Ciastka czekoladowe z dżemem lub marmoladą

Najszybsze ciastka czekoladowe, najłatwiejsze ciastka, błyskawiczne ciastka czekoladowe z dżemem, niech tam je każdy nazywa jak chce. Zupełnie  nie wiedziałam jakiego tytułu użyć, by dotarły do kogoś kto się śpieszy i szuka w przeglądarce. Zazwyczaj każdy ma w kuchni składniki do ich wykonania, bezproblemowe, łatwiuśkie i pyszne. Poradzi sobie z nimi pierwszoklasista i student politechniki. Ciastka czekoladowe po które wyciągają się w szystkei ręce w domu.

Ciastka czekoladowe

ciastka czekoladowe – składniki:

– trzy szklanki mąki
– pół szklanki cukru
– dwa jajka
– pół szklanki oleju
– łyżeczka proszku do pieczenia
– dwie łyżki kakao
– pół słoika ulubionego dżemu lub marmolady
– cukier puder do posypania
– mleko (ok. pół szklanki)

Wszystkie składniki zagnieść , dodać tyle mleka, żeby wyszło ciasto gęstości plasteliny. Piekarnik rozgrzać do 160 st, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć dłonią, zrobić w ciastku dołek i wyłożyć po pół łyżeczki dżemu. Piec ok. 10 – 12 min. z termoobiegiem. Bez – pewnie potrzebne są dwie – trzy minuty więcej. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 

Zapisz

Zapisz



  1. Misia
    14 stycznia, 2014, 2:51 pm

    wyszły przeeepyszne! na kolejne dni będą kolejne przepisy 🙂

  2. opalanka
    14 stycznia, 2014, 4:10 pm

    to się cieszę, pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)