Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Z truskawkowej serii zrobiłam wczoraj szybkie i niekłopotliwe drożdżówki. Bez nadziewania, truskawki ułożyłam na wierzchu, posypałam kruszonką i już. Nie wyrabiałam zbyt długo, gdyby tak poświęcić na tę czynność z 10 minut, bułeczki byłyby bardziej puchate, napowietrzone. I tak były bardzo dobre, dziś już ich nie ma, nie ma co marudzić. Drożdżówki z truskawkami to chyba najlepsza rzecz (zaraz po serniku) do porannej kawy 🙂

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami

 składniki ( na ok.12 szt)  :

– 40 dkg mąki
– 25 g świeżych drożdży
– pół szklanki cukru
– jajko
– 0,5 szklanki mleka
– 1/3 kostki stopionego masła

na kruszonkę:

– 1/4 kostki masła
– 1/4 szklanki mąki
– 1/4 szklanki cukru

Mleko podgrzać by było letnie. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut by wszystko się spieniło i podrosło. Mąką przesiać do miski, dodać resztę cukru, jajko, zaczyn (mleko wymieszane z drożdżami). Zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania (po ok. 10 minutach) dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić objętość. Przykryć miskę ściereczką. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach, zagnieść chwilę, ciasto powinno się rozpadać na małe, nierówne grudki.

Z wyrośniętego ciasta, dłońmi natłuszczonymi olejem odrywać kawałki wielkości mandarynki, uformować wałeczek, zwinąć w ślimaczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone owoce, np. truskawki, posypać kruszonką. Ja polałam jeszcze wszystko lukrem z mieszaniny cukru pudru (ok. dwie łyżki)  i kilku kropel soku z cytryny. Zostawić na 20-30 minut do podrośnięcia. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 170 stopni. piec ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia bułeczek.

 

Drożdżówki z truskawkami

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. kolorowa pokrzywa
    21 czerwca, 2013, 3:17 pm

    Drożdżówki z truskawkami są najsmaczniejsze! 🙂 A te Twoje z lukrem i kruszonką wyglądają niesamowicie smacznie!

  2. Salvador Dali
    22 czerwca, 2013, 7:05 am

    drożdżowe z owocami-taaaak! 🙂

  3. Unknown
    1 marca, 2016, 12:06 pm

    W ilu stopniach pięć i jak długo? To moje pierwsze i nie wiem, a zaraz wkladam do piekarnika.

    1. opalanka
      1 marca, 2016, 4:32 pm

      Przepraszam, maślok ze mnie. Już dopisałam. 170 stopni, ok. 20 minut.

  4. Ania
    2 marca, 2016, 10:29 am

    Dzięki, ale zdarzylam przeczytać w opisie jak zrobić dobre ciasto drożdżowe. Choć nieco mi się przypalily z dołu to i tak były pyszne. Dzieci były zachwycone.

  5. opalanka
    2 marca, 2016, 3:07 pm

    No to świetnie!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)