Sernik na zimno z truskawkami

Ja znowu o truskawkach. Lubię i do końca sezonu nieprzerwanie będę używać. Zwłaszcza, że obawiałam się, że po ulewach będzie słaby sezon i nastąpi truskawkowa klęska. A one jednak są, wielkie i słodkie! Przejść koło stoiska z nimi obojętnie się nie da.
Ten sernik na zimno z truskawkami jest w niewielkim rozmiarze, niezbyt wysoki, jeśli zapowiadają się goście, należy zwiększyć porcję, może do półtorej? Jest kremowy, miękki, no bardzo dobry. Ten na zdjęciu ma odrobinę za mało żelatyny, w przepisie podałam zatem nieco więcej. Po udekorowaniu mamy pyszny sernik truskawkowy na zimno z bitą śmietaną:)

Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami

Składniki ( na tortownicę 20 -22cm): 

 na spód: 

– 150 g herbatników, np. owsianych
– 50 g rozpuszczonego masła

 na masę serową: 

– duże opakowanie jogurtu typu greckiego (400 ml)
– 1/2 kg zmielonego trzykrotnie sera (użyłam homogenizowanego, może też być gotowy „na serniki”)
– 40 dkg truskawek
– 7 – 8  łyżek cukru pudru
– dwie łyżki cukru waniliowego
– trzy duże łyżki żelatyny

do dekoracji:

– 150 ml śmietanki 30 – 36%
– 100 ml serka mascarpone
– parę ładnych truskawek
– dwie łyżki cukru

Herbatniki pokruszyć dobrze i wymieszać z roztopionym masłem. Wgnieść w dno tortownicy.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać, lekko przestudzić. Ser i jogurt zmiksować z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodać do masy połowę żelatyny i zmiksować. Odłożyć do osobnego kubka 6 łyżek. Resztę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki.Umyte i pozbawione ogonków truskawki rozdrobnić blenderem z drugą połową cukru, dodać do nich odłożoną masę serową z kubka i resztę żelatyny, mieszając wszystko na najwyższych obrotach miksera. Wylać na białą masę, jeśli ta lekko się ścięła. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Ubić śmietankę, pod koniec dodając cukier i mascarpone.
Tortownicę włożyć na krótką chwilkę do miski z ciepłą wodą, ułatwi to odklejenie obręczy. Udekorować sernik ubitą z mascarpone śmietaną i truskawkami.

 

Sernik na zimno z truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. kolorowa pokrzywa
    14 czerwca, 2013, 5:41 pm

    Piękny ten Twój sernik! 🙂 Te na zimo są zdecydowanie najlepsze z truskawkami 🙂

  2. Patrycja
    14 czerwca, 2013, 7:19 pm

    Ja też nie uznaję teraz innych owoców. Truskawki na prezydenta! Żartowałam… Jak pokonam lenia to i może sernik na zimno zdążę przed końcem sezonu…. Pozdrawiam wesoło 🙂

  3. ugotujmyto.pl
    14 czerwca, 2013, 8:33 pm

    Zjadłabym kawałeczek tego serniczka:)!

  4. opalanka
    14 czerwca, 2013, 9:50 pm

    Dziękuję i pozdrawiam również:)

  5. ona
    28 maja, 2016, 6:39 am

    Nie używam żelatyny. Jak przeliczyć agar, żeby masa się ścięła?

    1. opalanka
      28 maja, 2016, 1:36 pm

      Tu jest ok 1 l masy, każdy agar ma trochę inaczej, łyżeczka agaru na 1/2 – 2 łyżeczki żelatyny.To duża rozbieżność między producentami. Dałabym tyle ile producent zaleca na 1,2 l płynu. I trzeba pamiętać, że szybko zastyga.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)