Udka z kurczaka pieczone z warzywami
Potrawa, która nie wymaga żadnej wielkiej filozofii, jest prościutka i łatwa do wykonania, a efekt znakomity. Mięso jest soczyste, kruche, bardzo aromatyczne, dzięki dużej ilości powstałego sosu odpowiednio wilgotne. Nada się jako główne danie na każdą, nawet najbardziej uroczystą okoliczność. U nas pojawiła się w porze obiadowej na świątecznym stole.
Składniki (na cztery porcje dla głodnych osób) :
– cztery całe udka z kurczaka
– 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
– pół dużej kapusty pekińskiej
– marchewka
– biała część pora
– duża cebula
– 1/4 małego selera
– kilka pieczarek, boczniaków lub świeżych czy mrożonych grzybów
– sól, pieprz, łyżeczka tymianku, majeranku, duża szczypta lubczyku, słodka, mielona papryka, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Udka rozetnij na dwie części, natrzyj przyprawami i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
Owiń każdy kawałek mięsa w plasterek boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po 20 minutach podlej mięso powstałym sosem, jeśli jest go mało, użyj połowy szklanki rosołu lub zwykłej wody. Warzywa pokrój w grubą kostkę, wymieszaj w misce z solą i łyżeczką słodkiej i szczyptą ostrej papryki. Po kolejnych dwudziestu minutach pieczenia mięsa ponownie podlej je sosem, a warzywa wyłóż wzdłuż brzegów naczynia. Piecz wszystko jeszcze ok. 20 – 30 minut. Proponuję podać solo lub z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym lub konserwowym ogórkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu!
O kurcze, gotuj mi 🙂
Byłam u Ciebie, sama umiesz:)
Aż ślinka cieknie:)
Czy mięso piec pod przykryciem?
Bez. Czasem by uniknąć podlewania w trakcie przykrywam i zdejmuję pokrywę na 15 minut przed końcem by się zrumieniło.