Dobry przepis na obiad – bitki zrolowane z fetą

Bitki zrolowane z fetą – zrazy wieprzowe z cebulą, na powszedni lub odświętny obiad.

Kiedyś wykluła się rodzinna dyskusja kto, dlaczego i za co lubi/nie lubi wątróbkę. Podsumowując wyszło na to, że z wątróbki najlepsza jest podduszona cebula. Najlepiej – bardzo dużo duszonej cebuli. Pamiętam dawne karty dań w restauracjach, gdzie królowały rumsztyki i brizole, z czego klient mógł się domyślać, że danie przykryte zostanie smażoną cebulką. Z tego nostalgicznego sentymentu uwspółcześniony przepis na bitki wieprzowe lub roladki, zrolowałam je przecież, zamieszczam, bo to bardzo smaczna propozycja na obiad dla wielbicieli kawałka dobrego mięsa.

bitki zrolowane z fetą

Składniki: 

– 0,6 kg chudego mięsa wieprzowego (np. szynki lub łopatki)
– 3 duże cebule
– 150 g sera feta
– dwie łyżki mąki
– łyżka pasty pomidorowej
– garść posiekanych orzeszków pistacjowych lub włoskich
– dwie łyżki natki pietruszki
– łyżeczka oregano
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– olej do smażenia

Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić cienko tłuczkiem po obu stronach, uważając, żeby nie poprzecinać mięsa. Każdy płat posolić i posypać pieprzem. Fetę rozgnieść w misce widelcem, dodać pomidory, przyprawy i posiekane orzeszki. Powstałą pastą posmarować płaty mięsa i każdą zwinąć w rulonik, obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w piórka (cienkie półkrążki), posolić, przemieszać i odstawić na chwilę. Na patelnię wlać dwie ,trzy łyżki oleju i rozgrzać mocno. Zrumienić mięso (powstrzymać się dłuższą chwilę od przesuwania go na patelni) z każdej strony. Przełożyć na talerz, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i również nie mieszać przez chwilę. Zmniejszyć ogień i już mieszając od czasu do czasu czekać, by cebula zmiękła i się nie przypaliła. Przełożyć cebulkę na roladki z mięsa i gotowe.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz

Zapisz



  1. Marta
    31 maja, 2013, 9:27 am

    świetne roladki, a jeśli chodzi o wątróbkę to ja najbardziej jabłka z niej lubię :))

  2. Robert_www.mojeprzepisy.pl
    3 lipca, 2015, 6:41 pm

    Można ten przepis równiez wypróbować z serem fetą i szpinakiem 😀
    Polecam poszukać na moim blogu 😀

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)