Sałatka z buraków i sera feta
Mamy prawdziwe lato, upalne jak nie wiem co, kto mówił, że go nie będzie i przepowiadał dwa miesiące deszczu? W kuchni pustki, rządzi chłodzony mocno arbuz, mrożona kawa i lody. Ale rodzina się uparła na pieczonego kurczaka, zatem w kuchni mieliśmy tropiki, dorzuciłam przy okazji trzy buraki i na kolację zrobiłam sałatkę, na więcej aktywności już nie starczyło mi energii:)
sałatka z buraków składniki:
– trzy buraki
– 15 dkg sera feta
– kilka liści sałaty lodowej
– kilka korniszonów lub dwa konserwowe ogórki
– trzy łyżki oliwy
– oregano
– ząbek czosnku
– łyżka winnego octu
– łyżeczka cukru ( najlepiej brązowego) lub miodu
-sól
– ew. posiekany szczypiorek
Buraki upiec lekko osolone w plastrach, w folii aluminiowej, do miękkości. Upieczone rozłożyć na liściach sałaty, pokruszyć ser feta i pokrojone ogórki Z oliwy, octu, rozgniecionego ząbka czosnku, soli, oregano i cukru sporządzić sos. Wystarczy potrząsać składnikami w zakręconym słoiku. Polać sałatkę i gotowe.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Nigdy nie jadłam pieczonych buraków:(A sałatka fajnie się zapowiada:)
pychotka 🙂