Ogórki małosolne
Twarde i chrupiące ogórki małosolne, do kanapek, mięsa i wyjadania bez dodatków. Kaloryczność niemalże zerowa, samo zdrowie, można jeść do woli. Do sałatek ido dań z grilla. Twarde, w sam raz słone, pachnące czosnkiem i koprem. Przepis stary jak świat i cały czas świetnie się sprawdza. Ogórki dobrze kisić w słoju lub dużym, kamionkowym naczyniu.
Ogórki małosolne – składniki:
na dwa kilogramy ogórków :
– trzy litry wody
– 3 lekko czubate łyżki soli
– kawałek chrzanu
– kilka gałązek kopru
– 4 – 5 obranych ząbków czosnku lub pół główki przekrojonej w poprzek na pół
ewentualnie kilka liści wiśni i chrzanu lub porzeczki
Ogórki małosolne – przepis
Ogórki należy umyć, wyszorować szczoteczką jeśli są zapiaszczone. Ułożyć ciasno w słoju lub naczyniu przekładając dodatkami, zalać letnią wodą (z kranu) zmieszaną z solą. Nakryć talerzykiem, przycisnąć kamieniem, niezbyt szczelnie, by ogórki miały dostęp powietrza. Po dwóch dniach powinny być gotowe. Można po lekkim ukiszeniu wyjąć z wody i przełożyć do lodówki (przykryć folią by nie wyschły) by proces fermentacji nie postępował. Można też przed schłodzeniem przełożyć je do mniejszych słoików. Jeśli chcemy mieć ogórki całkowicie ukiszone, wtedy zostawiamy je w pokojowej temperaturze, np. na kuchennym blacie.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
W ciąży jadłam tonami 🙂
Podobno śledź jest dobry do kompletu:)
Oj zdecydowanie ulubione ;))
A jak ładnie wygląda ten przecięty czosnek :))
A jak smakuje taki czosnek upieczony…mniam….
Pychota
Ja zalewam gorąca osłona. woda i na drugi dzień gotowe