Sernik na zimno z galaretką z truskawek

Wpadł mi w oko pewien sernik na zimno z owocowym musem ukrytym wewnątrz. Mus, a właściwie galaretka z prawdziwych truskawek, po zastosowaniu małego, sprytnego sposobu sprawia, że przekrój sernika bardzo efektownie wygląda. Ostatnimi czasy, w fazie upałów, ciasta z galaretką odmawiały posłuszeństwa, trzeba było zwiększać ilość użytej żelatyny i czas chłodzenia ciasta. Tak jest i tu, z uwagi na perturbacje ze zsiadaniem się masy zwiększyłam nieco jej ilość. Sernik jest bardzo smaczny, czekolada, truskawki i wanilia to bardzo dobre połączenie. Spód sernika stanowi biszkopt z makiem. Ładnie wygląda i lekko chrupie. Biszkoptowy spód oraz galaretkę z truskawek proponuję wykonać poprzedniego dnia, znacznie ułatwi to wykonanie ciasta.

Sernik na zimno
Sernik na zimno

składniki ( na tortownicę 23 cm) :

spód – biszkopt makowy: 

3 jajka
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki suchego maku
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

galaretka z truskawek:

– 40 dag truskawek
– 2 łyżki cukru
– 2 galaretki o smaku truskawkowym
– łyżka żelatyny

masa serowa :

– 1 kg serka śmietankowego na serniki lub  białego sera trzykrotnie zmielonego
– mała śmietanka 30 – 36%
– 3/4 szklanki cukru pudru (lub mniej, jeśli ktoś lubi mniej słodyczy)
– dwie łyżki cukru waniliowego
– 6 łyżeczek żelatyny

do dekoracji:

– pół tabliczki gorzkiej, startej czekolady, kilka truskawek

Piekarnik nastawić na 170st. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku mieszając wszystko delikatnie łyżką. Nie przestając mieszać, dodawać wolno, porcjami mąkę z proszkiem, na końcu mak. Tortownicę wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Przelać masę i piec ok.25 minut bez termoobiegu. Po wystudzeniu nasączyłam lekko biszkopt niewielką ilością wody z sokiem z cytryny ( nie jest to konieczne, ale lubię wilgotne biszkopty).

Truskawki zmiksować z cukrem. Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dosypać żelatynę, wymieszać dokładnie, ostudzić. Wlać do truskawkowej masy. Gdyby powstały grudki, wystarczy podgrzać ją lekko np. w mikrofali. Tortownicę, lub salaterkę o średnicy ok. 2-3 cm mniejszej niż tortownica, w której piecze się biszkopt, wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą. Ułatwi to wyjęcie zastygniętej galaretki. Można też nie używać folii i po stężeniu masy wsadzić na krótką chwilę naczynie do miski z gorącą wodą. Ułatwi to jej wyjęcie. Przelać truskawki, odstawić do lodówki, muszą całkowicie zastygnąć.

Ser zmiksować z cukrami, ubić lekko śmietanę i wmieszać w serową masę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić lekko. Dodać do niej dwie łyżki masy i mocno wymieszać. Wlać do miski, połączyć składniki.

Na upieczony i wystudzony w tortownicy biszkopt wylać 1/3 masy serowej, rozprowadzić równomiernie. Delikatnie wyjąć i ułożyć na środku tej warstwy zastygnięty mus truskawkowy. Wyłożyć resztę masy serowej. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Posypać wszystko startymi przy pomocy nożyka do obierania warzyw, wiórkami z czekolady. Przed wyjęciem sernika z tortownicy można blaszkę zanurzyć na chwilkę w misce z ciepłą wodą, lub okroić brzeg blaszki nożem.

Sernik na zimno
Sernik na zimno
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. flurkowakuchnia
    28 czerwca, 2013, 11:25 am

    Wygląda pysznie 🙂
    Nominowałam Twój blog w zabawie Liebster Blog
    więcej info http://flurkowekucharzenie.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

  2. madlene17
    28 czerwca, 2013, 12:11 pm

    Bardzo fajny serniczek – zwłaszcza środek prezentuje się wspaniale:)

  3. SylwiaS kierunekzdrowie
    28 czerwca, 2013, 4:30 pm

    Wyglada niebiansko! Nie chce nawet mysles jak smakuje:-)

  4. opalanka
    28 czerwca, 2013, 7:16 pm

    Dziękuję za miłe słowa:)

  5. Salvador Dali
    29 czerwca, 2013, 6:07 am

    jejku.. zazwyczaj ciacha z galaretką to ciacha z galaretką, ale twoje wygląda tak efektownie! Mega mi się podoba:)

  6. pola
    30 czerwca, 2013, 11:58 am

    Dawno nie znalazłam tak adekwatnej nazwy bloga… Gratuluję, jest tutaj pięknie 🙂

  7. opalanka
    30 czerwca, 2013, 1:33 pm

    Dziękuję bardzo, ale się cieszę:)

  8. Agnieszka Wywiał
    2 lipca, 2013, 8:51 pm

    a co z makiem?:P

    1. opalanka
      3 lipca, 2013, 11:05 am

      Dzięki, roztrzepanam:)

  9. Agnieszka Wywiał
    3 lipca, 2013, 8:48 am

    0,90 dkg ???

    1. opalanka
      3 lipca, 2013, 9:00 am

      Tyle miałam,dwa opakowania 0,5 kg i 0,4kg, cały kilogram nie zmieni konsystencji.

  10. Agusik kulinarnie
    22 lipca, 2013, 7:23 pm

    Wow!!!

  11. Anonimowy
    4 września, 2015, 12:17 am

    jak duzo ma byc tej smietanki?

    1. opalanka
      4 września, 2015, 7:17 am

      200 ml

  12. Anonimowy
    25 maja, 2016, 3:28 pm

    ile cukru należy wsypać do truskawek ?

    1. opalanka
      25 maja, 2016, 5:56 pm

      dwie duże łyżki. Już dopisuję:)

    2. Anonimowy
      26 maja, 2016, 12:29 pm

      dziękuję – serniczek zrobiłam – wyszedł idealny, smakuje i prezentuje się super ( cukru wsypałam 4 łyżki, ale nie jest za słodki 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)