Młoda kapusta zasmażana

Najdelikatniejsza jest teraz i jeszcze na początku lata. Jedna mała, młoda główka na dwie osoby to za mało:) Zatem kupuję dwie. Do tego koperek.  Młoda kapusta zasmażana to najlepsze danie na świecie. Ta starsza też jest niczego sobie, ale młoda- wiadomo. A do niej młode ziemniaki.

 

Młoda kapusta zasmażana

składniki:

– dwie małe albo jedna większa główka białej kapusty
– duża cebula albo dwie, trzy małe
– parę plasterków wędzonego boczku jeśli ktoś lubi (do tej zupełnie młodej nie daję)
– łyżka masła + półtorej łyżeczki
– półtorej, dwie łyżki mąki
– łyżka pasty pomidorowej ( niekoniecznie, ja lubię)
– sól, pieprz
– łyżeczka cukru
– dla wyznawców starej szkoły i oldschoolowego smaku – odrobina octu
– pęczek koperku

Kapustę obieram z brzydszych, wierzchnich liści, szatkuję nożem w kostkę zostawiając głąb. Cebulę kroję niezbyt drobno. Na patelnię w rondlu rozgrzewam półtorej łyżeczki masła i wrzucam cebulę, pokrojony boczek, podsmażam, dodaję kapustę. Jeszcze chwilę mieszam wszystko i dolewam ok. szklankę wody, czekam aż się zagotuje i redukuję ogień na najmniejszy. Dodaję pieprz i sól, przykrywam naczynie, duszę kapustę ok. 10 – 15 minut – jeśli młoda, dłużej, jeśli starsza. Na osobnej patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i przesmażam, aż się zrumieni. Dolewam parę łyżek wody z kapusty
(albo łyżkę, dwie samej kapusty jeśli wody mało), mieszam i dodaję do całości. Doprawiam cukrem, pastą pomidorową, octem i posiekanym koperkiem, sprawdzam, czy wystarczająco słona.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 

Zapisz



  1. ola in the kitchen
    7 maja, 2013, 11:40 am

    Oj tak! Z młodymi ziemniakami to niebo w gębie 😀

  2. Duusiak
    16 maja, 2013, 8:36 am

    Też juz tej wiosny robilam :))
    Najpyszniejsza:) Ja tez lubię dodać koncentrat pomidorowy
    Pozdrawiam.

    1. opalanka
      16 maja, 2013, 11:25 am

      pozdrawiam również:)

  3. Janusz Szymanski
    15 czerwca, 2013, 5:27 am

    Spróbujcie Panie z pomidorami z puszki, zamiast pasty pomidorowej
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      21 czerwca, 2013, 11:44 am

      młoda kapusta lubi też świeże, przesmażone pomidory bez skórki:)

  4. Ola Poleca
    23 sierpnia, 2013, 10:43 am

    Dzięki za fajny wpis. Właśnie smażę kapustę z boczkiem i cebulką i się zastanawiałam jakbym jeszcze mogła ulepszyć smak i przypomniałam sobie dzięki tobie o koperku. Właśnie wróciłam z ogródka, posiekałam i dodałam do kociołka:)

    olapoleca.blogspot.com

  5. opalanka
    23 sierpnia, 2013, 3:20 pm

    Miło mi bardzo:)

  6. LauraSung
    21 maja, 2014, 2:35 am

    Dziekuje za przepis!Wlasnie zrobiam kapuste wedlug powyzszego przepisu i wyszla bardzo smaczna.Przed dodaniem koncentratu sprawdzalam smak i rowniez byla pyszna.Przepis godny polecenia!(Jedna rzecz zrobilam inaczej.Na poczatku zalalam kapuste wrzatkiem i chwilke podgotowalam.Potem odcedzilam i taka dopiero dodalam do boczku i cebulki)

    1. Anonimowy
      18 czerwca, 2015, 7:02 pm

      Robisz bardzo dobrze Lauro , że podgotowujesz chwilkę kapustę i ją odcedzasz , ja też tak robię i to mój wypróbowany sposób na pyszną kapustkę , resztę robię podobnie jak w przepisie , super kapustka , właśnie w tej chwili się odgotowuje a ja piszę komentarz.

    2. Anonimowy
      13 lipca, 2015, 9:44 am

      Robie wszystko podobnie,tylko swiezego pomidora traktuje blebderem i takiego dodaje do kapustki.

  7. opalanka
    21 maja, 2014, 6:59 pm

    Na zdrowie, pozdrawiam:)

  8. przyjemnegotowanie.pl
    2 czerwca, 2015, 7:39 pm

    Co młoda to młoda, też uwielbiam młodą dlatego nie wyobrażam sobie początku lata bez smaku właśnie takiej kapusty

  9. Małgorzata Bednarczyk
    5 czerwca, 2015, 5:13 pm

    Dopiero czytam, a już smakuje !

  10. Michał Jaworski
    26 czerwca, 2015, 8:13 am

    Wygląda świetnie i zapewne tak smakuje. My również często robimy młodą kapustę, wolimy jednak wariant bez zasmażania – szybciej się robi i jest łagodniejsze dla żołądka 🙂

  11. Anonimowy
    13 kwietnia, 2016, 1:43 pm

    Dziś zrobiłam na obiad kapustkę wg tego przepisu. Wyszła wyśmienicie 🙂 !!! Niebo na talerzu. 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)