Młoda kapusta zasmażana
Najdelikatniejsza jest teraz i jeszcze na początku lata. Jedna mała, młoda główka na dwie osoby to za mało:) Zatem kupuję dwie. Do tego koperek. Młoda kapusta zasmażana to najlepsze danie na świecie. Ta starsza też jest niczego sobie, ale młoda- wiadomo. A do niej młode ziemniaki.
składniki:
– dwie małe albo jedna większa główka białej kapusty
– duża cebula albo dwie, trzy małe
– parę plasterków wędzonego boczku jeśli ktoś lubi (do tej zupełnie młodej nie daję)
– łyżka masła + półtorej łyżeczki
– półtorej, dwie łyżki mąki
– łyżka pasty pomidorowej ( niekoniecznie, ja lubię)
– sól, pieprz
– łyżeczka cukru
– dla wyznawców starej szkoły i oldschoolowego smaku – odrobina octu
– pęczek koperku
Kapustę obieram z brzydszych, wierzchnich liści, szatkuję nożem w kostkę zostawiając głąb. Cebulę kroję niezbyt drobno. Na patelnię w rondlu rozgrzewam półtorej łyżeczki masła i wrzucam cebulę, pokrojony boczek, podsmażam, dodaję kapustę. Jeszcze chwilę mieszam wszystko i dolewam ok. szklankę wody, czekam aż się zagotuje i redukuję ogień na najmniejszy. Dodaję pieprz i sól, przykrywam naczynie, duszę kapustę ok. 10 – 15 minut – jeśli młoda, dłużej, jeśli starsza. Na osobnej patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i przesmażam, aż się zrumieni. Dolewam parę łyżek wody z kapusty
(albo łyżkę, dwie samej kapusty jeśli wody mało), mieszam i dodaję do całości. Doprawiam cukrem, pastą pomidorową, octem i posiekanym koperkiem, sprawdzam, czy wystarczająco słona.
Mówię Wam – niebo na talerzu!
Oj tak! Z młodymi ziemniakami to niebo w gębie 😀
Też juz tej wiosny robilam :))
Najpyszniejsza:) Ja tez lubię dodać koncentrat pomidorowy
Pozdrawiam.
pozdrawiam również:)
Spróbujcie Panie z pomidorami z puszki, zamiast pasty pomidorowej
Pozdrawiam
młoda kapusta lubi też świeże, przesmażone pomidory bez skórki:)
Dzięki za fajny wpis. Właśnie smażę kapustę z boczkiem i cebulką i się zastanawiałam jakbym jeszcze mogła ulepszyć smak i przypomniałam sobie dzięki tobie o koperku. Właśnie wróciłam z ogródka, posiekałam i dodałam do kociołka:)
olapoleca.blogspot.com
Miło mi bardzo:)
Dziekuje za przepis!Wlasnie zrobiam kapuste wedlug powyzszego przepisu i wyszla bardzo smaczna.Przed dodaniem koncentratu sprawdzalam smak i rowniez byla pyszna.Przepis godny polecenia!(Jedna rzecz zrobilam inaczej.Na poczatku zalalam kapuste wrzatkiem i chwilke podgotowalam.Potem odcedzilam i taka dopiero dodalam do boczku i cebulki)
Robisz bardzo dobrze Lauro , że podgotowujesz chwilkę kapustę i ją odcedzasz , ja też tak robię i to mój wypróbowany sposób na pyszną kapustkę , resztę robię podobnie jak w przepisie , super kapustka , właśnie w tej chwili się odgotowuje a ja piszę komentarz.
Robie wszystko podobnie,tylko swiezego pomidora traktuje blebderem i takiego dodaje do kapustki.
Na zdrowie, pozdrawiam:)
Co młoda to młoda, też uwielbiam młodą dlatego nie wyobrażam sobie początku lata bez smaku właśnie takiej kapusty
Dopiero czytam, a już smakuje !
Wygląda świetnie i zapewne tak smakuje. My również często robimy młodą kapustę, wolimy jednak wariant bez zasmażania – szybciej się robi i jest łagodniejsze dla żołądka 🙂
Dziś zrobiłam na obiad kapustkę wg tego przepisu. Wyszła wyśmienicie 🙂 !!! Niebo na talerzu. 🙂 Pozdrawiam