Ciasteczka dla dzieci

Jestem pewna, że większość dziecięcych łapek natychmiast sięgnie po te bardzo dobre i ładne ciasteczka. Kiedy układałam je do zdjęcia, brakowało mi tylko Plastusia z tosinego piórnika. Pomyślałam o tym i poszłam poszukać jakieś starej plasteliny. Nie było. Znalazłam za to kredki, choć ich opakowanie nie było żółte i nie miało obrazka z TYM pluszowym misiem. Za to przysięgam – obok kredek leżała książka „Plastusiowy pamiętnik”. Cuda! Przewiduję, że mała Zosia schrupała kolorowe ciastka od razu po ich otrzymaniu. Są dość miękkie, zawierają mielone migdały, nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności piekarskich, wystarczy zmieszać składniki, wyłożyć porcjami na blaszkę i to cała praca. Zrobiłam je w czasie, kiedy gotowały się ziemniaki na obiad. Właściwie nawet małe dziecko przy pomocy mamy poradzi sobie z ich wykonaniem. A słoik takich ciastek równa się uśmiech od ucha. Bo to są po prostu najlepsze i najłatwiejsze ciasteczka dla dzieci:)

 

Ciasteczka dla dzieci
Ciasteczka dla dzieci

 Składniki: 

– dwie i pół szklanki mąki
– 100 g mielonych migdałów bez skórki ( kupiłam już gotowe)
– 3/4 szklanki cukru
– dwie duże łyżki stopionego masła
– esencja waniliowa lub migdałowa (lub cukier waniliowy)
– jajko i jedno żółtko
– ok. 1/2 – 3/4 szklanki mleka
– 3/4 łyżeczki sody
– paczka kolorowych groszków z czekoladą w środku

Rozgrzać piekarnik do 170 st. Wszystkie składniki zmieszać w misce (użyłam łyżki), mleka dodać tyle, by ciasto było miękkie, ale nie lejące. Odrywać zwilżoną dłonią kawałki wielkości małej mandarynki. Spłaszczyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Udekorować groszkami lekko je wciskając w ciasto. Piec w piekarniku z termoobiegiem ok. 12 – 15 minut. Po tym  czasie ciastka mogą wydawać się niedopieczone, ale sztywnieją podczas stygnięcia.

 

Ciasteczka dla dzieci
Ciasteczka dla dzieci

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Patrycja
    7 czerwca, 2013, 7:59 am

    U mnie zniknęłyby momentalnie…

  2. favcook
    7 czerwca, 2013, 1:53 pm

    a moja M. wyjadłaby tylko kolorowe oczka! 🙂

  3. gin
    8 czerwca, 2013, 4:55 pm

    Urocze, takie kolorowe i po prostu superaśne 🙂

  4. Anonimowy
    5 grudnia, 2014, 6:46 pm

    czym można zastąpić migdały? 🙂

    1. opalanka
      5 grudnia, 2014, 7:51 pm

      Zmielonymi orzechami albo mąką kukurydzianą, można też nie dawać nic w zamian . Gdyby ciasto było bardzo gęste, można dodać jajko więcej.

    2. Anonimowy
      14 grudnia, 2014, 9:40 am

      wyszły przepysznie!

    3. opalanka
      22 stycznia, 2015, 7:30 pm

      🙂

    4. Anonimowy
      2 kwietnia, 2016, 7:28 pm

      ile ciasteczek wychodzi z tej ilości składników?

    5. opalanka
      3 kwietnia, 2016, 9:21 am

      Nie pamiętam dokładnie,ok. 20- 30 szt.

  5. Unknown
    18 czerwca, 2016, 4:15 pm

    Hm a u mnie kompletnie nie wyszły…czuć sód wydaje mi się że podana ilość jest za duża i czas pieczenie zdecydowanie za krotki. Temp.powinna być min.180 stop.i czas to min20-25 min.

    1. Paulina Walczyk
      2 lutego, 2017, 2:34 pm

      Zgadzam sie. Po Pani komentarzu dalam lyzeczke sody ale i tak jeszcze czuc. Wiec mysle ze 3/4 lyzeczki starczy. I czas rowniez dluzszy.

    2. opalanka
      2 lutego, 2017, 3:28 pm

      Zmieniłam.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)