Babeczki na ostro – przekąska i dodatek

Ten wypiek solo stanowi np. wytrawną przystawkę, można je podać samodzielnie albo jako dodatek do sałat lub mięsa. Zabrałam je ostatnio ze sobą, kiedy szliśmy z wizytą do znajomych. Wszystkim bardzo smakowały.

Babeczki na ostro

babeczki na ostro składniki:

– 250 g mąki
– jedno jajko
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– pół szklanki mleka
– pełna łyżeczka proszku do pieczenia
– płaska łyżeczka soli
– pół szklanki startego sera (mozarella, żółty, parmezan itp)

dodatki do wyboru (ja użyłam wszystkich) :

– 3 roztarte ząbki czosnku
– posiekana i podsmażona z dodatkiem odrobiny cukru i soli cebula
– łyżka lub dwie posiekanej pietruszki
– posiekana bazylia
– kilka osączonych i pokrojonych drobno, suszonych pomidorów
– łyżeczka oregano
– łyżeczka rozmarynu
-łyżeczka pasty pomidorowej
– pół łyżeczki chilli

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzepać mleko z jajkiem, rozpuszczonym masłem i resztą dodatków. Połączyć wszystko dobrze razem energicznie mieszając. Formy do babeczek należy nasmarować dokładnie masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papilotkami. Napełnić do ok. 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Salvador Dali
    9 maja, 2013, 8:30 am

    mmm.. pod taką postacią ich nie znałam, czas spróbować;)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)