Naleśniki z serem – inne
Naleśniki z serem, nie deserowe, na słodko, ale w wersji wytrawnej, na obiad lub kolację.
Bywa, że mam głowę zajętą rozmaitymi sprawami i o obiedzie mającym nastąpić za kilka godzin nie mam czasu pomyśleć. Jednakowoż, siłą przyzwyczajenia, we właściwej porze stawiają się w kuchni głodni. A tu nic. Zostaje szybki przegląd lodówki i ekspresowa konieczność wzmożonej kreatywności. Z takiej sytuacji powstał bardzo smaczny wynalazek naleśnikowy, godny powtórzenia, przypominający nieco farsz na ruskie pierogi, zatem zapisuję.
naleśniki z serem składniki :
– 6- 8 naleśników (jeśli nie masz ulubionego przepisu na nie, kliknij tutaj )
– 25 dag białego sera ( miałam wędzony z Lidla)
– łyżka ziemniaków tłuczonych albo dwie łyżki kwaśnej śmietany
– kilka pieczarek
– mała cebula
– 10 – 15 dag wędzonej wędliny- kiełbasy, szynki itp)
– sól, pieprz, majeranek, lubczyk, posiekana natka pietruszki
Pokrojoną cebulkę i pieczarki podsmażyć mieszając na małej ilości oleju, dodać pokrojoną w kostkę wędzonkę. Ser rozgnieść widelcem, dorzucić do niego zawartość patelni, ziemniaki lub śmietanę i przyprawy. Wymieszać wszystko porządnie łyżką. Nakładać po dwie łyżki farszu na każdy naleśnik i zwinąć rulonik. Całość można skropić odrobiną sosu sojowego, a w przypadku większej ilości czasu, posypać startym, żółtym serem i zapiec przez parę chwil w rozgrzanym piekarniku.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ciekawa propozycja 😉
Naleśniki zawsze ratują jak czasu brak 🙂 Fajny pomysł z farszem !
bardzo fajny farsz, ja zdecydowanie wolę naleśniki w wersji wytrawnej
pysznie wyglądają!!