Kurczak pieczony w młodej kapuście z pieczarkami

Niezbyt kłopotliwe i zupełnie niepracochłonne danie, które będzie odpowiednie na niedzielny obiad, gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni. Albo na obiadokolację, gdy mamy ochotę sprawić komuś miłą niespodziankę.

Kurczak pieczony

kurczak pieczony składniki :

– cztery udka lub niezbyt duży kurczak podzielony na części
– mała główka młodej kapusty
– 30 dag pieczarek
– duża cebula
– sól, czubryca, majeranek, słodka i ostra, mielona papryka lub inne ulubione zioła do natarcia kurczaka

Kurczaka natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki, nakryć folią spożywczą. Jeśli mamy czas – na 24 godziny, jeśli nie, wystarczy godzina. Piekłam bez odstawienia – może nie było aż tak aromatycznie, ale i tak bardzo smacznie. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika ustawionego na 190 stopni. Co ok. 20 minut podlewać powstałym sosem, gdyby było go mało, można dodać bulion lub wodę. Pokroić kapustę i pieczarki w grubą kostkę, cebulę w piórka (czyli cienkie półtalarki). Posypać solą, tymiankiem i lubczykiem, podostrzyć nieco sproszkowanym chilli. Po 45 minutach pieczenia mięsa zsunąć kurczaka na środek naczynia i boki wypełnić mieszanką warzyw. Ponieważ naczynie miałam niezbyt duże, to,co się nie zmieściło, wstawiłam w osobnym pod przykryciem, na niższej półce piekarnika. Piekłam wszystko jeszcze 20 minut. Wyłożyłam kurczaka na półmisek otaczając mięso upieczoną kapustą, którą skropiłam lekko octem balsamicznym, można też sokiem z cytryny lub limonki.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. zufik
    13 maja, 2013, 1:33 pm

    świetny zestaw, a najbardziej podoba mi się że danie "robi się samo":)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie