają:)
Mam pytanko, a czosnku nie dajemy?
Można. Choć w occie jest słabo wyczuwalny, dlatego często odpuszczam.
czy w słoiku to białe to cebula?
Tak, można ją dodać, jeśli ktoś lubi marynowaną. Nie zmienia zbytni smaku ogórków ale lubię ja osobno, przy okazji. Dobra np. do sałatek.
Można.
A nie zmieni to smaku?
Odrobinę.
Po ilu dniach sa gotowe do spożycia?
Myślę, że po dwóch tygodniach już powinny być dobre. A może trochę wcześniej.
Dziekuje za odpowiedź! Dzisiaj wlasnie zrobilam ogorki w/g przepisu powyzej i mam nadzieje ze beda dobre!
Daj znać czy smakowały:)
Oczywiscie! Jesli beda udane to bede sie czuc jak "w niebie" bo mieszkam za granica I nie mam polskiego sklepu w poblizu a ogorki uwielbiam! Kiszone mam opanowane ale tak wlasnie mi sie marza konserwowe:))
Ogorki wyszly SUPER!!! Bardzo smaczne I przepis zachowany na stale??
Bardzo się cieszę:)
My, z moim ukochanym lubimy gotować, mamy działkę, a na niej ogórki.Kiedyś spróbowaliśmy kupnych ogórków z papryczką chili i tak nam zasmakowały, że też zaczęliśmy takie robić. Ile tej papryczki ? To zależy jak "palący" smak lubimy i zniesiemy. My lubimy dość ostre, ale nie aż takie, żeby przy ich spożywaniu trzeba było wypijać morze wody. Na słoik o poj. 0,5 – 0,6 l. (bo my w takich słoikach zaprawiamy), to dajemy pół papryczki. I są pyyyycha !
Też czasem dodaję, nawet do kiszonych:)
A do kiszonych też dodajemy paprykę, ale wtedy słodką, nie ostrą. Ale muszę wypróbować kiszone właśnie z chili.
Ile słików wyjdzie z 2kg ogórków, w słoikach 0,5l? 🙂
Nie pamiętam. Stawiam na 6:)
a moje korniszony wyszły kiszone nie wiem dlaczego ale smak jest ciekawy 🙂
z czymś musiałem przedodżyć
A ocet dałaś? 🙂 I nie od razu są konserwowe, trzeba czasu::)
dałem dałem może dlatego, że zalane gorąca zalewą i nie pasteryzowane standardowo ale mniejsa z tym tak jak piszę smak jest ciekawy:)
Sorki, za żeńską formę 🙂 Jeśli zalewę czuć octem to po jakimś czasie i ogórki dojrzeją:)
Spoko:)
Właśnie czuć poczekamy zobaczymy 🙂
Wyszły mi w tym roku rewelacyjnie, jak zresztą zawsze 😉 Jeżeli ktoś nie ma czasu, to polecam ogórki od firmy frykas, bo jak na te ze sklepów jest to zdecydowanie opcja najlepsza! A czasemi można trafić na naprawdę coś strasznego u innych!
Jakiej soli używamy ogólnie do kiszenia? Jodowana czy nie, ma to jakiś wpływ . Pozdrawiam
DO kiszenia lepsza jest sól niejodowana. Można dostać ją w marketach.
Ogórki wyszły pyszne
Zrobiłam wg tego przepisu opcją drugą- bez pasteryzacji ale niestety jestem zawiedziona. Mnie na 19 słoików -8 się zepsuło. Zastanawiam się tylko czy coś można jeszcze z nimi zrobić?
Pojęcia nie mam. A ocet był 10%? To mocny konserwant, nie powinno się z nim nic dziać. Może ogórasy czymś sypane?