Babeczki na ostro – przekąska i dodatek

Ten wypiek solo stanowi np. wytrawną przystawkę, można je podać samodzielnie albo jako dodatek do sałat lub mięsa. Zabrałam je ostatnio ze sobą, kiedy szliśmy z wizytą do znajomych. Wszystkim bardzo smakowały.

Babeczki na ostro

babeczki na ostro składniki:

– 250 g mąki
– jedno jajko
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– pół szklanki mleka
– pełna łyżeczka proszku do pieczenia
– płaska łyżeczka soli
– pół szklanki startego sera (mozarella, żółty, parmezan itp)

dodatki do wyboru (ja użyłam wszystkich) :

– 3 roztarte ząbki czosnku
– posiekana i podsmażona z dodatkiem odrobiny cukru i soli cebula
– łyżka lub dwie posiekanej pietruszki
– posiekana bazylia
– kilka osączonych i pokrojonych drobno, suszonych pomidorów
– łyżeczka oregano
– łyżeczka rozmarynu
-łyżeczka pasty pomidorowej
– pół łyżeczki chilli

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzepać mleko z jajkiem, rozpuszczonym masłem i resztą dodatków. Połączyć wszystko dobrze razem energicznie mieszając. Formy do babeczek należy nasmarować dokładnie masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papilotkami. Napełnić do ok. 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Salvador Dali
    9 maja, 2013, 8:30 am

    mmm.. pod taką postacią ich nie znałam, czas spróbować;)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)