Ciasto w kwiatki – tiramisu

Deser wszyscy znają i mało kto nie lubi. Zatem ubrany w formę tortu również wszystkim smakuje. Biszkopt, kawa, migdałowy likier, bita śmietana i mascarpone. Dodałam również wiśnie z konfitury, choć tiramisu ich nie przewiduje, żeby przełamać słodycz kwaśnym smakiem.

 

tiramisu

składniki (na tortownicę 22 cm):

 biszkopt:

 szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
– 3/4 szklanki cukru
– szczypta soli

Oddziel żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszaj ze sobą. W większym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, powoli dosypuj cukier, po dwie – trzy łyżki aż do końca. Odłóż trzepaczkę lub mikser i dodawaj po jednym żółtku delikatnie
mieszając pianę łyżką lub większą szpatułką. Kiedy skończysz, również po dwie – trzy łyżki, delikatnie wmieszaj  mąkę w masę jajeczną. Chodzi o to, żeby piana była napowietrzona i nie opadła, zatem pośpiech i energiczne ruchy nie są wskazane. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 160 – 170st.  piekarnika. Powinno być gotowe po ok. 30 – 40 minutach. Możesz sprawdzić, wkładając w ciasto patyczek od szaszłyków. Wyjęty suchy – ciasto jest gotowe. Wyjmij je z piekarnika i rzuć razem z blaszką z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Podobno spowoduje
to gwałtowne wydostanie się z niego gazów, które pozostawszy w nim stworzyłyby możliwość powstania  powstania pary wodnej, jej skroplenie  i opadnięcie ciasta. Nie wiem czy to prawda, ale faktem jest, że taki rzucany nie
opada i jest równy.

na krem :

– 400 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30 – 36%
– 400 g mascarpone
– pół szklanki cukru pudru

Śmietankę ubij, pod koniec dodając cukier. Wmiksuj serek mascarpone.

do nasączenia: 

– półtorej szklanki osłodzonej, mocnej kawy (bez fusów)  zmieszanej z dwiema – trzema łyżkami likieru amaretto

do posypania:

– dwie łyżki kakao
– opcjonalnie – wiśnie z likieru lub konfitury

Ostudzony biszkopt przekrój na trzy krążki ( na moim zdjęciu jest mniejsza wersja z dwóch warstw). Nasącz pierwszy krążek (stanowiący górę biszkoptu), nasącz 1/3 ponczu, wyłóż wiśnie i 1/3 kremu, posyp 1/2 kakao. Następny krążek, nasączenie, 1/3 kremu i kolejny. Wysmaruj cały tort pozostałym kremem. Całość oprósz kakao lub udekoruj w dowolny sposób.

tiramisu

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Salvador Dali
    14 maja, 2013, 6:42 am

    aaa.. tiramisu <3
    Kradnę kawałek z największym kwiatkiem ;D

  2. opalanka
    14 maja, 2013, 6:44 am

    Załatwione, bez restrykcji prawnych:)

  3. Aga
    14 maja, 2013, 7:24 am

    Urocze kwiatki:) A ciasto wspaniałe!

  4. gin
    15 maja, 2013, 4:16 pm

    Mmm, smakowity przepis 🙂 A kwiatki urocze, bardzo mi się podobają 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)