Zupa ogórkowa

Zwyczajna zupa ogórkowa, codzienna i wydaje się oczywiste, że właściwie każdy wie jak ją ugotować. Przepis z serii tych, co niby wiadome, ale może ten blog wpadnie w ręce (oczy? Gdzie wpada blog? 🙂 młodziutkiej dziewczyny  albo starszego mężczyzny, który postanowił skończyć z jedzeniem na mieście. Na takie i podobne okoliczności przepis podaję:)

 

Zupa ogórkowa

składniki ( na garnek ok. 3 l) :

– ok. 50 dag kości z mięsem (żeberka wieprzowe, cielęce, korpus kurzy lub dwa udka, kości schabowe itp.)
– 30 – 40 dag ogórków kiszonych (nie małosolnych)
– dwie duże marchewki ( albo 3-4 małe)
– duża pietruszka
– spory kawałek selera
– ok. 20 cm pora
– 4-6 średniej wielkości ziemniaków
– sól, pieprz, dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
– trzy duże łyżki kwaśnej śmietany
– łyżeczka mąki pszennej
– 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki

Mięso wymyć i zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, zdjąć łyżką ewentualne szumowiny i gotować ok.15-20 minut. Osolić, dodać obrane ze skórki warzywa (pół marchewki zostawić). Gotować do miękkości (ok. 20-30 min). Ziemniaki pokroić w kostkę i dorzucić do garnka. Zetrzeć na tarce i dodać pozostawioną wcześniej marchewkę. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo wrzucone razem pozostaną twarde) dodać starte na tarce ogórki (można je przesmażyć krótko na maśle, jeśli się śpieszymy – niekoniecznie). Śmietanę rozmieszać porządnie w kubeczku z mąka, dodać trzy łyżki wywaru. Dolać do garnka, ewentualnie dosolić, posypać pieprzem i siekaną zieleniną.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Duusiak
    24 maja, 2013, 12:09 pm

    Przepyszna! 🙂

    1. Wandzia
      13 marca, 2016, 4:33 pm

      Taka zwyczajna, codzienna, a taka smaczna ta zupa ogórkowa, W dzieciństwie często jadałam ogórkową.

    2. Becia Karwowska
      10 czerwca, 2016, 1:05 pm

      Ogórkowa to moja zupa nr 1, spróbuję twojego przepisu, polecam tez staropolski przepis na ogorkowa – http://przepisybabci.com/zupa-ogorkowa/

  2. Salvador Dali
    24 maja, 2013, 8:13 pm

    nie taka znana, bo każdy robi inaczej;) Czasem warto zainspirować się od innych:)
    Mniam, lubię baaardzo:)

  3. Ania S.
    10 sierpnia, 2013, 10:27 pm

    Dzisiaj zrobiłam drugi raz w życiu 🙂 Mniam!

  4. Tisha
    17 października, 2013, 11:08 am

    Dziękuję- dzisiaj będę robiła zupę wg Twojego przepisu. Bardzo pomocny blog-przynajmniej dla takiego laika jak ja 🙂

  5. opalanka
    17 października, 2013, 1:01 pm

    Milo mi, powodzenia:)

  6. Katarzyna Słowik
    19 listopada, 2013, 9:00 pm

    zupa przepyszna. Zrobiłam według przepisu i rzeczywiście "niebo na talerzu".
    Pozdrawiam

  7. opalanka
    20 listopada, 2013, 4:45 pm

    Cieszę się i pozdrawiam również:)

  8. Marek Obara
    30 czerwca, 2014, 5:10 pm

    przepis bardzo prosty a zupka bardzo smaczna ! ja dodatkowo wzmacniam smak ogórków przecierem ogórkowym np. z pińczowa poniewaz wole jak zupa jest bardziej kwaskowa

  9. Anonimowy
    14 września, 2015, 12:30 pm

    pyszna zupa dziś gości w mojej kuchni.
    dziękuję za przepis, pozdrawiam:)

    1. opalanka
      14 września, 2015, 3:35 pm

      pozdrawiam również:)

  10. Anonimowy
    22 listopada, 2015, 2:22 pm

    Robię dziś na jutro dla rodzinki ��. Zobaczę jak będzie smakować ��.
    Pozdrawiam ��

  11. urszula kućmierz
    16 lutego, 2016, 1:25 pm

    Robilam dzis pychotka bardzo fajny blog zakochalam sie w poradach bede zagladac przy najbluzszej okazji w kuchni jutro��

    1. opalanka
      16 lutego, 2016, 1:50 pm

      Zapraszam! 🙂

  12. Anonimowy
    18 lutego, 2016, 8:15 pm

    Zrobiłam wyszła pyszna zupka:) i tak samo krupnik zrobiony wg Pani przepisu wychodzi bardzo dobry (opinia męża: mistrzostwo świata) Dziękuję za porady i przepisy.

    1. opalanka
      19 lutego, 2016, 8:23 am

      No to bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)

  13. Dorothy C.
    6 czerwca, 2016, 5:37 am

    Thank you – this has made my day!!!

    1. opalanka
      6 czerwca, 2016, 8:02 am

      🙂

  14. Zupoholik
    7 czerwca, 2016, 2:46 pm

    Super przepis nie ma to jak dobra zupa ogórkowa jest pyszna praktycznie cały rok. Dodatkowo warto przypomnieć, że gotując zupę na ogórkach kiszonych są one wzbogacone o kultury bakterii jak jogurty przy czym ich wartość odżywcza jest jeszcze większa. Poza tym ogórki to eliksir młodości im więcej i częściej sie ich używa i je tym skóra wygląda młodziej a ta rada szczególnie polecana dla Pań

  15. Anonimowy
    4 lipca, 2016, 2:14 pm

    Dzieki Twojej pomidorowej mój chłopak zaczął uznawać zupę jako danie obiadowe. Dziś poprosił mnie o zrobienie ogorkowej – zasiegnelam Twojego przepisu i nie żałuję. Smakuje nam bardzo, dzisiaj pewnie dosiegniemy dna garnka 😉 Dziękuję, jest pysznie! 😉

    1. opalanka
      4 lipca, 2016, 4:07 pm

      Bardzo się cieszę:)

  16. Anonimowy
    12 sierpnia, 2016, 10:35 pm

    mam 33 lata, 2 dzieci, nieźle gotuję, ale… ogórkową robiłam może z raz w życiu. Nigdy nie wiesz, komu przyda się Twój przepis 🙂 Dzięki!

    1. opalanka
      13 sierpnia, 2016, 6:58 am

      O. No widzisz:)

  17. Anonimowy
    24 września, 2016, 8:00 am

    A ja jestem studentką – jednak nie mam pojęcia skąd brać przepisy na podstawowe tradycyjne domowe dania. Zaciekawiła mnie Twoja zupa koperkowa. Myślę, że zrobię coś z Twojego bloga, ponieważ zauważyłam istotną rzecz, że robisz zupy na mięsie, a nie na kostce rosołowej. A ja – po tym rozpoznaję profesjonalnych kucharzy.
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      24 września, 2016, 12:25 pm

      Na święta powinna wyjść książka Niebo Na Talerzu – "kuchnia mojej mamy i babci" – tam będą podstawowe przepisy 🙂 pozdrowionka

  18. Anonimowy
    10 marca, 2017, 9:59 am

    Polecam przesmażyć na maśle na złoto dwa ząbki czosnku, dorzucić do nich ogórki i dalej smażyć i to dodać do zupy. Moim zdaniem świetna sprawa 🙂

  19. Anonimowy
    20 maja, 2017, 10:45 am

    Zupa….ogórkowa…krupnik…"królowa zup">>>pomidorowa<<<….tyle sposobów-tyle smaków ile kucharzy co je warzy…mam od kilku lat "zajawkę" na "bieda zupy-potrawy"- które kiedyś gościły w domach gdzie się nie "przelewało"…hmmmm…także moim…zalewajki…kwaśnice..rosół niedzielny…ech!królik w śmietanie-dzielony na 8 osób-…….przepis OK…ale nie ma w nim ogórków niesypanych-wody ze studni i śmietany od Krasej…POZDRAWIAM

  20. Anonimowy
    9 sierpnia, 2017, 9:40 am

    zupe robiłam juz kilka razy i jest pyszna palce lizac:) dziś tez robię:) dzięki za przepis!

  21. Kasia
    5 kwietnia, 2019, 12:51 pm

    W prawdzie mam 26 lat, ale nigdy nie gotowałam zupy. Nie przepadałam za nimi, albo ktoś gotował. Dzisiaj przyszło mi się z tym zmierzyć, bo ukochany miał ochotę na zupę, a czego się nie robi dla ukochanej osoby, prawda?
    Dzięki Pani, pierwszy raz w życiu zrobiłam zupę i wyszła pyszna – słowa chłopaka, a on zupy robi najlepsze. Także dziękuje bardzo 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      6 kwietnia, 2019, 10:05 am

      O jak się cieszę! Pozdrowionka dla Was:)

  22. Kati
    24 czerwca, 2019, 4:22 pm

    Ślicznie dziękuję za przepis! Zupa wyśmienita, pierwsza którą sama zrobiłam 🙂 Mąż zachwycony – na Jego życzenie dziś korzystam z przepisu już kolejny raz! ❤

    1. Beata Królikiewicz
      25 czerwca, 2019, 2:50 pm

      Bardzo się cieszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)