Spaghetti carbonara

Rodowici Włosi wykonują go na różne sposoby przysięgając, że tylko ich przepis jest właściwy. Być może są jakieś ortodoksyjne szkoły gotowania tego makaronu, ale to zupełnie umowne historie i trzymać się sztywno nie ma po co, byle talerze były puste i domownicy zadowoleni. Osobiście umówiłam się ze sobą, że raz spaghetti carbonara ma śmietankę, raz śmietankę i jajka albo same jajka. Niekiedy dodam do makaronu podsmażaną cebulę innym razem natkę pietruszki. Zawsze dodaję wędzonkę, zwykle boczek, cudnie jeśli to jest jakaś włoskość czyli np. pancetta, (włoski suszony boczek, ale dość drogi i trudniej dostępny), długodojrzewająca szynka  albo jeszcze coś innego. Filozofia dania polega na tym, by powstały sos nie ściął się pod wpływem temperatury, zatem przed wylaniem jajecznej czy śmietanowej masy na makaron należy zdjąć patelnię z ognia. Przygotowanie spagetti carbonara zajmie kilka chwil, jest doskonały dla zabieganych, leniwych i nastawionych na dobry i szybki efekt.

 

Spaghetti carbonara

składniki ( na dwie głodne osoby) :

– pół opakowania makaronu spaghetti
– 20 dag wędzonego boczku, szynki lub włoskiej wędliny
– cebula
– ząbek lub dwa czosnku
– dwa jajka
– 200 ml słodkiej śmietanki lub 100 ml śmietanki i duża łyżka mascarpone (kwaśna śmietana też się nada)
– natka pietruszki
– sól, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, al dente czyli na ząb, niezbyt miękko a nawet odrobinkę twardawo, nie hartować zimną wodą. Jajka wymieszać w kubeczku ze śmietanką i przyprawami (ok. pół łyżeczki soli i ćwierć pieprzu). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy lub oleju i wrzucić pokrojoną drobno wędzonkę i cebulkę. Kiedy wędzonka lekko się wytopi, dodać posiekany czosnek, smażyć minutę, wrzucić na patelnię makaron, wymieszać, zdjąć patelnię z ognia. Zaczekać chwilę i wlać śmietankę z jajkami, wymieszać wszystko, jajko nie może się ściąć ale nie może być całkiem płynne. Całość posypać obficie natką pietruszki.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. myladylaura
    6 czerwca, 2013, 8:04 am

    Pyszne,bardzo smacznie wygląda,pozdrawiam.

  2. Martuuu9
    6 czerwca, 2013, 8:29 am

    oj lubię lubię 🙂

  3. Piotr Kowalczyk
    6 czerwca, 2013, 11:27 am

    Aż zgłodniałem

  4. Kuro Usagi
    13 marca, 2014, 1:10 pm

    Dziś wypróbuje:)

  5. Anonimowy
    22 stycznia, 2015, 6:42 pm

    PRzepyszne,robię już 4 raz!

  6. Bara Malina-Kozak
    18 marca, 2015, 4:12 pm

    mój mąż zobaczył z drugiego pokoju, tak bardzo by to wciągnął 🙂

  7. Baskuul
    27 lipca, 2015, 10:17 am

    pychota ! 😀 dziś zamierzam to zrobić 🙂

  8. Justyna Rokita
    25 sierpnia, 2015, 4:30 pm

    Niebo, niebo 🙂 już po obiedzie 😉

  9. Anonimowy
    27 lutego, 2016, 12:09 pm

    Dzisiaj wypróbowałam, bardzo smaczne, polecam.

  10. Marzena Te
    20 kwietnia, 2016, 7:24 pm

    Bomba, mężowi też baardzo smakowało, dzięki!

  11. Joanna
    21 kwietnia, 2016, 10:45 am

    Ja mogę jeść spaghetti codziennie, tak jak Włosi. Super przepis

  12. XyXXy
    3 maja, 2016, 7:12 pm

    ROBIŁAM I WSZYSTKIM SMAKOWAŁO! Na pewno jeszcze nie raz zrobię! 🙂 Dziękuje bardzo i innym polecam gorąco 🙂

  13. Anonimowy
    9 czerwca, 2016, 4:10 am

    Dziękuję za ten przepis.
    Zrobiłam z szynką dojrzewającą bez cebuli.Wyszło,mniam.
    Pozdrawiam:-)

  14. Unknown
    27 lipca, 2016, 7:57 am

    Ja dzisiaj dostałem przepis i mam za zadanie to zrobić. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie, hehe.

    1. opalanka
      27 lipca, 2016, 10:15 am

      Czekamy:)

  15. It inspires me
    11 sierpnia, 2016, 9:20 pm

    Niepotrzebnie patelnia wróciłam z jajkiem na palnik i się scielo 🙁 ale inaczej było bardzo wodniste. Tak czy siak pycha, dzięki za przepis 🙂

    1. opalanka
      12 sierpnia, 2016, 9:46 am

      Pierwsze koty za płoty, to kwestia doświadczenia w jakim czasie się ścina. Za drugim razem będziesz mistrzem:)

    2. Wioletta
      21 lipca, 2019, 4:48 pm

      Trzeba po prostu dać sosikowi chwilę! Pozwoli mieszać na patelni . Przepyszne danie!

  16. Olmusia
    21 sierpnia, 2016, 1:01 pm

    Genialne, uwielbiam Carbonarę a najbardziej właśnie tę z Twojego przepisu 🙂

  17. Unknown
    8 października, 2016, 2:06 pm

    Najlepszy przepis !!! Przepyszne

  18. Qasix kasica
    8 października, 2016, 2:06 pm

    Najlepszy przepis !!! Przepyszne

  19. Anonimowy
    8 listopada, 2016, 7:04 pm

    pyszne, tez robiłam juz kilka razy 🙂

  20. pure vodka
    12 marca, 2017, 11:38 am

    My zamiast natki pieruszki posypujemy swiezymi listkami bazylii i tymianku i tez niebo na talerzu 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)