Kompot z rabarbaru
kompot z rabarbaru składniki :
– ok. 60 dag rabarbaru
– 2 litry wody
– 5 łyżek cukru ( po ugotowaniu można dosłodzić)
– dwie łyżki soku z cytryny
– łyżka cukru z prawdziwą wanilią
– opcjonalnie – lód, plasterki cytryny lub pomarańczy, listki mięty
Łodyżki rabarbaru należy umyć i pokroić na centymetrowe kawałki. Do garnka wsypać cukier, rozprowadzić po dnie i podgrzewać (nie mieszając) aż zbrązowieje, przez ok. 2-3 minuty. Dorzucić rabarbar, przemieszać i smażyć jeszcze na średnim ogniu kolejne 2-3 minuty. Dolać wodę, zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać cukier w wanilią, zaczekać aż rabarbar będzie miękki (2-3 minuty). Odstawić z ognia, dodać cytrynę. Odczekać kilka minut, przecedzić przez sitko. Docisnąć łyżką, żeby jak najwięcej rabarbarowego aromatu znalazło się w dzbanku. Można dodać kilka ładniejszych kawałków rabarbaru do dekoracji. Spróbować, doprawić w razie potrzeby cukrem albo rozcieńczyć wodą mineralną.
Wczoraj robiłam z tego samego przepisu – kompot jest przepyszny!
🙂
Stanowczo przegrywa – nie wiedzieć czemu!
W tym sezonie pierwszy raz gotowałam samodzielnie kompot i oświadczam, że zagościł u nas na stałe 🙂
Piękny ma kolorek!:)