Spaghetti z boczkiem i pieczarkami

Z serii niekłopotliwych, bardzo dobrych i szybkich dań, bez filozofii i wygibasów. W czasie kiedy gotuje się makaron można podsmażyć resztę składników i podać dobry obiad w kilkanaście minut. Nie należy do najlżejszych, odchudzającym się proponuję …odłożyć odchudzanie do następnego posiłku:). Do makaronu dodałam też pokrojoną cukinię, bo lubię jej dodatek w makaronowym zestawie. Przepis na spaghetti z boczkiem i pieczarkami podaję.

 

Spaghetti z boczkiem i pieczarkami

składniki (na 4 osoby) : 

– pół paczki makaronu spaghetti
– 20 dkg boczku wędzonego
– 15 – 20 dkg kiełbasy
– 25 dkg pieczarek
– duża cebula
– mała cukinia
– dwa ząbki czosnku
– posiekana pietruszka (ok. 2 łyżki)
– sól, pieprz, nieco ostrej papryki
– łyżka soku z cytryny

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę, na końcu dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Jeśli boczek i kiełbasa są chude, można dodać nieco oliwy, by cebula się nie przypaliła. Gdy boczek się zrumieni a cebula zmięknie, dorzucić pokrojoną razem ze skórką cukinię i zmiażdżone ząbki czosnku, smażyć krótko. Dodać makaron, posypać wszystko posiekaną pietruszką, skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku przyprawami, wymieszać z resztą składników.

 

Spaghetti z boczkiem i pieczarkami

Mówię Wam- niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Myszka
    24 czerwca, 2013, 3:48 pm

    Bardzo lubię taki makaron !
    Pychota!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

  2. Nashelly
    24 czerwca, 2013, 5:14 pm

    Boczek i pieczarki – uwielbiam takie konkretne smaki 😀 Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  3. Salvador Dali
    24 czerwca, 2013, 6:43 pm

    zawsze mnie kusi, ale ze wzgl własnie na te kalorie jeszcze nigdy nie jadłam 🙁

  4. opalanka
    24 czerwca, 2013, 8:23 pm

    Wszystko zależy od wielkości porcji:)

  5. Agusik kulinarnie
    22 lipca, 2013, 7:25 pm

    Ooo,najsmaczniejsze:)

  6. Anonimowy
    30 maja, 2015, 8:34 am

    Super, nie dodalabym tylko kielbasy, moim zdaniem nie pasuje i psuje szlachetnosc tego dania 🙂

  7. Anonimowy
    11 września, 2015, 10:47 am

    A co z pieczarkami ?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)