Spaghetti z boczkiem i pieczarkami
Z serii niekłopotliwych, bardzo dobrych i szybkich dań, bez filozofii i wygibasów. W czasie kiedy gotuje się makaron można podsmażyć resztę składników i podać dobry obiad w kilkanaście minut. Nie należy do najlżejszych, odchudzającym się proponuję …odłożyć odchudzanie do następnego posiłku:). Do makaronu dodałam też pokrojoną cukinię, bo lubię jej dodatek w makaronowym zestawie. Przepis na spaghetti z boczkiem i pieczarkami podaję.
składniki (na 4 osoby) :
– pół paczki makaronu spaghetti
– 20 dkg boczku wędzonego
– 15 – 20 dkg kiełbasy
– 25 dkg pieczarek
– duża cebula
– mała cukinia
– dwa ząbki czosnku
– posiekana pietruszka (ok. 2 łyżki)
– sól, pieprz, nieco ostrej papryki
– łyżka soku z cytryny
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę, na końcu dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Jeśli boczek i kiełbasa są chude, można dodać nieco oliwy, by cebula się nie przypaliła. Gdy boczek się zrumieni a cebula zmięknie, dorzucić pokrojoną razem ze skórką cukinię i zmiażdżone ząbki czosnku, smażyć krótko. Dodać makaron, posypać wszystko posiekaną pietruszką, skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku przyprawami, wymieszać z resztą składników.
Mówię Wam- niebo na talerzu:)
Bardzo lubię taki makaron !
Pychota!
Pozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Boczek i pieczarki – uwielbiam takie konkretne smaki 😀 Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
zawsze mnie kusi, ale ze wzgl własnie na te kalorie jeszcze nigdy nie jadłam 🙁
Wszystko zależy od wielkości porcji:)
Ooo,najsmaczniejsze:)
Super, nie dodalabym tylko kielbasy, moim zdaniem nie pasuje i psuje szlachetnosc tego dania 🙂
A co z pieczarkami ?