Placki z jagodami

Pewnie powinnam napisać – racuchy z jagodami, jak autorka przepisu. Do ich zrobienia używa się drożdży, co nadaje im zupełnie innego smaku niż w przypadku wszystkich innych placków. Ale mam wdruk rodem ze szkolnej stołówki, że racuchy są zwichrowanymi pączkami bez nadzienia i żeby dostać dokładkę trzeba mieć zasługi u pani kucharki:)  Placki z jagodami są bardzo dobre, nawet na zimno na drugi dzień.

 

Placki z jagodami

 

Placki z jagodami

składniki (na sporą ilość, ja zrobiłam z połowy porcji, wyszło ok. 10 szt) :

– 2,5 szklanki mąki
– 5 dkg drożdży
– 3 jajka
– 4 łyżki cukru
– szklanka ciepłego mleka
– szklanka jagód
– szczypta soli
– cukier puder do posypania

Drożdże wymieszać z połową mleka i łyżką cukru, odstawić by „ruszyły”. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier i sól, wyrośnięty zaczyn z drożdży i  mieszać wszystko drewnianą łyżką. Dolać resztę mleka i dalej mieszać aż do powstania w cieście małych pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, wmieszać delikatnie jagody i smażyć placki na średnio rozgrzanym oleju lub klarowanym maśle. Temperatura smażenia nie może być wysoka, łatwo je przypalić. Wyłożyć na papierowy ręcznik, posypać cukrem pudrem.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 

Zapisz



  1. Salvador Dali
    13 lipca, 2013, 7:17 am

    aj,aj.. mistrzowskie! 🙂
    Wyglądają cuudonwie 🙂

  2. Karola Marczewska
    13 lipca, 2013, 7:20 am

    Wyglądają pysznie, ale w drożdżach pomyłka jest, bo raczej 50g a nie pól kg.

    1. opalanka
      13 lipca, 2013, 1:03 pm

      poprawiłam, dzięki:)

  3. Anula
    13 lipca, 2013, 8:23 am

    Niebo w gębie, a nie na talerzu:) Pychota!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)