Sernik czekoladowy

Piekłam go w większej niż zazwyczaj tortownicy. Sernik czekoladowy jest miękki i delikatny, ma kremową konsystencję. Konieczne jest mocne schłodzenie go w lodówce przez kilka, najlepiej kilkanaście godzin.

Sernik czekoladowy


Składniki ( na tortownicę 26 – 28 cm) :

na spód : 

– 200 g dowolnych herbatników
– 100 g posiekanych orzechów włoskich
– pół kostki roztopionego masła

Herbatniki pokruszyć mocno ręką lub tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z orzechami i masłem. Powstałym „piaskiem” wylepić dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na kilka minut.

na masę serową: 

 – 1,3 kg zmielonego sera (dałam 1kg „na sernik” w wiaderku i 300 g serka o naturalnym smaku, może być też mascarpone))
– tabliczka dobrej, gorzkiej czekolady
– 2 łyżki kakao
– łyżka masła
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– kilka kropli esencji waniliowej

na polewę – połowa puszki gotowej masy krówkowej
do dekoracji – posiekane orzechy albo płatki migdałów

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i śmietanką, przestudzić lekko. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ser miksować w dużej misce, jednocześnie powoli wlewać stopioną czekoladę, ubite jajka, wanilię i kakao. Ucierać do wymieszania składników, niezbyt długo. Przelać masę do tortownicy.
Ustawić blaszkę na kratce od piekarnika, wsuwając pod nią naczynie napełnione gorącą wodą. W ten sposób stworzymy sernikowi łaźnię parową. Przy mniejszej ilości ciasta można wstawić owiniętą szczelnie folią aluminiową tortownicę do większej blaszki z gorącą wodą. Duża nie zmieściła mi się do żadnej, stąd konieczność zastosowania „łaźni”. Piec godzinę, wystudzić w uchylonym piekarniku. Masę krówkową podgrzać lekko mieszając w rondelku, przełożyć do dekoratora lub torebki foliowej z uciętym rogiem i wylać na ciasto. Udekorować płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Sernik włożyć do lodówki na kilka – kilkanaście godzin.

Sernik czekoladowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. myladylaura
    19 maja, 2013, 1:24 pm

    Pieknie wyglada,moj czekoladowy wlasnie sie studzi,pozdrawiam.

    1. opalanka
      20 maja, 2013, 7:26 am

      Chciałam dokonać wpisu na Twoim blogu i kazało mi się logować do wordpress. To konieczne?:(

    2. opalanka
      20 maja, 2013, 7:31 am

      Mam sukces:)

  2. Salvador Dali
    20 maja, 2013, 5:34 am

    no i dostałam ślinotoku, tak z samego rana..!
    Piękny ci wyszedł, no rozpływam się… <3

  3. opalanka
    20 maja, 2013, 7:27 am

    🙂 mam jeszcze taki mini malusi kawałeczek 🙂

  4. Anonimowy
    23 grudnia, 2015, 9:26 am

    Kakao jest w składnikach, ale w przepisie już nie. Trzeba je dodać czy niekoniecznie :)? Pozdrawiam 😀

    1. opalanka
      23 grudnia, 2015, 3:38 pm

      niekoniecznie. ale nada kolor i smaku dołoży, jeśli chcemy czekoladowo. Pozdrawiam również:)

    2. opalanka
      23 grudnia, 2015, 3:53 pm

      Kolejność nie ma tu wielkiego znaczenia. Z wanilią np.

  5. Unknown
    25 marca, 2016, 7:20 pm

    Witam. Czy smarować lub wykładać blachę papierem do pieczenia? Pysznie wygląda, podejmuje próbę zrobienie 🙂

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 9:12 pm

      Można, ale niekoniecznie. Na wszelki wypadek można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku. Nie jest to niezbędne, ale teraz już się tak zabezpieczam, różne są sery na serniki:)

  6. Ela
    10 kwietnia, 2020, 8:31 am

    Dzień dobry! Mam pytanie -co to znaczy 200g słodkiej śmietanki- czyli ile mam mieć %?

    1. Beata Królikiewicz
      10 kwietnia, 2020, 3:36 pm

      200 ml. 30 – 36%.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)