Sernik na zimno z truskawkami

Ja znowu o truskawkach. Lubię i do końca sezonu nieprzerwanie będę używać. Zwłaszcza, że obawiałam się, że po ulewach będzie słaby sezon i nastąpi truskawkowa klęska. A one jednak są, wielkie i słodkie! Przejść koło stoiska z nimi obojętnie się nie da.
Ten sernik na zimno z truskawkami jest w niewielkim rozmiarze, niezbyt wysoki, jeśli zapowiadają się goście, należy zwiększyć porcję, może do półtorej? Jest kremowy, miękki, no bardzo dobry. Ten na zdjęciu ma odrobinę za mało żelatyny, w przepisie podałam zatem nieco więcej. Po udekorowaniu mamy pyszny sernik truskawkowy na zimno z bitą śmietaną:)

Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami

Składniki ( na tortownicę 20 -22cm): 

 na spód: 

– 150 g herbatników, np. owsianych
– 50 g rozpuszczonego masła

 na masę serową: 

– duże opakowanie jogurtu typu greckiego (400 ml)
– 1/2 kg zmielonego trzykrotnie sera (użyłam homogenizowanego, może też być gotowy „na serniki”)
– 40 dkg truskawek
– 7 – 8  łyżek cukru pudru
– dwie łyżki cukru waniliowego
– trzy duże łyżki żelatyny

do dekoracji:

– 150 ml śmietanki 30 – 36%
– 100 ml serka mascarpone
– parę ładnych truskawek
– dwie łyżki cukru

Herbatniki pokruszyć dobrze i wymieszać z roztopionym masłem. Wgnieść w dno tortownicy.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać, lekko przestudzić. Ser i jogurt zmiksować z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodać do masy połowę żelatyny i zmiksować. Odłożyć do osobnego kubka 6 łyżek. Resztę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki.Umyte i pozbawione ogonków truskawki rozdrobnić blenderem z drugą połową cukru, dodać do nich odłożoną masę serową z kubka i resztę żelatyny, mieszając wszystko na najwyższych obrotach miksera. Wylać na białą masę, jeśli ta lekko się ścięła. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Ubić śmietankę, pod koniec dodając cukier i mascarpone.
Tortownicę włożyć na krótką chwilkę do miski z ciepłą wodą, ułatwi to odklejenie obręczy. Udekorować sernik ubitą z mascarpone śmietaną i truskawkami.

 

Sernik na zimno z truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. kolorowa pokrzywa
    14 czerwca, 2013, 5:41 pm

    Piękny ten Twój sernik! 🙂 Te na zimo są zdecydowanie najlepsze z truskawkami 🙂

  2. Patrycja
    14 czerwca, 2013, 7:19 pm

    Ja też nie uznaję teraz innych owoców. Truskawki na prezydenta! Żartowałam… Jak pokonam lenia to i może sernik na zimno zdążę przed końcem sezonu…. Pozdrawiam wesoło 🙂

  3. ugotujmyto.pl
    14 czerwca, 2013, 8:33 pm

    Zjadłabym kawałeczek tego serniczka:)!

  4. opalanka
    14 czerwca, 2013, 9:50 pm

    Dziękuję i pozdrawiam również:)

  5. ona
    28 maja, 2016, 6:39 am

    Nie używam żelatyny. Jak przeliczyć agar, żeby masa się ścięła?

    1. opalanka
      28 maja, 2016, 1:36 pm

      Tu jest ok 1 l masy, każdy agar ma trochę inaczej, łyżeczka agaru na 1/2 – 2 łyżeczki żelatyny.To duża rozbieżność między producentami. Dałabym tyle ile producent zaleca na 1,2 l płynu. I trzeba pamiętać, że szybko zastyga.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)