Babeczki na ostro – przekąska i dodatek
Ten wypiek solo stanowi np. wytrawną przystawkę, można je podać samodzielnie albo jako dodatek do sałat lub mięsa. Zabrałam je ostatnio ze sobą, kiedy szliśmy z wizytą do znajomych. Wszystkim bardzo smakowały.
babeczki na ostro składniki:
– 250 g mąki
– jedno jajko
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– pół szklanki mleka
– pełna łyżeczka proszku do pieczenia
– płaska łyżeczka soli
– pół szklanki startego sera (mozarella, żółty, parmezan itp)
dodatki do wyboru (ja użyłam wszystkich) :
– 3 roztarte ząbki czosnku
– posiekana i podsmażona z dodatkiem odrobiny cukru i soli cebula
– łyżka lub dwie posiekanej pietruszki
– posiekana bazylia
– kilka osączonych i pokrojonych drobno, suszonych pomidorów
– łyżeczka oregano
– łyżeczka rozmarynu
-łyżeczka pasty pomidorowej
– pół łyżeczki chilli
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzepać mleko z jajkiem, rozpuszczonym masłem i resztą dodatków. Połączyć wszystko dobrze razem energicznie mieszając. Formy do babeczek należy nasmarować dokładnie masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papilotkami. Napełnić do ok. 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
mmm.. pod taką postacią ich nie znałam, czas spróbować;)