Biszkopt z malinami i bitą śmietaną

Biszkopt z malinami ma dodatek maku i jest dość wilgotny. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia, by porządnie ostygł. Wykonanie go jest szybkie i proste, wystarczy czas potrzebny do nagrzania piekarnika.  Podczas pieczenia można przygotować malinową masę do przełożenia. Do następnego dnia ostygnie i zgęstnieje jak trzeba. Makowy tort z malinami, bitą śmietaną i czekoladową polewą – tadaaam:)

 

Biszkopt z malinami

 

Biszkopt z malinami

składniki (na tortownicę 23 cm):

na biszkopt:  

–  5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 3 łyżki kaszy manny
– łyżka tartej bułki
– 4 łyżki maku (zmielonego lub nie)

na masę malinową: 

– 300g malin
– dwa budynie śmietankowe z cukrem

na masę śmietanową :

– 400 ml śmietanki 30-36%
– 2 łyżki żelatyny
– trzy łyżki cukru

na polewę: 

– tabliczka gorzkiej czekolady
– łyżka masła
– łyżka cukru
– 1/4 szklanki gorącego mleka

do nasączenia:

– szklanka osłodzonej herbaty z cytryną i kieliszkiem wódki

Piekarnik ustawić na 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Żółtka ubić z cukrem na biały kogel-mogel. Odłożyć mikser i dodać stopniowo, powoli i porcjami mak, potem bułkę tartą, kaszę. Po każdej porcji przemieszać wszystko WOLNO łopatką.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce piany do żółtkowej masy, mieszając wszystko wolno łopatką.

Włożyć ciasto na 40minut do rozgrzanego piekarnika. Podczas pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika.
Ostudzić w zamkniętym piecyku. Okroić brzegi ostrym nożem.

Maliny zagotować z dwiema szklankami wody, przetrzeć na sicie by pozbawić je pestek.
Proszek budyniowy rozrobić w połowie szklanki zimnej wody, dodać do gorących malin, zagotować intensywnie mieszając. Masę ostudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier.
Żelatynę rozrobić z małą ilością gorącej wody, ostudzić. Dodać do niej dwie łyżki śmietany, wymieszać i połączyć z resztą ubitej śmietany.

Całkowicie ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.
Wierzchnią warstwę położyć na spodzie zamkniętej tortownicy, nasączyć połową herbacianego ponczu.
Posmarować masą malinową, wyłożyć bitą śmietanę, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć.
Docisnąć lekko dłonią i odstawić do lodówki do stężenia.

Czekoladę zalać gorącym mlekiem, dodać cukier i masło, rozpuścić w kąpieli wodnej (nad rondelkiem z gotującą się wodą).
Polać wierzch ciasta.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. kuchcikOla
    16 sierpnia, 2013, 11:41 am

    aż ślinka cieknie na smak widok (:

    1. kuchcikOla
      17 sierpnia, 2013, 6:34 am

      miało być oczywiście "sam widok" 🙂 nie wiem o czy myślałam pisząc to 🙂

    2. opalanka
      17 sierpnia, 2013, 5:16 pm

      🙂

  2. Arvén
    16 sierpnia, 2013, 7:49 pm

    Piękne zdjęcia, piękny biszkopt i świetny przepis. Czego chcieć więcej? 🙂

  3. Aguś kulinarnie
    27 sierpnia, 2013, 8:33 am

    Mniam!!!

  4. Anonimowy
    11 września, 2015, 9:22 pm

    A ja dziś zrobiłam … I nie mogę doczekać się jutra kiedy skosztuje, bo na zdjęciu wygląda baaardzo smacznie … mniam …

  5. Anonimowy
    26 marca, 2016, 2:03 pm

    hmm, mimo, że trochę już piekę ciasto okazało się lekką klapą. Blat makowy mooocno urósł po czym szybciutko opadł. Był tak klejący, że połowa została na papierze do pieczenia.Musiałam się ratować pieczeniem biszkoptu. Maliny co prawda miałam mrożone więc smak tej masy taki sobie. Sam nie do zniesienia, coś w stylu woda z malinami zaprawiona mąką. Galaretki chyba były by tu lepsze A śmietana z ponad dwiema łyżkami żelatyny, to chyba galareta się z tego zrobi. Ja dodałam 2 łyżeczki i tak za bardzo sztuczna się zrobiła. Ale dzięki za pomysł. Pozdrawiam

    1. opalanka
      26 marca, 2016, 2:13 pm

      http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/zeby-biszkopt-by-puszysty-i-nie-opad.html – tu o biszkoptach, może Ci coś przyjdzie do głowy. Makowy biszkopt – używam go w wielu ciastach i dałam przepisy na blogu – wychodzi mi zawsze bezbłędnie. Zatem trudno mi powiedzieć gdzie błąd. Maliny z mąką dają kisiel – żel.Niektórzy nazywają go frużeliną. Galaretki – nie widzę tu zastosowania, chyba, że wylać tężejącą i zostawić do zastygnięcia.Jeśli chodzi o żelatynę, możesz dać mniej, rzecz jasna. Przepis dawałam latem. Buziaki.

  6. Marza
    26 stycznia, 2018, 6:29 pm

    A czy na pewno nikt nie zapomniał o mące do ciasta??? Może dlatego wyszedł lepki placek?

  7. Teresa
    28 marca, 2018, 12:27 pm

    Witam. Czy naprawdę do upieczenia tego biszkoptu nie potrzeba mąki – wystarczą 3 łyżki kaszki?

    1. Beata Królikiewicz
      28 marca, 2018, 3:28 pm

      Tak:) I łyżka tartej bułki. Dziś zrobiłam z niego babkę 🙂

  8. Katarzyna
    2 lipca, 2021, 2:13 pm

    Co za beznadziejne ciasto. Aby składniki zmarnowalam….

    1. Beata Królikiewicz
      2 lipca, 2021, 4:49 pm

      Napisz do mnie na FB. Pomogę.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie