Spaghetti z boczkiem i pieczarkami

Z serii niekłopotliwych, bardzo dobrych i szybkich dań, bez filozofii i wygibasów. W czasie kiedy gotuje się makaron można podsmażyć resztę składników i podać dobry obiad w kilkanaście minut. Nie należy do najlżejszych, odchudzającym się proponuję …odłożyć odchudzanie do następnego posiłku:). Do makaronu dodałam też pokrojoną cukinię, bo lubię jej dodatek w makaronowym zestawie. Przepis na spaghetti z boczkiem i pieczarkami podaję.

 

Spaghetti z boczkiem i pieczarkami

składniki (na 4 osoby) : 

– pół paczki makaronu spaghetti
– 20 dkg boczku wędzonego
– 15 – 20 dkg kiełbasy
– 25 dkg pieczarek
– duża cebula
– mała cukinia
– dwa ząbki czosnku
– posiekana pietruszka (ok. 2 łyżki)
– sól, pieprz, nieco ostrej papryki
– łyżka soku z cytryny

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę, na końcu dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Jeśli boczek i kiełbasa są chude, można dodać nieco oliwy, by cebula się nie przypaliła. Gdy boczek się zrumieni a cebula zmięknie, dorzucić pokrojoną razem ze skórką cukinię i zmiażdżone ząbki czosnku, smażyć krótko. Dodać makaron, posypać wszystko posiekaną pietruszką, skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku przyprawami, wymieszać z resztą składników.

 

Spaghetti z boczkiem i pieczarkami

Mówię Wam- niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Myszka
    24 czerwca, 2013, 3:48 pm

    Bardzo lubię taki makaron !
    Pychota!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

  2. Nashelly
    24 czerwca, 2013, 5:14 pm

    Boczek i pieczarki – uwielbiam takie konkretne smaki 😀 Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  3. Salvador Dali
    24 czerwca, 2013, 6:43 pm

    zawsze mnie kusi, ale ze wzgl własnie na te kalorie jeszcze nigdy nie jadłam 🙁

  4. opalanka
    24 czerwca, 2013, 8:23 pm

    Wszystko zależy od wielkości porcji:)

  5. Agusik kulinarnie
    22 lipca, 2013, 7:25 pm

    Ooo,najsmaczniejsze:)

  6. Anonimowy
    30 maja, 2015, 8:34 am

    Super, nie dodalabym tylko kielbasy, moim zdaniem nie pasuje i psuje szlachetnosc tego dania 🙂

  7. Anonimowy
    11 września, 2015, 10:47 am

    A co z pieczarkami ?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)