Kompot z rabarbaru

Mam wrażenie, że kompot przegrywa dziś z sokami z kartonu. I szkoda, że niektóre dzieci przyzwyczaiły się do podkręcanych w smaku napojów. Kartonowe są wyraźniejsze, bardziej kolorowe, a pudełka mają kuszące fotografie owoców. To trochę jak z książką i komputerem. Obrazki na ekranie są takie zachwycające i barwne, wystarczy dotknięcie palca w klawisz, żeby tamtejszy świat w ułamku sekundy zmienił się w coś zupełnie innego. WOW! Kupić sok a ugotować kompot – to zupełnie inna dawka energii, prawda? Nostalgicznie namawiam do przygotowania różowego, wyraźnego w smaku kompotu. Tym razem gotowała go Olcia, nie idąc na łatwiznę. Bo kompot, to  zwykle rzecz prosta, wystarczy wrzucić owoce do wody, zagotować z cukrem aż zmiękną. Przepis został znaleziony na  Kwestii Smaku, gdzie autorka najpierw karmelizuje rabarbar w cukrze, a dopiero potem zalewa owoce wodą. Pycha!

 

Kompot z rabarbaru

kompot z rabarbaru składniki : 

– ok. 60 dag rabarbaru
– 2 litry wody
– 5 łyżek cukru ( po ugotowaniu można dosłodzić)
– dwie łyżki soku z cytryny
– łyżka cukru z prawdziwą wanilią
–  opcjonalnie – lód, plasterki cytryny lub pomarańczy, listki mięty

Łodyżki rabarbaru należy umyć i pokroić na centymetrowe kawałki. Do garnka wsypać cukier, rozprowadzić po dnie i podgrzewać (nie mieszając) aż zbrązowieje,  przez ok. 2-3 minuty.  Dorzucić rabarbar, przemieszać i smażyć jeszcze  na średnim ogniu kolejne 2-3 minuty. Dolać wodę, zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać cukier w wanilią, zaczekać aż rabarbar będzie miękki (2-3 minuty). Odstawić z ognia, dodać cytrynę. Odczekać kilka minut, przecedzić przez sitko. Docisnąć łyżką, żeby jak najwięcej rabarbarowego aromatu znalazło się w dzbanku. Można dodać kilka ładniejszych kawałków rabarbaru do dekoracji. Spróbować, doprawić w razie potrzeby cukrem albo rozcieńczyć wodą mineralną.

 

Kompot z rabarbaru

Zapisz



  1. Dzikowiec
    26 maja, 2013, 7:40 am

    Wczoraj robiłam z tego samego przepisu – kompot jest przepyszny!

  2. opalanka
    26 maja, 2013, 11:41 am

    🙂

  3. Kempek
    26 maja, 2013, 6:06 pm

    Stanowczo przegrywa – nie wiedzieć czemu!
    W tym sezonie pierwszy raz gotowałam samodzielnie kompot i oświadczam, że zagościł u nas na stałe 🙂

  4. Luka Li
    27 maja, 2013, 8:00 am

    Piękny ma kolorek!:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)