Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Z truskawkowej serii zrobiłam wczoraj szybkie i niekłopotliwe drożdżówki. Bez nadziewania, truskawki ułożyłam na wierzchu, posypałam kruszonką i już. Nie wyrabiałam zbyt długo, gdyby tak poświęcić na tę czynność z 10 minut, bułeczki byłyby bardziej puchate, napowietrzone. I tak były bardzo dobre, dziś już ich nie ma, nie ma co marudzić. Drożdżówki z truskawkami to chyba najlepsza rzecz (zaraz po serniku) do porannej kawy 🙂

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami

 składniki ( na ok.12 szt)  :

– 40 dkg mąki
– 25 g świeżych drożdży
– pół szklanki cukru
– jajko
– 0,5 szklanki mleka
– 1/3 kostki stopionego masła

na kruszonkę:

– 1/4 kostki masła
– 1/4 szklanki mąki
– 1/4 szklanki cukru

Mleko podgrzać by było letnie. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut by wszystko się spieniło i podrosło. Mąką przesiać do miski, dodać resztę cukru, jajko, zaczyn (mleko wymieszane z drożdżami). Zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania (po ok. 10 minutach) dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić objętość. Przykryć miskę ściereczką. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach, zagnieść chwilę, ciasto powinno się rozpadać na małe, nierówne grudki.

Z wyrośniętego ciasta, dłońmi natłuszczonymi olejem odrywać kawałki wielkości mandarynki, uformować wałeczek, zwinąć w ślimaczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone owoce, np. truskawki, posypać kruszonką. Ja polałam jeszcze wszystko lukrem z mieszaniny cukru pudru (ok. dwie łyżki)  i kilku kropel soku z cytryny. Zostawić na 20-30 minut do podrośnięcia. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 170 stopni. piec ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia bułeczek.

 

Drożdżówki z truskawkami

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. kolorowa pokrzywa
    21 czerwca, 2013, 3:17 pm

    Drożdżówki z truskawkami są najsmaczniejsze! 🙂 A te Twoje z lukrem i kruszonką wyglądają niesamowicie smacznie!

  2. Salvador Dali
    22 czerwca, 2013, 7:05 am

    drożdżowe z owocami-taaaak! 🙂

  3. Unknown
    1 marca, 2016, 12:06 pm

    W ilu stopniach pięć i jak długo? To moje pierwsze i nie wiem, a zaraz wkladam do piekarnika.

    1. opalanka
      1 marca, 2016, 4:32 pm

      Przepraszam, maślok ze mnie. Już dopisałam. 170 stopni, ok. 20 minut.

  4. Ania
    2 marca, 2016, 10:29 am

    Dzięki, ale zdarzylam przeczytać w opisie jak zrobić dobre ciasto drożdżowe. Choć nieco mi się przypalily z dołu to i tak były pyszne. Dzieci były zachwycone.

  5. opalanka
    2 marca, 2016, 3:07 pm

    No to świetnie!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)