Łatwy deser z jagodami
Połączenie jagód z okruszkami chałwy jest moim niedawnym odkryciem. Znakomicie pasujący do siebie zestaw, powstał zupełnie przypadkiem, zwykle nie kupuję chałwy, ale tym razem się nie oparłam. I wykorzystałam okruszki… Okruszki to zupełnie co innego niż chałwowy kawał, a deseru nie nałożyłam w specjalnie wielkich porcjach. Takie małe, słodkie co nieco. Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, kiedy ma się schłodzone składniki, wystarczy je zmiksować i można od razu podawać, salaterki zostały wyczyszczone do czysta- smakowało:)
deser z jagodami składniki:
– 250 g serka mascarpone
– kubek słodkiej , schłodzonej śmietanki 30-36%
– trzy łyżki cukru
– 1/3 szklanki jagód
– półtorej łyzki pokruszonej chałwy np. waniliowej
Jagody z cukrem rozdrobnić blenderem, zostawiając łyżkę owoców do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno. Wmiksować ser mascarpone i jagody. Nakładać do salaterek przy pomocy dekoratora lub łyżki, posypać okruszkami chałwy i owocami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
oo.. u mnie zapewne nie skończyłoby się na okruszkach i dlatego spaściłabym cały deser.. bo chałwę uwielbiam :d ale wiem, że jej zbyt duża liczba psuje 🙁
Musimy założyć koło wielbicielek chałwy:)