Ciasto w kwiatki – tiramisu
Deser wszyscy znają i mało kto nie lubi. Zatem ubrany w formę tortu również wszystkim smakuje. Biszkopt, kawa, migdałowy likier, bita śmietana i mascarpone. Dodałam również wiśnie z konfitury, choć tiramisu ich nie przewiduje, żeby przełamać słodycz kwaśnym smakiem.
składniki (na tortownicę 22 cm):
biszkopt:
– szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
– 3/4 szklanki cukru
– szczypta soli
Oddziel żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszaj ze sobą. W większym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, powoli dosypuj cukier, po dwie – trzy łyżki aż do końca. Odłóż trzepaczkę lub mikser i dodawaj po jednym żółtku delikatnie
mieszając pianę łyżką lub większą szpatułką. Kiedy skończysz, również po dwie – trzy łyżki, delikatnie wmieszaj mąkę w masę jajeczną. Chodzi o to, żeby piana była napowietrzona i nie opadła, zatem pośpiech i energiczne ruchy nie są wskazane. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 160 – 170st. piekarnika. Powinno być gotowe po ok. 30 – 40 minutach. Możesz sprawdzić, wkładając w ciasto patyczek od szaszłyków. Wyjęty suchy – ciasto jest gotowe. Wyjmij je z piekarnika i rzuć razem z blaszką z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Podobno spowoduje
to gwałtowne wydostanie się z niego gazów, które pozostawszy w nim stworzyłyby możliwość powstania powstania pary wodnej, jej skroplenie i opadnięcie ciasta. Nie wiem czy to prawda, ale faktem jest, że taki rzucany nie
opada i jest równy.
na krem :
– 400 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30 – 36%
– 400 g mascarpone
– pół szklanki cukru pudru
Śmietankę ubij, pod koniec dodając cukier. Wmiksuj serek mascarpone.
do nasączenia:
– półtorej szklanki osłodzonej, mocnej kawy (bez fusów) zmieszanej z dwiema – trzema łyżkami likieru amaretto
do posypania:
– dwie łyżki kakao
– opcjonalnie – wiśnie z likieru lub konfitury
Ostudzony biszkopt przekrój na trzy krążki ( na moim zdjęciu jest mniejsza wersja z dwóch warstw). Nasącz pierwszy krążek (stanowiący górę biszkoptu), nasącz 1/3 ponczu, wyłóż wiśnie i 1/3 kremu, posyp 1/2 kakao. Następny krążek, nasączenie, 1/3 kremu i kolejny. Wysmaruj cały tort pozostałym kremem. Całość oprósz kakao lub udekoruj w dowolny sposób.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
aaa.. tiramisu <3
Kradnę kawałek z największym kwiatkiem ;D
Załatwione, bez restrykcji prawnych:)
Urocze kwiatki:) A ciasto wspaniałe!
Mmm, smakowity przepis 🙂 A kwiatki urocze, bardzo mi się podobają 🙂