Placki z brokułami

Brokuły lubię bardzo. Chrupiące, lekko blanszowane, broń boże ugotowane do zupełnej miękkości. Obejrzałam u Zjem to taki przepis i od razu wykonałam. I będę powtarzać, bo placki są bardzo smaczne, idealne na przekąskę, do maczania w dipach. Czosnkowy wydaje mi się do nich najlepszy. Myślę, że następnym razem dodam jeszcze do ciasta posiekaną pietruszkę.

 

Placki z brokułami

placki z brokułami składniki :

– pół brokuła
– trzy łyżki startego na grubej tarce sera
– 3 jajka
– 3 łyżki tartej bułki
– sól, biały pieprz, szczypta ostrej papryki
– dwie łyżki jogurtu naturalnego ( w przepisie u  “Zjem to” nie ma )

Na dip czosnkowy – pół szklanki gęstego jogurtu wymieszanego z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem

Różyczki brokuła pokrój na małe kawałeczki. Jajko roztrzep widelcem w misce z jogurtem i przyprawami. Dodaj brokuł, żółty ser i tartą bułkę. Placki można usmażyć na rozgrzanym tłuszczu lub w piekarniku. Ja rozgrzałam piekarnik do 180 st, wyłożyłam łyżką placuszki ciasta na papier do pieczenia.
Były gotowe po ok. 15 minutach.

 

Zapisz



  1. Marta
    4 kwietnia, 2013, 6:49 pm

    świetne placki! robiłam już z różnych warzyw, ale brokułowych nigdy, pomysł wykorzystam!

  2. Salvador Dali
    4 kwietnia, 2013, 6:51 pm

    mnaaaim! Robilam podobne były pyszne, te zapewne też;D

  3. opalanka
    6 kwietnia, 2013, 12:12 pm

    Chrupały, były dostatecznie słone i wystarczająco brokułowe:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)