Sałatka z buraków i sera feta

Mamy prawdziwe lato, upalne jak nie wiem co, kto mówił, że go nie będzie i przepowiadał dwa miesiące  deszczu? W kuchni pustki, rządzi chłodzony mocno arbuz, mrożona kawa i lody. Ale rodzina się uparła na pieczonego kurczaka, zatem w  kuchni mieliśmy tropiki, dorzuciłam przy okazji trzy buraki i na kolację zrobiłam sałatkę, na więcej aktywności już nie starczyło mi energii:)

 

Sałatka z buraków

sałatka z buraków składniki: 

– trzy buraki
– 15 dkg sera feta
– kilka liści sałaty lodowej
– kilka korniszonów lub dwa konserwowe ogórki
–  trzy łyżki oliwy
– oregano
– ząbek czosnku
– łyżka winnego octu
– łyżeczka cukru ( najlepiej brązowego) lub miodu
-sól
– ew. posiekany szczypiorek

Buraki upiec lekko osolone w plastrach, w folii aluminiowej, do miękkości. Upieczone rozłożyć na liściach sałaty, pokruszyć ser feta i pokrojone ogórki Z oliwy, octu, rozgniecionego ząbka czosnku, soli, oregano i cukru sporządzić sos. Wystarczy potrząsać składnikami w zakręconym słoiku. Polać sałatkę i gotowe.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    29 lipca, 2013, 8:29 am

    Nigdy nie jadłam pieczonych buraków:(A sałatka fajnie się zapowiada:)

  2. Mena P
    31 lipca, 2013, 6:53 pm

    pychotka 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)