Placki z brokułami

Brokuły lubię bardzo. Chrupiące, lekko blanszowane, broń boże ugotowane do zupełnej miękkości. Obejrzałam u Zjem to taki przepis i od razu wykonałam. I będę powtarzać, bo placki są bardzo smaczne, idealne na przekąskę, do maczania w dipach. Czosnkowy wydaje mi się do nich najlepszy. Myślę, że następnym razem dodam jeszcze do ciasta posiekaną pietruszkę.

 

Placki z brokułami

placki z brokułami składniki :

– pół brokuła
– trzy łyżki startego na grubej tarce sera
– 3 jajka
– 3 łyżki tartej bułki
– sól, biały pieprz, szczypta ostrej papryki
– dwie łyżki jogurtu naturalnego ( w przepisie u  „Zjem to” nie ma )

Na dip czosnkowy – pół szklanki gęstego jogurtu wymieszanego z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem

Różyczki brokuła pokrój na małe kawałeczki. Jajko roztrzep widelcem w misce z jogurtem i przyprawami. Dodaj brokuł, żółty ser i tartą bułkę. Placki można usmażyć na rozgrzanym tłuszczu lub w piekarniku. Ja rozgrzałam piekarnik do 180 st, wyłożyłam łyżką placuszki ciasta na papier do pieczenia.
Były gotowe po ok. 15 minutach.

 

Zapisz



  1. Marta
    4 kwietnia, 2013, 6:49 pm

    świetne placki! robiłam już z różnych warzyw, ale brokułowych nigdy, pomysł wykorzystam!

  2. Salvador Dali
    4 kwietnia, 2013, 6:51 pm

    mnaaaim! Robilam podobne były pyszne, te zapewne też;D

  3. opalanka
    6 kwietnia, 2013, 12:12 pm

    Chrupały, były dostatecznie słone i wystarczająco brokułowe:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)