Sernik migdałowy, banany i bita śmietana

Ser czekał sobie w lodówce, a ja dwa dni patrzyłam na niego nie mogąc się zdecydować na sposób jego wykonania. Aż sprzątając przewróciłam butelkę z amaretto i uznałam, że to znak i migdałowe aromaty na pochmurność dnia są bardzo na miejscu. No i mamy w domu pyszny sernik. Kto by tam nie chciał mieć w domu sernika? Chyba jeden z lepszych jakie upiekłam. Zwarty, dobrze się kroi, w smaku niebiański jak nie wiem co. Posmarowałam go masą krówkową z puszki, pokroiłam w plasterki banany i na to wszystko – bita śmietana z wiórkami czekolady. Rozpusta całkowita. Połączenie banoffee i migdałowego sernika, które obejrzeć można na blogu Moje Wypieki równa się znakomitość 🙂 Sernik migdałowy najlepiej upiec poprzedniego dnia, lub kilka godzin wcześniej, by ostygnięty stężał w lodówce, udekorować w późniejszym czasie.

Sernik migdałowy
Sernik migdałowy

Składniki ( na tortownicę 24 cm, użyłam 26cm , sernik na zdjęciu jest dlatego niezbyt wysoki) : 

na spód: 

– 1 3/4 szklanki pokruszonych ciastek owsianych lub wieloziarnistych
– 60 g rozpuszczonego masła
– garść posiekanych migdałów

Wszystkie składniki wymieszać ucierając w palcach na mokry piasek. Wcisnąć go równomiernie w dno tortownicy.

masa serowa :

– 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości śmietankowego, gotowego zmielonego na serniki
– puszka skondensowanego, słodzonego mleka
– 1/3 – 1/2 szklanki cukru pudru (spróbuj po dodaniu 1/3 czy masa jest dostatecznie słodka)
– 4 jajka i jedno żółtko
– półtorej łyżki skrobi ziemniaczanej (ewentualnie proszku budyniowego)
– 100 ml likieru amaretto (jeśli nie mamy – będzie nieco mniej aromatycznie ale też pysznie)
– 150 g płatków migdałowych
– 1 łyżeczka esencji migdałowej

do dekoracji :

– cztery łyżki masy krówkowej z puszki
– trzy dojrzałe banany
– łyżka cytryny
– 300 ml słodkiej śmietanki 30 – 36 %
– dwie łyżki cukru
– 150 g mascarpone (nie miałam, dodałam śmietanfix i łyżeczkę rozpuszczonej w łyżce gorącej wody żelatyny)
– nieco startej, gorzkiej czekolady do posypania

Piekarnik rozgrzać do 170 st. 100 g płatków migdałowych lekko podprażyć na suchej patelni. Ser przemieszać chwilę łopatkami miksera (końcówkami od ubijania piany). Mieszając dolać mleko, wbić kolejno jajka, dodać likier, mąkę i podprażone migdały. Wymieszać i wylać masę na ciasteczkowy spód w tortownicy i piec ok. godziny. Gdyby szybko się rumienił, należy przykryć ciasto folią aluminiową. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu wstawić na kilka godzin do lodówki.

Masę krówkową lekko podgrzać w mikrofali lub na ogniu, by była luźniejsza. Posmarować cienko boki i wierzch ciasta. Do boków przykleić pozostałą część płatków migdałowych. Ułożyć na wierzchu pokrojone i skropione cytryną by nie ściemniały, plastry bananów.    Bitą śmietanę ubić, pod koniec dodając mascarpone i cukier lub śmietanfix i rozpuszczoną żelatynę (przed dolaniem, dobrze jest wymieszać ją z łyżką ubitej śmietany, by zapobiec zbiciu się jej w grudki).  Przełożyć masę do dekoratora i wycisnąć spiralnie na banany.  Można też po prostu rozsmarować ją niezbyt równo łyżką zostawiając „czuby” przypominające bezę. Posypać całość startą czekoladą

 

Sernik migdałowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
 

Zapisz



  1. Ania
    30 maja, 2013, 12:00 pm

    Pięknie wygląda 🙂

  2. GrowingUp
    30 maja, 2013, 12:08 pm

    Cudowny!

  3. Bernadeta
    30 maja, 2013, 1:14 pm

    wow wygląda obłędnie!

  4. opalanka
    31 maja, 2013, 9:37 am

    Dziękuję:)

  5. gin
    31 maja, 2013, 4:58 pm

    No rozpusta jak nic! Musiał smakować obłędnie 🙂

  6. opalanka
    31 maja, 2013, 6:40 pm

    Ciągle go trzeba próbować i próbować:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)