Pstrąg smażony. Pstrąg pieczony

Jeszcze kilka lat temu nie było łatwo o taką rybkę. A podobno Polacy jedzą ich za mało. Sytuację pogorszyły zapewne  ryby w glazurze z wody, których nijak nie można usmażyć, gdyż na patelni zamieniają się w niejadalną papkę. Jednak ostatnio w rozmaitych sklepach, nawet sieciowych, pstrągi są. Z dwóch takich okazów mam królewski obiad dla dwojga zwyczajnych całkiem osób:)

Pstrąg

Składniki:

– dwa pstrągi
– łyżka (najlepiej) klarowanego masła
– cztery ząbki czosnku
– pęczek koperku lub pietruszki
– pół cytryny
– biały i cytrynowy pieprz
-sól
– łyżka mąki

Ryby dobrze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, oprószyć pieprzem, skropić cytryną. Do brzucha każdej ryby włożyć po dwa ząbki czosnku i sporą wiązkę koperku. Odstawić do lodówki na 30 minut. Na patelni dobrze rozgrzać masło. Posypać mięso niewielką ilością mąki. Sprawi ona, że skórka  nabierze chrupkości. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia po obu stronach. Wstawić do rozgrzanego do 190 st. piekarnika na ok. 10 minut. Można też nie używając piekarnika zostawić rybę do dosmażenia na malutkim ogniu, obracając z boku na bok. Podałam z opiekanymi w tymianku ziemniakami.

Zapisz



  1. Kulinarny Zenit
    10 maja, 2013, 8:26 am

    Ja wybieram pęczek pietruszki 🙂 Uwielbiam takiego pstrąga… aromatyczny, najlepszy!

  2. Salvador Dali
    10 maja, 2013, 6:05 pm

    ryby w całości bym nie zjadła (nie wiem, jakiś taki awers), ale zawsze baardzo podoba mi się, jak jest podana i jak prezentuje się na talerzu!
    U ciebie w towarzystwie ziemniaczków-meega 🙂

    1. Anonimowy
      26 września, 2015, 2:12 pm

      po polsku będzie "jakaś taka awersja". Natomiast awers i rewers dotyczą monet

  3. opalanka
    10 maja, 2013, 8:02 pm

    Ości zostały:)

  4. kuchenny bałagan
    10 maja, 2013, 8:22 pm

    Takiej rybki nigdy nie odmawiam, wspaniała!

  5. Anonimowy
    26 lipca, 2015, 4:42 pm

    to jest pstrąg pieczony a nie smażony specjalisto !!!

    1. opalanka
      4 marca, 2016, 9:16 am

      To jest pstrąg smażony i pieczony.
      Specjalista:)

  6. norbert Dwulit
    4 marca, 2016, 7:40 am

    czepiasz się szczegułów…posmakuj…

  7. deklee
    14 stycznia, 2017, 8:21 am

    A czy na zwykłym,swoiskim – nie klarowanym maśle też można usmażyć? co użyć jako substytut w razie braku klarowanego masla?

    1. opalanka
      14 stycznia, 2017, 1:07 pm

      Można, tylko trzeba dodać połowę oleju, klarowane ma wyższa temperaturę smażenia, zwykłe szybko się przypala.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)