Najlepsze knedle z truskawkami

Najlepsze knedle z truskawkami.
Ciasto z dodatkiem białego sera jest najlepsze. Oczywiście to tylko moja, zupełnie subiektywna ocena, ale to najpyszniejsze knedle z truskawkami jakie jadłam. Nawet te mojej mamy nie były lepsze. Biały ser powoduje, że ciasto na knedle nie jest mdłe i bezbarwne, w sam raz miękkie, ale ścisłe. Najlepiej używać niezbyt dużych truskawek, by kluski nie były wielkie i szybciej się gotowały. Duże sztuki owoców można przekroić na pół. Przy formowaniu ich, najlepiej ręce posypać mąką. Placuszki formowałam na podsypanym mąką blacie, by nie przyklejały się do dłoni. Lepienie ich wymaga nieco cierpliwości, ale smak wynagrodzi wszystko, naprawdę:) Przepis Cioci Gieni znalazłam tu. Proporcje ciasta jak dla mnie są idealne.

 

knedle z truskawkami
knedle z truskawkami

składniki (na ok. 10- 12 knedli)

– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 250 g białego sera
– 60 g kaszy manny
– 120 g mąki pszennej
– 2 jajka
– szczypta soli
– truskawki (ok. 300 g, mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać)
– cukier
– śmietanka lub masło ze zrumienioną na nim bułką do polania

Ser rozgnieść w misce widelcem, dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę lub dobrze utłuczone. Dosypać mąkę, kaszę mannę, jajka i sól, zagnieść krótko ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste, dosypać trochę mąki, ale nie za dużo. Odrywać kawałki wielkości małej mandarynki i na podsypanym mąką blacie formować placuszki. Na każdym położyć obtoczoną w cukrze truskawkę, dobrze zlepić. Układać na posypanej mąką desce. W dużym rondlu zagotować wodę z łyżką soli. Na wrzątek wrzucać kluski i gotować 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek i polać lekko ubitą śmietaną z niewielką ilością cukru lub zrumienioną na maśle tartą bułką.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

Zapisz



  1. Salvador Dali
    27 czerwca, 2013, 4:12 pm

    knedle zawsze były u mnie z ziemniakami i serem, nigdy inaczej-takie sa najlepsze! 🙂
    Ale je zrobiłaś okrąglutkie, równiutkie;D

  2. opalanka
    27 czerwca, 2013, 9:02 pm

    Się starałam:)

  3. duzo sole
    28 czerwca, 2013, 8:36 pm

    Sliczne zdjecia a ja dzisiaj zrobilam mase pierogow jagodowych ! pozdrawiam Aga 🙂

  4. opalanka
    30 czerwca, 2013, 1:34 pm

    Oo, wielbię pierogi jagodowe!

  5. Agnieszka Kolińska
    7 lipca, 2013, 6:47 pm

    Cieszę się ze smakowały:)

    1. opalanka
      7 lipca, 2013, 7:53 pm

      🙂 Dziękuję:)

  6. przyjemnegotowanie.pl
    21 czerwca, 2015, 7:42 am

    Zrobiłem – myślałem że knedle to wyższa szkoła – ale przepis łatwy, prosty i przyjemny w wykonaniu. Ser dodałem od razu mielony – więc może trochę inny smak był. Ale super

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)