Sushi

Sushi. Kilka dni temu oglądałam film ” Jiro śni o sushi”. Piękny dokument o tym, że codzienna, z pozoru zwyczajna czynność może stać się rodzajem medytacji, sztuką, przez wielką koncentrację i uważność staje się perfekcyjnie wykonaną, a sukces wydarza się wtedy przy okazji i nie jest celem samym w sobie. Nie znam się zbytnio na sushi. Pewnie nie potrafiłabym docenić perfekcji pana Jiro, nie byłam nigdy w Japonii. Ale bardzo lubię sushi jeść. Wykonywanie go, zwłaszcza w gronie przyjaciół uznaję za mile spędzony czas.
Dociekliwym polecam podłubanie na rozmaitych stronkach, gdzie można poczytać więcej o sposobie wykonania tej potrawy np. Przepis na Sushi. Ten rodzaj, który zrobiliśmy, nazywa się makisushi i zamiast surowej ryby użyliśmy wędzonego łososia i paluszków krabowych.
Dodatki

 

Sushi


 składniki: 

– pół kg ryżu do sushi
– 7 łyżek octu ryżowego
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– zielony ogórek
– pasta wasabi
– sos sojowy
– opakowanie prasowanych glonów nori
– marynowany imbir
– ok. 150 g surowego, grillowanego/pieczonego/wędzonego łososia lub skropionej sokiem z cytryny surowej makreli czy tuńczyka
– paczka paluszków krabowych, obgotowane lub smażone krewetki
– ew. paski surowej papryki, kawałki awokado
– opakowanie naturalnego, zmielonego serka śmietankowego np. philadelfia

– mata do rolowania sushi (można dostać w sklepach AGD) często są używane jako podkładki

Ryż opłukać na sicie pod bieżącą wodą aż woda będzie zupełnie czysta. Namoczyć przez pół godziny.
Zalać go taką ilością zimnej wody by było jej więcej o 2 cm niż ryżu i gotować ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, woda zostanie wchłonięta. Pozostawić pod przykrywką kolejne 15 minut. Przełożyć ryż do miski.
Z octu, cukru i soli sporządzić sos, lekko podgrzać do rozpuszczenia cukru.
Zalać ryż, wymieszać delikatnie łopatką i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Rybę i ogórka czy paprykę pokroić w cienkie paski. Paluszki krabowe pozostawić w całości, lub również pokroić wzdłuż.
Ze strony „Przepis na sushi” :

” Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby
prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei (…) uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i
co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, w połowie ryżu, układamy
składniki. Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim
linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu)”
Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź
maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do
końca przesuwając matę w górę.
OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do
zjedzenia na raz).

Filmik pokazowy z szybkim rolowaniem można obejrzeć tutaj .

Sushi

 

Sushi

Kawałki sushi zjadamy przy pomocy pałeczek lub ręką, maczając w sosie sojowym, przegryzając marynowanym imbirem.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    8 sierpnia, 2013, 8:14 am

    Wygląda idealnie!!!Nie robiłam,ale jadłam,i owszem,i smakowało,i też bym chciała sama zrobić,ale się boję…

  2. opalanka
    8 sierpnia, 2013, 8:37 am

    Się nie bój, rób, nic strasznego:)

  3. Ervisha
    8 sierpnia, 2013, 10:14 am

    Ładne Ci wyszło 😀

    1. opalanka
      8 sierpnia, 2013, 1:20 pm

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)