Najlepsze knedle z truskawkami
Najlepsze knedle z truskawkami.
Ciasto z dodatkiem białego sera jest najlepsze. Oczywiście to tylko moja, zupełnie subiektywna ocena, ale to najpyszniejsze knedle z truskawkami jakie jadłam. Nawet te mojej mamy nie były lepsze. Biały ser powoduje, że ciasto na knedle nie jest mdłe i bezbarwne, w sam raz miękkie, ale ścisłe. Najlepiej używać niezbyt dużych truskawek, by kluski nie były wielkie i szybciej się gotowały. Duże sztuki owoców można przekroić na pół. Przy formowaniu ich, najlepiej ręce posypać mąką. Placuszki formowałam na podsypanym mąką blacie, by nie przyklejały się do dłoni. Lepienie ich wymaga nieco cierpliwości, ale smak wynagrodzi wszystko, naprawdę:) Przepis Cioci Gieni znalazłam tu. Proporcje ciasta jak dla mnie są idealne.
składniki (na ok. 10- 12 knedli)
– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 250 g białego sera
– 60 g kaszy manny
– 120 g mąki pszennej
– 2 jajka
– szczypta soli
– truskawki (ok. 300 g, mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać)
– cukier
– śmietanka lub masło ze zrumienioną na nim bułką do polania
Ser rozgnieść w misce widelcem, dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę lub dobrze utłuczone. Dosypać mąkę, kaszę mannę, jajka i sól, zagnieść krótko ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste, dosypać trochę mąki, ale nie za dużo. Odrywać kawałki wielkości małej mandarynki i na podsypanym mąką blacie formować placuszki. Na każdym położyć obtoczoną w cukrze truskawkę, dobrze zlepić. Układać na posypanej mąką desce. W dużym rondlu zagotować wodę z łyżką soli. Na wrzątek wrzucać kluski i gotować 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek i polać lekko ubitą śmietaną z niewielką ilością cukru lub zrumienioną na maśle tartą bułką.
Mówię Wam – niebo na talerzu!
knedle zawsze były u mnie z ziemniakami i serem, nigdy inaczej-takie sa najlepsze! 🙂
Ale je zrobiłaś okrąglutkie, równiutkie;D
Się starałam:)
Sliczne zdjecia a ja dzisiaj zrobilam mase pierogow jagodowych ! pozdrawiam Aga 🙂
Oo, wielbię pierogi jagodowe!
Cieszę się ze smakowały:)
🙂 Dziękuję:)
Zrobiłem – myślałem że knedle to wyższa szkoła – ale przepis łatwy, prosty i przyjemny w wykonaniu. Ser dodałem od razu mielony – więc może trochę inny smak był. Ale super