Najłatwiejsze ciasteczka cytrynowe
Ciastka z serii tych, które można zrobić po telefonie “będziemy za pół godziny”. Należy tylko od razu nastawić piekarnik na 170 st. i w trakcie nagrzewania zostanie przygotowana mała słodycz do kawy i herbaty. Nie trzeba nawet wyciągać miksera. Szczerze mówiąc, składniki sypałam na oko pilnując, by uzyskać konsystencję ciasta, które można nałożyć na blaszkę łyżką. Bardzo dobre i łatwe ciasteczka cytrynowe – tadaaam 🙂
składniki:
– dwie szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– dwa jajka
– cukier waniliowy (małe opakowanie sklepowe lub półtorej łyżki domowego)
– pół szklanki cukru (najlepiej brązowego , ale niekoniecznie)
– pół szklanki oleju słonecznikowego lub stopionego masła
– ok.3/4 szklanki mleka (lub więcej, ciasto ma się łatwo nakładać łyżką na blaszkę)
– sok i skórka otarta delikatnie z całej cytryny
– ew. gruby cukier do posypania ciastek z wierzchu
– garść ulubionych bakalii ( np.orzechy, rodzynki)
Wszystkie składniki oprócz grubego cukru zmieszać łyżką w misce, nakładać na wyłożone papierem blaszki, spłaszczyć, posypać grubym cukrem. Włożyć do rozgrzanego do 170 st. piekarnika. Piec do lekkiego zrumienienia ( z termoobiegiem ok. 13 minut).
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
cytrynowe? Uwielbiam <3 ale mam na nie teraz ochotę.. niech ktoś do mnie zadzwoni, że będzie za chwilkę 😀
no… logistycznie trudne:)
A cukier waniliowy cały?
Całe opakowanie ze sklepu, lub półtorej łyżki domowego.
Za chwilę bd pieczenie 😀 Tylko nwm czy mam cytrynę ale trzeba bd coś zdobyć
powodzenia:)
Ile tego cukru waniliowego?
Mała torebka sklepowego lub półtorej łyżki domowego.