Muffiny z ananasem

Ananas równa się świeżość, orzeźwienie, skojarzenia z gaszeniem pragnienia. Stąd pewnie myśl o konieczności wykorzystania go w te upały. Być może w zimnym serniku byłby na ten czas jeszcze bardziej odpowiedni, ale muffiny, rzecz prosta i szybka, suche do suchych, mokre do mokrych, zmieszać i gotowe. Pomysł na wykorzystanie pianek marshmallows jako dekoracji podpatrzyłam tu. Muffiny z ananasem polałam lekko podgrzaną masą krówkową z puszki, ale same płatki wymagają użycia zimnego karmelu, inaczej nie chcą się trzymać. Babeczki z ananasem są wilgotne, najlepiej je wstawić na jakiś czas do lodówki i podać schłodzone.

Muffiny z ananasem
Muffiny z ananasem

składniki ( na ok. 12 szt): 

– 1,5 szklanki mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
– jajko
– 100 g stopionego masła
– puszka ananasów
– 100 ml jogurtu naturalnego

Do dekoracji – połowa puszki masy krówkowej, pianki marshmallows

Mąkę, proszek, sodę i cukier wymieszać w misce.W osobnej roztrzepać jajko, dodać resztę mokrych składników razem z  pokrojonymi w kostkę ananasami i sokiem z puszki. Dodać płynne składniki do suchych, dobrze wymieszać łyżką. Rozgrzać piekarnik do 160 st. Foremki wyłożyć papierowymi papilotkami lub dobrze wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Nakładać do 2/3 wysokości. Piec ok. 25 minut.
Masę krówkową lekko podgrzać mieszając w rondelku. Zostawić nieco zimnej do wklejania „płatków” z pianek. Przestudzone nieco muffinki posmarować z wierzchu masą. Pianki pociąć ukośnie nożyczkami na plasterki ok. 2 mm grubości. Wkleić w środek ciastek przy pomocy zimnej masy karmelowej.  Ozdobić wisienką, kawałkiem czerwonego żelka, kandyzowanym owocem czy rodzynką.

 

Muffiny z ananasem

Mówię Wam, niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Katarzyna Kozubowska
    22 czerwca, 2013, 5:06 pm

    Lubie wszystkie muffiny, szybie w przygotowaniu i szybko się zjada 🙂

    katarzynagotuje.blogspot.com

  2. Salvador Dali
    23 czerwca, 2013, 6:14 pm

    oooo.. robiłam już tyle muffin, ale o tym nie pomyślałam-ananas!
    Ale jak pięknie je ozdobiłaś;)

  3. opalanka
    23 czerwca, 2013, 8:48 pm

    Dziękuję:)

  4. Patrycja
    27 kwietnia, 2018, 4:35 pm

    Zrobiłam uboższą wersję bez pianek. Muffinki rewelacyjne. Goście typowali, że w środku jest jabłko a tu ananas ich zaskoczył. Będę wracać do przepisu, dziękuję 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      29 kwietnia, 2018, 7:15 pm

      Pozdrowionka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)