Kapuśniak
Można go ugotować ze słodkiej lub kiszonej kapusty, ja najbardziej lubię ich mieszankę. Kapuśniak musi mieć wyraźny posmak wędzonki, zatem boczek, wędzone kości i dodatek kiełbasy są wskazane. Najpierw gotujemy wywar na mięsiwie z kośćmi i warzywach. W osobnym garnku kapustę kiszoną. Słodką dodaję pod koniec gotowania wywaru.
składniki (na duży garnek ok. 4-5 l):
– pasek żeberek wieprzowych, wędzona kość ze schabu, części kurczaka, kawałek wędzonego boczku (razem ok. 800g)
– kawałek dobrej, wędzonej kiełbasy (ok. 250-300g)
– dwie marchewki
– dwie pietruszki
– kawałek selera (ok. 250g)
– kawałek pora
– cebula przekrojona na pół i opalona w skórce nad gazem albo na suchej patelni
– 400-500 g kapusty kiszonej i jeśli lubisz – ćwiartka białej, słodkiej lub wyłącznie słodka
– trzy liście laurowe
– kilka ziarenek pieprzu
– dwie, trzy kulki ziela angielskiego
– łyżeczka słodkiej papryki
– pieprz mielony
– sól (ok. 3 łyżeczki)
– majeranek ( 2 łyżki)
– ewentualnie 2 łyżki koncentratu z pomidorów
– kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę (ok. 7-10 szt)
– zielona pietruszka do posypania
Mięso, obrane warzywa (oprócz ziemniaków), liście laurowe, ziele angielskie zalej wodą do przykrycia, zagotuj.
Zmniejsz ogień i ugotuj na wolnym ogniu wywar. Zajmie to ok. 1,5 godziny. W połowie gotowania dodaj sól.
W tym czasie pokrój, wypłucz i w osobnym garnku z małą ilością wody (ok. 250ml) ugotuj do miękkości kapustę kiszoną.
Pod koniec bulgotania wywaru na zupę dorzuć ziemniaki, pokrojoną, słodką kapustę i pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Kiedy ziemniaki będą miękkie ( po ok. 10 – 15 minutach), dodaj też ugotowaną kwaśną kapustę.
Wyjmij mięso i pokrój w małe kawałki. Włóż do zupy. Sprawdź, czy jest odpowiednio kwaśna i ewentualnie dodaj trochę koncentratu z pomidorów dla smaku i koloru. Posyp zieleniną, majerankiem, pieprzem i papryką. Gotowe. Zupa najlepiej smakuje po odstaniu 2- 3 godzin, kiedy smaki się całkowicie połączą.
Jaaaki kapuśniak !!! Genialna sprawa !!! Ależ mi ochoty narobiłaś ! Zaraz mnie normalnie poskręca 🙂
Lubię kapuśniak w każdej wersji (z kapusty słodkiej i kiszonej), z dwóch naraz chyba jeszcze nie jadłam 🙂
Małgosia, nie skręcaj się, gotuj! 🙂
u mnie zawsze tylko z kiszonej, uwielbiam:)
Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl
Hej 🙂 Trafiłam przez przypadek na Twój blog poszukując przepisu na mieszany kapuśniak. Zrobiłam według Twoich wskazówek. Wyszedł rewelacyjny i na pewno jeszcze wiele razy będę do niego wracać. Dziękuję i pozdrawiam :))
Kinga
Pozdrawiam również:)
super przepis, jutro zrobię:) napiszcie tylko, proszę, jak zrobić wywar. mięso z warzywami od razu gotować czy najpierw mięso, a później dodać warzywka?
Razem.
dziękuję 😀
Jestem w trakcie gotowania wg. przepisu , z mojej kapusty kiszonej -zrobionej pierwszy raz w życiu
Jaka kiełbasa będzie najlepsza? I czy wrzucić ja od razu z miesiem na początku czy jakoś później? I drugie pytanie ile wody? 🙂
Najlepiej wędzona, raczej z tych lepszych gatunkowo, zwykle – droższych. Wody – do przykrycia warzyw i mięsa. Nieco zedytowałam przepis, może teraz jest czytelniej.
Hi there, everything is going well here and ofcourse every one is sharing facts, that’s
genuinely fine, keep up writing. Maglia Sturaro Prezzo KelleyCrl Manchester United drakt 2019 Kerriwvzr