Ciastka czekoladowe z dżemem lub marmoladą
Najszybsze ciastka czekoladowe, najłatwiejsze ciastka, błyskawiczne ciastka czekoladowe z dżemem, niech tam je każdy nazywa jak chce. Zupełnie nie wiedziałam jakiego tytułu użyć, by dotarły do kogoś kto się śpieszy i szuka w przeglądarce. Zazwyczaj każdy ma w kuchni składniki do ich wykonania, bezproblemowe, łatwiuśkie i pyszne. Poradzi sobie z nimi pierwszoklasista i student politechniki. Ciastka czekoladowe po które wyciągają się w szystkei ręce w domu.
ciastka czekoladowe – składniki:
– trzy szklanki mąki
– pół szklanki cukru
– dwa jajka
– pół szklanki oleju
– łyżeczka proszku do pieczenia
– dwie łyżki kakao
– pół słoika ulubionego dżemu lub marmolady
– cukier puder do posypania
– mleko (ok. pół szklanki)
Wszystkie składniki zagnieść , dodać tyle mleka, żeby wyszło ciasto gęstości plasteliny. Piekarnik rozgrzać do 160 st, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć dłonią, zrobić w ciastku dołek i wyłożyć po pół łyżeczki dżemu. Piec ok. 10 – 12 min. z termoobiegiem. Bez – pewnie potrzebne są dwie – trzy minuty więcej. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
wyszły przeeepyszne! na kolejne dni będą kolejne przepisy 🙂
to się cieszę, pozdrawiam:)