Zupa ogórkowa

Zwyczajna zupa ogórkowa, codzienna i wydaje się oczywiste, że właściwie każdy wie jak ją ugotować. Przepis z serii tych, co niby wiadome, ale może ten blog wpadnie w ręce (oczy? Gdzie wpada blog? 🙂 młodziutkiej dziewczyny  albo starszego mężczyzny, który postanowił skończyć z jedzeniem na mieście. Na takie i podobne okoliczności przepis podaję:)

 

Zupa ogórkowa

składniki ( na garnek ok. 3 l) :

– ok. 50 dag kości z mięsem (żeberka wieprzowe, cielęce, korpus kurzy lub dwa udka, kości schabowe itp.)
– 30 – 40 dag ogórków kiszonych (nie małosolnych)
– dwie duże marchewki ( albo 3-4 małe)
– duża pietruszka
– spory kawałek selera
– ok. 20 cm pora
– 4-6 średniej wielkości ziemniaków
– sól, pieprz, dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
– trzy duże łyżki kwaśnej śmietany
– łyżeczka mąki pszennej
– 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki

Mięso wymyć i zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, zdjąć łyżką ewentualne szumowiny i gotować ok.15-20 minut. Osolić, dodać obrane ze skórki warzywa (pół marchewki zostawić). Gotować do miękkości (ok. 20-30 min). Ziemniaki pokroić w kostkę i dorzucić do garnka. Zetrzeć na tarce i dodać pozostawioną wcześniej marchewkę. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo wrzucone razem pozostaną twarde) dodać starte na tarce ogórki (można je przesmażyć krótko na maśle, jeśli się śpieszymy – niekoniecznie). Śmietanę rozmieszać porządnie w kubeczku z mąka, dodać trzy łyżki wywaru. Dolać do garnka, ewentualnie dosolić, posypać pieprzem i siekaną zieleniną.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Duusiak
    24 maja, 2013, 12:09 pm

    Przepyszna! 🙂

    1. Wandzia
      13 marca, 2016, 4:33 pm

      Taka zwyczajna, codzienna, a taka smaczna ta zupa ogórkowa, W dzieciństwie często jadałam ogórkową.

    2. Becia Karwowska
      10 czerwca, 2016, 1:05 pm

      Ogórkowa to moja zupa nr 1, spróbuję twojego przepisu, polecam tez staropolski przepis na ogorkowa – http://przepisybabci.com/zupa-ogorkowa/

  2. Salvador Dali
    24 maja, 2013, 8:13 pm

    nie taka znana, bo każdy robi inaczej;) Czasem warto zainspirować się od innych:)
    Mniam, lubię baaardzo:)

  3. Ania S.
    10 sierpnia, 2013, 10:27 pm

    Dzisiaj zrobiłam drugi raz w życiu 🙂 Mniam!

  4. Tisha
    17 października, 2013, 11:08 am

    Dziękuję- dzisiaj będę robiła zupę wg Twojego przepisu. Bardzo pomocny blog-przynajmniej dla takiego laika jak ja 🙂

  5. opalanka
    17 października, 2013, 1:01 pm

    Milo mi, powodzenia:)

  6. Katarzyna Słowik
    19 listopada, 2013, 9:00 pm

    zupa przepyszna. Zrobiłam według przepisu i rzeczywiście "niebo na talerzu".
    Pozdrawiam

  7. opalanka
    20 listopada, 2013, 4:45 pm

    Cieszę się i pozdrawiam również:)

  8. Marek Obara
    30 czerwca, 2014, 5:10 pm

    przepis bardzo prosty a zupka bardzo smaczna ! ja dodatkowo wzmacniam smak ogórków przecierem ogórkowym np. z pińczowa poniewaz wole jak zupa jest bardziej kwaskowa

  9. Anonimowy
    14 września, 2015, 12:30 pm

    pyszna zupa dziś gości w mojej kuchni.
    dziękuję za przepis, pozdrawiam:)

    1. opalanka
      14 września, 2015, 3:35 pm

      pozdrawiam również:)

  10. Anonimowy
    22 listopada, 2015, 2:22 pm

    Robię dziś na jutro dla rodzinki ��. Zobaczę jak będzie smakować ��.
    Pozdrawiam ��

  11. urszula kućmierz
    16 lutego, 2016, 1:25 pm

    Robilam dzis pychotka bardzo fajny blog zakochalam sie w poradach bede zagladac przy najbluzszej okazji w kuchni jutro��

    1. opalanka
      16 lutego, 2016, 1:50 pm

      Zapraszam! 🙂

  12. Anonimowy
    18 lutego, 2016, 8:15 pm

    Zrobiłam wyszła pyszna zupka:) i tak samo krupnik zrobiony wg Pani przepisu wychodzi bardzo dobry (opinia męża: mistrzostwo świata) Dziękuję za porady i przepisy.

    1. opalanka
      19 lutego, 2016, 8:23 am

      No to bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)

  13. Dorothy C.
    6 czerwca, 2016, 5:37 am

    Thank you – this has made my day!!!

    1. opalanka
      6 czerwca, 2016, 8:02 am

      🙂

  14. Zupoholik
    7 czerwca, 2016, 2:46 pm

    Super przepis nie ma to jak dobra zupa ogórkowa jest pyszna praktycznie cały rok. Dodatkowo warto przypomnieć, że gotując zupę na ogórkach kiszonych są one wzbogacone o kultury bakterii jak jogurty przy czym ich wartość odżywcza jest jeszcze większa. Poza tym ogórki to eliksir młodości im więcej i częściej sie ich używa i je tym skóra wygląda młodziej a ta rada szczególnie polecana dla Pań

  15. Anonimowy
    4 lipca, 2016, 2:14 pm

    Dzieki Twojej pomidorowej mój chłopak zaczął uznawać zupę jako danie obiadowe. Dziś poprosił mnie o zrobienie ogorkowej – zasiegnelam Twojego przepisu i nie żałuję. Smakuje nam bardzo, dzisiaj pewnie dosiegniemy dna garnka 😉 Dziękuję, jest pysznie! 😉

    1. opalanka
      4 lipca, 2016, 4:07 pm

      Bardzo się cieszę:)

  16. Anonimowy
    12 sierpnia, 2016, 10:35 pm

    mam 33 lata, 2 dzieci, nieźle gotuję, ale… ogórkową robiłam może z raz w życiu. Nigdy nie wiesz, komu przyda się Twój przepis 🙂 Dzięki!

    1. opalanka
      13 sierpnia, 2016, 6:58 am

      O. No widzisz:)

  17. Anonimowy
    24 września, 2016, 8:00 am

    A ja jestem studentką – jednak nie mam pojęcia skąd brać przepisy na podstawowe tradycyjne domowe dania. Zaciekawiła mnie Twoja zupa koperkowa. Myślę, że zrobię coś z Twojego bloga, ponieważ zauważyłam istotną rzecz, że robisz zupy na mięsie, a nie na kostce rosołowej. A ja – po tym rozpoznaję profesjonalnych kucharzy.
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      24 września, 2016, 12:25 pm

      Na święta powinna wyjść książka Niebo Na Talerzu – "kuchnia mojej mamy i babci" – tam będą podstawowe przepisy 🙂 pozdrowionka

  18. Anonimowy
    10 marca, 2017, 9:59 am

    Polecam przesmażyć na maśle na złoto dwa ząbki czosnku, dorzucić do nich ogórki i dalej smażyć i to dodać do zupy. Moim zdaniem świetna sprawa 🙂

  19. Anonimowy
    20 maja, 2017, 10:45 am

    Zupa….ogórkowa…krupnik…"królowa zup">>>pomidorowa<<<….tyle sposobów-tyle smaków ile kucharzy co je warzy…mam od kilku lat "zajawkę" na "bieda zupy-potrawy"- które kiedyś gościły w domach gdzie się nie "przelewało"…hmmmm…także moim…zalewajki…kwaśnice..rosół niedzielny…ech!królik w śmietanie-dzielony na 8 osób-…….przepis OK…ale nie ma w nim ogórków niesypanych-wody ze studni i śmietany od Krasej…POZDRAWIAM

  20. Anonimowy
    9 sierpnia, 2017, 9:40 am

    zupe robiłam juz kilka razy i jest pyszna palce lizac:) dziś tez robię:) dzięki za przepis!

  21. Kasia
    5 kwietnia, 2019, 12:51 pm

    W prawdzie mam 26 lat, ale nigdy nie gotowałam zupy. Nie przepadałam za nimi, albo ktoś gotował. Dzisiaj przyszło mi się z tym zmierzyć, bo ukochany miał ochotę na zupę, a czego się nie robi dla ukochanej osoby, prawda?
    Dzięki Pani, pierwszy raz w życiu zrobiłam zupę i wyszła pyszna – słowa chłopaka, a on zupy robi najlepsze. Także dziękuje bardzo 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      6 kwietnia, 2019, 10:05 am

      O jak się cieszę! Pozdrowionka dla Was:)

  22. Kati
    24 czerwca, 2019, 4:22 pm

    Ślicznie dziękuję za przepis! Zupa wyśmienita, pierwsza którą sama zrobiłam 🙂 Mąż zachwycony – na Jego życzenie dziś korzystam z przepisu już kolejny raz! ❤

    1. Beata Królikiewicz
      25 czerwca, 2019, 2:50 pm

      Bardzo się cieszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)