Sałatka z buraków i sera feta

Mamy prawdziwe lato, upalne jak nie wiem co, kto mówił, że go nie będzie i przepowiadał dwa miesiące  deszczu? W kuchni pustki, rządzi chłodzony mocno arbuz, mrożona kawa i lody. Ale rodzina się uparła na pieczonego kurczaka, zatem w  kuchni mieliśmy tropiki, dorzuciłam przy okazji trzy buraki i na kolację zrobiłam sałatkę, na więcej aktywności już nie starczyło mi energii:)

 

Sałatka z buraków

sałatka z buraków składniki: 

– trzy buraki
– 15 dkg sera feta
– kilka liści sałaty lodowej
– kilka korniszonów lub dwa konserwowe ogórki
–  trzy łyżki oliwy
– oregano
– ząbek czosnku
– łyżka winnego octu
– łyżeczka cukru ( najlepiej brązowego) lub miodu
-sól
– ew. posiekany szczypiorek

Buraki upiec lekko osolone w plastrach, w folii aluminiowej, do miękkości. Upieczone rozłożyć na liściach sałaty, pokruszyć ser feta i pokrojone ogórki Z oliwy, octu, rozgniecionego ząbka czosnku, soli, oregano i cukru sporządzić sos. Wystarczy potrząsać składnikami w zakręconym słoiku. Polać sałatkę i gotowe.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    29 lipca, 2013, 8:29 am

    Nigdy nie jadłam pieczonych buraków:(A sałatka fajnie się zapowiada:)

  2. Mena P
    31 lipca, 2013, 6:53 pm

    pychotka 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie