Kotlety schabowe

Kotlety schabowe – niby prosta rzecz i oczywista, a parę szczegółów warto przed ich przygotowaniem wiedzieć. Np. to, że surowe mięso powinno mieć kolor jasnoróżowy. I lepiej wybrać kawałek schabu  małej średnicy, wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że mięso jest z młodszego osobnika i będzie miękkie. Bułkę najlepiej zetrzeć samemu na tarce albo na grubych oczkach w maszynce do mielenia mięsa, wtedy mamy większa pewność, że nie ma w niej kaszy manny, a kotlety będą bardziej chrupiące. Mięso trzeba pociąć (z kością lub bez, wedle uznania) na dwucentymetrowej grubości plastry. Można je przykryć do tłuczenia kawałkiem folii, np. woreczkiem do mrożonek, wtedy spacyfikujemy odpryski mięsa i będzie nieco mniej sprzątania. Kotlety należy rozbić na cienkie płaty, uważając jednak by nie poprzecinać mięsa. Do panierki można dodawać rozmaitości, np. parmezanu, albo startej cebuli. Kotlety schabowe można też namoczyć na noc mięso w marynacie z mleka i rozgniecionego czosnku lub plasterków cebuli, zyskają inny smak i będą soczyste.
Kotlety schabowe

 

Kotlety schabowe

składniki ( na ok. 5- 6 kotletów) :

– wąski kawałek schabu (ok. 0,6 kg) z kością lub bez, pokrojonego na dwucentymetrowe plastry
– dwa, trzy jajka
– bułka tarta
– kilka łyżek mąki
– smalec lub olej słonecznikowy do smażenia
– sól, pieprz

Kotlety zbić tłuczkiem przez torebkę foliową po obu stronach (pod deskę można podłożyć ściereczkę kuchenną, będzie mniej huku). Posolić i oprószyć lekko pieprzem. Jajko roztrzepać widelcem mało dokładnie, wtedy lepiej oklei płaty mięsa. Sporą ilość tłuszczu ( ok.0,5 – 1 cm na dnie patelni) mocno rozgrzać. Kotlety panierować najpierw w mące, potem w  jajku i bułce. Smażyć już na średnim ogniu do momentu, aż złapią złoty kolor,  po obu stronach i od razu przekładać na półmisek.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    15 sierpnia, 2013, 1:33 pm

    Czy mozna nie lubic schaboszczaka?:)

    1. Ilona
      11 stycznia, 2016, 6:38 pm

      Oczywiście, że nie. To najlepsze danie!

  2. Anonimowy
    21 lipca, 2015, 11:21 am

    Typowe schabowe. Każdy chyba je lubi. ja przepadam chociaż wypróbowałabym inny nowatorski przepis.
    Muszę poszukać tymczasem polecam przyprawić kotleciki ziarenkami smaku pyszne są…
    Pozdrawiam,,,

    1. opalanka
      21 lipca, 2015, 1:29 pm

      panierka z tartej cebuli – pycha. Niedługo wrzucę na Niebo:)

  3. Anonimowy
    22 lipca, 2015, 7:43 am

    ok to czekam na przepis bo wydaje się że bardzo dobre:)))

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie