Ciasto w kwiatki – tiramisu

Deser wszyscy znają i mało kto nie lubi. Zatem ubrany w formę tortu również wszystkim smakuje. Biszkopt, kawa, migdałowy likier, bita śmietana i mascarpone. Dodałam również wiśnie z konfitury, choć tiramisu ich nie przewiduje, żeby przełamać słodycz kwaśnym smakiem.

 

tiramisu

składniki (na tortownicę 22 cm):

 biszkopt:

 szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
– 3/4 szklanki cukru
– szczypta soli

Oddziel żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszaj ze sobą. W większym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, powoli dosypuj cukier, po dwie – trzy łyżki aż do końca. Odłóż trzepaczkę lub mikser i dodawaj po jednym żółtku delikatnie
mieszając pianę łyżką lub większą szpatułką. Kiedy skończysz, również po dwie – trzy łyżki, delikatnie wmieszaj  mąkę w masę jajeczną. Chodzi o to, żeby piana była napowietrzona i nie opadła, zatem pośpiech i energiczne ruchy nie są wskazane. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 160 – 170st.  piekarnika. Powinno być gotowe po ok. 30 – 40 minutach. Możesz sprawdzić, wkładając w ciasto patyczek od szaszłyków. Wyjęty suchy – ciasto jest gotowe. Wyjmij je z piekarnika i rzuć razem z blaszką z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Podobno spowoduje
to gwałtowne wydostanie się z niego gazów, które pozostawszy w nim stworzyłyby możliwość powstania  powstania pary wodnej, jej skroplenie  i opadnięcie ciasta. Nie wiem czy to prawda, ale faktem jest, że taki rzucany nie
opada i jest równy.

na krem :

– 400 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30 – 36%
– 400 g mascarpone
– pół szklanki cukru pudru

Śmietankę ubij, pod koniec dodając cukier. Wmiksuj serek mascarpone.

do nasączenia: 

– półtorej szklanki osłodzonej, mocnej kawy (bez fusów)  zmieszanej z dwiema – trzema łyżkami likieru amaretto

do posypania:

– dwie łyżki kakao
– opcjonalnie – wiśnie z likieru lub konfitury

Ostudzony biszkopt przekrój na trzy krążki ( na moim zdjęciu jest mniejsza wersja z dwóch warstw). Nasącz pierwszy krążek (stanowiący górę biszkoptu), nasącz 1/3 ponczu, wyłóż wiśnie i 1/3 kremu, posyp 1/2 kakao. Następny krążek, nasączenie, 1/3 kremu i kolejny. Wysmaruj cały tort pozostałym kremem. Całość oprósz kakao lub udekoruj w dowolny sposób.

tiramisu

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Salvador Dali
    14 maja, 2013, 6:42 am

    aaa.. tiramisu <3
    Kradnę kawałek z największym kwiatkiem ;D

  2. opalanka
    14 maja, 2013, 6:44 am

    Załatwione, bez restrykcji prawnych:)

  3. Aga
    14 maja, 2013, 7:24 am

    Urocze kwiatki:) A ciasto wspaniałe!

  4. gin
    15 maja, 2013, 4:16 pm

    Mmm, smakowity przepis 🙂 A kwiatki urocze, bardzo mi się podobają 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)