Łatwe ciasteczka z marmoladą

Łatwe i bardzo smaczne ciasteczka z marmoladą. Kruche. Maślane. Nic wielkiego, ale zwłaszcza dzieci często wyciągają  po nie łapki. Kształt ciastek może być dowolnie symetryczny albo nie. Potem muzyczka albo książka ( nie wiem dlaczego, ale u mnie jedno wyklucza drugie, nie mogę się skupić czytając przy muzyce:) ew. kocyk, kawa…  Nie mam więcej zdjęć. Nie zdążyłam, zjadłam. Trochę mi pomogli.

 

ciasteczka z marmoladą

ciasteczka z marmoladą składniki: 

– 3/4 kostki zimnego masła
– dwie szklanki mąki pszennej
– dwa żółtka
– dwie łyżki cukru waniliowego
– pół szklanki cukru
– dwie – trzy łyżki śmietany 18%
– ulubiona marmolada lub gęsty dżem
– pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasteczka z marmoladą – przepis

Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki i zagnieść szybko z resztą składników. Gdyby było zbyt twarde, dodać nieco więcej śmietany, zbyt rzadkie – trochę więcej mąki. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać foremką symetryczne kształty, nałożyć odrobinę marmolady. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 160 st. Jeśli piekarnik ma  termoobieg, można upiec ciastka wszystkie na raz. Jeśli nie – każdą blaszkę osobno. Piec do zrumienienia ciastek na złoty kolor, ok. 10- 15 minut.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Mary
    26 sierpnia, 2013, 7:25 am

    Wspaniałe, tradycyjne, jak od babci:) Przypomniały mi rozkoszne, beztroskie czasy dziecięctwa! Cudne!

    1. opalanka
      26 sierpnia, 2013, 7:40 am

      dzięki, znasz się na Polityce Ciasteczek:)

  2. Agnes Nails
    26 sierpnia, 2013, 8:53 am

    jaka smietana?

  3. opalanka
    26 sierpnia, 2013, 4:58 pm

    18% się nada. Mniej procentowa też.

  4. Angie
    26 sierpnia, 2013, 7:00 pm

    Takie kruchutkie ciasteczka są pyszne. Moje ulubione z dzieciństwa<3

  5. Aguś kulinarnie
    26 sierpnia, 2013, 8:59 pm

    Sa zbyt piekne:)))

  6. opalanka
    27 sierpnia, 2013, 5:39 am

    Dzięki:)

  7. Salvador Dali
    27 sierpnia, 2013, 7:56 am

    ale słodziaki! Jak z mojego dzieciństwa, które babcia wyciągała na stół 🙂

  8. opalanka
    29 sierpnia, 2013, 9:21 am

    Takie miłe,domowe, cieplutkie coś:)

  9. Alexandra
    17 marca, 2015, 1:34 pm

    Przypominają dzieciństwo! 🙂

  10. Anonimowy
    17 lutego, 2016, 9:20 pm

    Przepyszne! Dziękuję za ten przepis 🙂

  11. Anonimowy
    9 kwietnia, 2016, 3:15 pm

    Właśnie się upiekły ☺Są pyszne ��Dziękuję za dobry przepis��Pozdrawiam Ania

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)