Sałatka z brokułami na włoską nutę

Chrupie. Jest wystarczająco zielona. I wystarczająco czerwona. I pachnie zrumienioną na chrupko włoską szynką . Delikatnie czosnkiem. BeeL znalazła w sklepie L ocet balsamiczny w kremowej emulsji, która powoduje, że sos z jej dodatkiem  przykleja się do składników sałatki, nie spływa na dno talerza lub salaterki. Genialny wynalazek.

Sałatka z brokułami
sałatka z brokułami składniki: 

– jeden duży brokuł
– trzy, cztery plastry włoskiej, wiejskiej szynki długodojrzewającej
– kilka pomidorków koktajlowych
– pokruszony ser sałatkowy np. kozi, feta lub ricotta ( u mnie podróbka podobna do capri)
– garść słonecznika

na dressing: 

– trzy łyżki octu balsamico lub jedna łyżka kremu o którym pisałam w poście
– sól, pieprz mielony, oregano, szczypta cukru
– rozgnieciony ząbek czosnku
– dwie – trzy łyżki oliwy

Brokuła podzieliłam na małe różyczki, włożyłam na krótko do osolonego wrzątku. Wystarczy minuta – dwie – brokuł będzie odpowiednio zblanszowany. Wyjmij go na talerz. Pomidorki podzieliłam na połówki. Na suchej, rozgrzanej patelni usmażyłam na chrupko pokrojoną w paski szynkę. Wszystkie składniki rozłożyłam na brokułach. Posypałam podprażonym przez chwilę na patelni słonecznikiem.  Wymieszałam składniki sosu i wylałam na sałatkę.

Mówię Wam – Niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. wiosenka27
    19 kwietnia, 2013, 6:56 pm

    Uwielbiam taka sałatkę:)

  2. Olka
    22 kwietnia, 2013, 7:40 am

    Super są takie sałatki, lekkie, ale można się najeść. No i pyyyszne.

  3. Duusiak
    16 maja, 2013, 8:40 am

    Wczoraj jadlam podobna 🙂
    Lubie takie zdrowe 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie