Łatwe ciasteczka z marmoladą
Łatwe i bardzo smaczne ciasteczka z marmoladą. Kruche. Maślane. Nic wielkiego, ale zwłaszcza dzieci często wyciągają po nie łapki. Kształt ciastek może być dowolnie symetryczny albo nie. Potem muzyczka albo książka ( nie wiem dlaczego, ale u mnie jedno wyklucza drugie, nie mogę się skupić czytając przy muzyce:) ew. kocyk, kawa… Nie mam więcej zdjęć. Nie zdążyłam, zjadłam. Trochę mi pomogli.
ciasteczka z marmoladą składniki:
– 3/4 kostki zimnego masła
– dwie szklanki mąki pszennej
– dwa żółtka
– dwie łyżki cukru waniliowego
– pół szklanki cukru
– dwie – trzy łyżki śmietany 18%
– ulubiona marmolada lub gęsty dżem
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasteczka z marmoladą – przepis
Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki i zagnieść szybko z resztą składników. Gdyby było zbyt twarde, dodać nieco więcej śmietany, zbyt rzadkie – trochę więcej mąki. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać foremką symetryczne kształty, nałożyć odrobinę marmolady. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 160 st. Jeśli piekarnik ma termoobieg, można upiec ciastka wszystkie na raz. Jeśli nie – każdą blaszkę osobno. Piec do zrumienienia ciastek na złoty kolor, ok. 10- 15 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wspaniałe, tradycyjne, jak od babci:) Przypomniały mi rozkoszne, beztroskie czasy dziecięctwa! Cudne!
dzięki, znasz się na Polityce Ciasteczek:)
jaka smietana?
18% się nada. Mniej procentowa też.
Takie kruchutkie ciasteczka są pyszne. Moje ulubione z dzieciństwa<3
Sa zbyt piekne:)))
Dzięki:)
ale słodziaki! Jak z mojego dzieciństwa, które babcia wyciągała na stół 🙂
Takie miłe,domowe, cieplutkie coś:)
Przypominają dzieciństwo! 🙂
Przepyszne! Dziękuję za ten przepis 🙂
Właśnie się upiekły ☺Są pyszne ��Dziękuję za dobry przepis��Pozdrawiam Ania