Sernik czekoladowy

Piekłam go w większej niż zazwyczaj tortownicy. Sernik czekoladowy jest miękki i delikatny, ma kremową konsystencję. Konieczne jest mocne schłodzenie go w lodówce przez kilka, najlepiej kilkanaście godzin.

Sernik czekoladowy


Składniki ( na tortownicę 26 – 28 cm) :

na spód : 

– 200 g dowolnych herbatników
– 100 g posiekanych orzechów włoskich
– pół kostki roztopionego masła

Herbatniki pokruszyć mocno ręką lub tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z orzechami i masłem. Powstałym „piaskiem” wylepić dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na kilka minut.

na masę serową: 

 – 1,3 kg zmielonego sera (dałam 1kg „na sernik” w wiaderku i 300 g serka o naturalnym smaku, może być też mascarpone))
– tabliczka dobrej, gorzkiej czekolady
– 2 łyżki kakao
– łyżka masła
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– kilka kropli esencji waniliowej

na polewę – połowa puszki gotowej masy krówkowej
do dekoracji – posiekane orzechy albo płatki migdałów

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i śmietanką, przestudzić lekko. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ser miksować w dużej misce, jednocześnie powoli wlewać stopioną czekoladę, ubite jajka, wanilię i kakao. Ucierać do wymieszania składników, niezbyt długo. Przelać masę do tortownicy.
Ustawić blaszkę na kratce od piekarnika, wsuwając pod nią naczynie napełnione gorącą wodą. W ten sposób stworzymy sernikowi łaźnię parową. Przy mniejszej ilości ciasta można wstawić owiniętą szczelnie folią aluminiową tortownicę do większej blaszki z gorącą wodą. Duża nie zmieściła mi się do żadnej, stąd konieczność zastosowania „łaźni”. Piec godzinę, wystudzić w uchylonym piekarniku. Masę krówkową podgrzać lekko mieszając w rondelku, przełożyć do dekoratora lub torebki foliowej z uciętym rogiem i wylać na ciasto. Udekorować płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Sernik włożyć do lodówki na kilka – kilkanaście godzin.

Sernik czekoladowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. myladylaura
    19 maja, 2013, 1:24 pm

    Pieknie wyglada,moj czekoladowy wlasnie sie studzi,pozdrawiam.

    1. opalanka
      20 maja, 2013, 7:26 am

      Chciałam dokonać wpisu na Twoim blogu i kazało mi się logować do wordpress. To konieczne?:(

    2. opalanka
      20 maja, 2013, 7:31 am

      Mam sukces:)

  2. Salvador Dali
    20 maja, 2013, 5:34 am

    no i dostałam ślinotoku, tak z samego rana..!
    Piękny ci wyszedł, no rozpływam się… <3

  3. opalanka
    20 maja, 2013, 7:27 am

    🙂 mam jeszcze taki mini malusi kawałeczek 🙂

  4. Anonimowy
    23 grudnia, 2015, 9:26 am

    Kakao jest w składnikach, ale w przepisie już nie. Trzeba je dodać czy niekoniecznie :)? Pozdrawiam 😀

    1. opalanka
      23 grudnia, 2015, 3:38 pm

      niekoniecznie. ale nada kolor i smaku dołoży, jeśli chcemy czekoladowo. Pozdrawiam również:)

    2. opalanka
      23 grudnia, 2015, 3:53 pm

      Kolejność nie ma tu wielkiego znaczenia. Z wanilią np.

  5. Unknown
    25 marca, 2016, 7:20 pm

    Witam. Czy smarować lub wykładać blachę papierem do pieczenia? Pysznie wygląda, podejmuje próbę zrobienie 🙂

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 9:12 pm

      Można, ale niekoniecznie. Na wszelki wypadek można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku. Nie jest to niezbędne, ale teraz już się tak zabezpieczam, różne są sery na serniki:)

  6. Ela
    10 kwietnia, 2020, 8:31 am

    Dzień dobry! Mam pytanie -co to znaczy 200g słodkiej śmietanki- czyli ile mam mieć %?

    1. Beata Królikiewicz
      10 kwietnia, 2020, 3:36 pm

      200 ml. 30 – 36%.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)